🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Войната в Украйна | Русия обяви, че два дрона са атакували Кремъл, Путин е невредим

Атаката е била миналата нощ, Украйна отрече да е замесена

Кремъл заяви, че си запазва правото на ответни действия.
Кремъл заяви, че си запазва правото на ответни действия.
Кремъл заяви, че си запазва правото на ответни действия.
Кремъл заяви, че си запазва правото на ответни действия.

Русия обяви, че два дрона са атакували Кремъл миналата нощ и смята това за "планирана терористична атака" и опит за убийство на президента Владимир Путин, съобщава Bloomberg News. Москва обвинява за нападението Украйна. Руски официални лица заявиха, че Путин не е бил ранен и че Москва е свалила двата безпилотни самолета в Кремъл, без да причинят наранявания или щети. Кремъл заяви, че си запазва правото на ответни действия, според агенция ТАСС.

"Кремъл оценява тези действия като планиран терористичен акт и опит за покушение срещу президента в навечерието на Деня на победата, парада на 9 май", съобщи държавната информационна агенция РИА, като добави, че Путин не е променил графика си и работи както обикновено.

Кремъл не представи никакви доказателства от обявения инцидент, а изявлението му включваше малко подробности. Непроверено видео, разпространено в руските социални медии, включително в канала на военното информационно издание "Звезда", показа как след предполагаемия инцидент зад главния Кремълски дворец в заградената цитадела се издига блед дим, съобщава Aljazeera. Кремъл заяви, че парадът за Деня на победата на 9 май в Москва ще се състои въпреки инцидент.

Украйна отрече да е замесена в атаката с дронове. Говорителят на украинския президент Сергей Никифоров заяви пред BBC, че целта на Киев е да освободи окупираните територии, а не Москва."Нямаме информация за така наречените нощни атаки срещу Кремъл, но, както президентът Володимир Зеленски многократно е заявявал, Украйна насочва всички налични сили и средства за освобождаване на собствените си територии, а не за нападение на други", каза той.

Според Никифоров случилото се в Москва е покачване на напрежението преди 9 май, а не терористичен акт, както го нарече Кремъл. "Терористичен акт са разрушените блокове в Днипро и Уман", уточни той.

Президентският съветник Михайло Подоляк каза в коментари, изпратени до Reuters, че твърдението, че Киев стои зад атаката и арестът на предполагаеми украински саботьори от Русия, може да означава, че Москва се готви за широкомащабна "терористична" атака срещу Украйна през следващите дни.

Подготвяна атака и в Крим

Новината за атаката с дронове идва в момент, когато Украйна се готви за контраофанзива, с която се надяват да освободят територия от руските окупатори, повече от година след като Путин нареди пълномащабна инвазия в съседната страна.

Също така в сряда руската Федерална служба за сигурност (ФСС) обяви, че е предотвратила подготвян от украинското военно разузнаване опит за ликвидирането на лидери на окупирания от Русия украински полуостров Крим.

Организатор на планираните терористични атаки е заместник-ръководителят на украинската президентска канцелария Роман Машовец, съобщи Центърът за връзки с обществеността на ФСС, който заяви също, че сред седемте задържани има и гражданин на България и Украйна, занимавал се с транспортиране на взривни вещества и компоненти за взривни устройства.

Освен това е бил прекъснат и канал за доставка на британски взривни вещества и компоненти за взривни устройства от България през Турция и Грузия за Русия. Според ФСС те са били прикривани като доставка на електрически печки. Освен това цел на подготвяните терористични нападения са били обекти от транспортната инфраструктура на полуострова.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • + 4

    Докторе, преди синът ти да се наложи да ходи да воюва в Украйна, за Путин ще приключи мачът. В резултат на което всички ще живеем в един по-добър свят. Не че му го пожелавам, жив човек е все пак, но през последната година просто прекали. Ще си намери майстора, както се вижда. И защо великата руска армия допуска изобщо нещо да лети около Кремъл??? То какво ли се чудя, чунким един западно германски студент не кацна на Червения площад през 80-те с едно малко самолетче. На маймуни ги направи. Всичката им работа е такава.

    Нередност?
  • 2
    grivodi avatar :-|
    Григор Манев
    • + 2

    Много си прилича с "атентата" срещу Каскета. Една система ги е произвела.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-P
    D-r D
    • - 1

    Това са евтини пропагандни чикии.
    Естествено, че е имиджов удар. Но видимо руснакът не се вълнува от безспорните успехите на западната пропаганда (и на К. отдавам ролята в кюпа). Просто такова им е мисленето - материално. Предпочитат да стъпят еди къде си, отколкото да научат от газетите какво мисли Киро/Джон/Янек за това им действие.

    Пък и Банкова обяви, че няма нищо общо с тая Гешевиада над Кремъл.
    Чудно кой ли е?!
    Вероятно са марсианците...

    Нередност?
  • 4
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев

    Докторе, ако един чужд Джон над Кремъл е джобни ножче, прочети какво се случи с лидера на Ал Кайда. Който замести Бин Ладен. Екстирпация на малигнения процес, максимално щадяща за околните тъкани. Минимално инвазивна, явно американските военни копират съвременните тенденции в хирургията. Една ракета без заряд в корема и чао. Без да се създаде някаква опасност за случайно преминаващи ханъми с бурки и чавета. Хуманно, нали? Минимално инвазивно. Не като руските ракети, дето пияница старшинки пращат срещу военни обекти, а падат върху жилищни блокове. Един подобен дрон над Кремъл и мачът свършва. И не само българи, ами и никой няма да ходи да воюва в Украйна. Като не щеш мира, на ти секира, е казал един български владетел. А и Бойко Борисов имаше една умна приказка, да му се не надяваш: където няма разбиране, има принуда.

    Нередност?
Нов коментар