САЩ осигуряват 3.5 млрд. долара за съоръжения за извличане на въглероден диоксид от въздуха

Според МАЕ в момента DAC е най-скъпоструващият начин за улавяне на въглероден диоксид, но очаква разходите за него да намалеят през следващото десетилетие

По данни на МАЕ в момента в световен мащаб оперират 18 DAC съоръжения, разположени в Канада, Европа и САЩ
По данни на МАЕ в момента в световен мащаб оперират 18 DAC съоръжения, разположени в Канада, Европа и САЩ
По данни на МАЕ в момента в световен мащаб оперират 18 DAC съоръжения, разположени в Канада, Европа и САЩ    ©  Reuters
По данни на МАЕ в момента в световен мащаб оперират 18 DAC съоръжения, разположени в Канада, Европа и САЩ    ©  Reuters

В опит да намалят емисиите на въглероден диоксид САЩ инвестират в технологии за извличане на въглероден диоксид от въздуха (Direct Air Capture). Американското правителство е предложило субсидии на стойност 3.5 млрд. долара за изграждане на DAC съоръжения, които ще улавят и съхраняват газа. Тази сума надхвърля многократно размера на финансирането, предлагано в други страни, като например Великобритания, която е предвидила до 100 млн. паунда за научна и развойна дейност за DAC, съобщава Reuters.

Правителството на САЩ е заявило, че иска да подкрепи четири хъба за извличане на CO2, а интервюта с повече от 20 щатски, федерални, фирмени и инвеститорски източници показват, че в първия кръг са подадени поне девет заявления, като два големи проекта на петролната компания Occidental Petroleum също се разглеждат като силни претенденти, добавя агенцията. То предлага три нива на финансиране, вариращи от 3 млн. долара за предпроектните проучвания на ранен етап до 12.5 млн. долара за инженерни проучвания и до 500 млн. долара за проекти, готови да завършат фазите на снабдяване, строителство и експлоатация.

Срокът за подаване на заявките за финансиране е бил до 13 март, като се очаква Министерството на енергетиката на САЩ да обяви печелившите кандидатури през това лято.

Какво еDAC?

DAC, или Direct Air Capture, е технология за улавяне на въглероден диоксид чрез извличане от въздуха, след което уловеният газ може да бъде съхраняван или да се използва в производството. Една от водещите компании в сектора - швейцарската Climeworks, обяснява как работят нейните колектори на въглероден диоксид.

Те засмукват въздуха чрез вентилатори, който след това преминава през филтър, разположен във вътрешността им, улавящ частиците въглероден диоксид. Когато този филтър се насити с въглероден диоксид, колекторът се затваря и температурата вътре в него се повишава до около 100°C, което освобождава газа от филтъра. След това въглеродният диоксид се смесва с вода, която се изпомпва под повърхността, където се съхраняват извлечените парникови газове. Според компанията един от техните колектори има номинален капацитет 500 тона CO2 годишно, което се равнява на 20 хил. дървета.

По данни на МАЕ в момента в световен мащаб оперират 18 DAC съоръжения, разположени в Канада, Европа и САЩ, като почти всички, с изключение на две от тях, продават извлечения CO2. Най-голямото подобно съоръжение - Orca, пуснато в експлоатация от Climeworks в Исландия през септември 2021 г., има годишен капацитет около 4000 тона CO2 годишно.