🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Украйна обвини Русия в използването на фосфорни бомби в Бахмут

Химикалът гори при 800 градуса по Целзий и причинява тежки поражения по човешката кожа

Според въоръжените сили на Украйна Москва цели да превземе Бахмут до отбелязването на Деня на победата на 9 май, като това да бъде представено за символичен акт за Русия
Според въоръжените сили на Украйна Москва цели да превземе Бахмут до отбелязването на Деня на победата на 9 май, като това да бъде представено за символичен акт за Русия
Според въоръжените сили на Украйна Москва цели да превземе Бахмут до отбелязването на Деня на победата на 9 май, като това да бъде представено за символичен акт за Русия    ©  Reuters
Според въоръжените сили на Украйна Москва цели да превземе Бахмут до отбелязването на Деня на победата на 9 май, като това да бъде представено за символичен акт за Русия    ©  Reuters

Киев обвини Москва, че е атакувала украинския град Бахмут с фосфорни бомби. На кадри, заснети с разузнавателен дрон, се виждат сгради, обхванати от пожар. Фосфорните оръжия не са забранени, но употребата им в цивилни райони се смята за военно престъпление. Те създават бързоразпространяващ се огън, който трудно се гаси.

Украинското министерство на отбраната заяви, че са били взети на прицел "необитаеми области на Бахмут със запалителни муниции". И допълни, че руските сили продължават "да разрушават града".

Не е ясно кога точно се е случила предполагаемата атака, пише британската ВВС. Русия и преди е била обвинявана, че е използвала такъв арсенал. Тя се опитва да овладее Бахмут от месеци въпреки споровете за стратегическата значимост на града. Според западни данни досега хиляди руски военни са загинали в битката.

Поредни обвинения в употреба

Украйна обвинява Русия, че е използвала бял фосфор няколко пъти, откакто предприе инвазията си миналата година, включително в Мариупол. Тогава от Пентагона нарекоха твърденията за такава атака "дълбоко обезпокоителни".

Белият фосфор е субстанция, който се възпламенява при контакта с кислород, създавайки ярки облаци от пушек. Той гори при 800 градуса по Целзий и може да причини тежки поражения по човешката кожа. Също така трудно се премахва и може да се възпламени отново при свалянето на превръзките. От правозащитната организация Human Rights Watch посочват, че химикалът е "известен с тежките наранявания, които причинява". Но уточняват, че белият фосфор не попада под забраната на Конвенцията на ООН за конвенционалните оръжия, тъй като основната му цел е да създава пушек, който да прикрива дадена военна операция. Според анализатори обаче употребата на такова запалително оръжие близо до цивилни райони е незаконно.

Информацията за атаката идва ден, след като ръководителят на руската частна военна групировка "Вагнер" Евгений Пригожин допусна изтегляне на силите си от Бахмут до 10 май заради спор във връзка с доставките на муниции. Той посочи, че жертвите от страна на "Вагнер" всеки ден "растат в геометрична прогресия", и обяви, че причина за решението му за изтегляне е руското министерство на отбраната.

Киев опровергава Пригожин

Въпреки твърденията на Пригожин въоръжените сили на Украйна казват, че не виждат никакви признаци за предстоящо изтегляне на руските наемници от Бахмут. Според високопоставени представители на Киев "Вагнер" всъщност прехвърля свои бойци в града от цялата фронтова линия. Целта била той да бъде превзет до отбелязването на Деня на победата на 9 май, като това да бъде представено за символичен акт за Русия.

Засилването на боевете идва на фона на информацията, че Украйна подготвя началото на мащабна контраофанзива през идващите седмици. Пригожин заяви, че очаква настъплението да започне най-рано на 15 май.