🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Хърватия очаква рекорден туристически сезон

Новата тенденция на увеличаване на гостите през уикендите е пряк ефект от присъединяването на страната към Шенген

Страната се нуждае от все повече чуждестранни работници в туристическия сектор.
Страната се нуждае от все повече чуждестранни работници в туристическия сектор.
Страната се нуждае от все повече чуждестранни работници в туристическия сектор.    ©  Reuters
Страната се нуждае от все повече чуждестранни работници в туристическия сектор.    ©  Reuters

Хърватия очаква рекордна година за туристическия си сектор, след като страната се присъедини към Шенген и еврозоната в началото на тази година. Секторът, който отговаря за 20% от хърватската икономика, се възстанови през 2022 г., след като отчете спад по време на пандемията.

"Досега сме регистрирали близо 5 млн. пристигания и над 17.5 млн. нощувки, което е ръст от 20% спрямо миналата година", заяви Кристиян Станичич, директор на Хърватската туристическа асоциация, добавяйки, че нощувките са се увеличили с 11% в сравнение с 2019 г., която е била рекордна по посетители. "Въз основа на тези резултати можем да очакваме положително протичане на основния туристически сезон и... дори на цялата година", каза Станичич в интервю за Reuters. През изминалата година туристическият бранш в страната е реализирал рекордни приходи от над 13 млрд. евро и Станичин заявява, че очаква още по-високи приходи през тази година.

През миналата година приходите на сектора са били 13 млрд. евро.

Според представителите на бранша новата тенденция на увеличаване на броя на туристите през уикендите е пряк ефект от присъединяването на страната към Шенген, което улеснява пътуванията. "Никога не сме били по-близо до основните ни пазари като Словения, Италия, Унгария, Австрия и Бавария, откъдето са пристигнали най-голям брой посетители в предсезонния период", казва Станичич.

Недостиг на работна ръка

След като в продължение на десетилетоя страната е разчитала основно на местни работници за туристическата си индустрия, статистическите данни за издадените разрешителни за работа показват, че все повече работодатели трябва да търсят чуждестранни работници, за да запълнят празните работни места.

Докато през 2015 г. са били издадени 2700 разрешителни за работници, идващи от страни извън ЕС, тази година правителството очаква техният брой да достигне 180 хил. Според Зарко Катич, държавен секретар във вътрешното министерство, това ще увеличи дела на чуждестранните работници в общата работна сила до над 10%.

"Хърватия не може сама да осигури достатъчно работна ръка, за да поддържа туризма като основен отрасъл, и се намира в ситуация, в която очевидно се нуждае от привличане на работна ръка от чужбина", заяви Борис Вуйчич, управител на централната банка, цитиран от Bloomberg. "Няма признаци, че тази тенденция ще се промени."

Очаква се до края на годината правителството да промени законите, за да улесни работата в Хърватия. Тъй като над 40% от чуждестранните работници идват от места като Филипините и Индия, разрешителните могат да бъдат издавани за три, а не за една година, и работниците може да имат възможност да останат в страната между трудови договори, добавя Bloomberg.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scs591119180 avatar :-@
    Гаргамел
    • + 3

    Да, щото влязоха в Еврозоната. А ние пак ще лапаме мухите, заради Копейкин и останалите русоробски задници.

    Нередност?
  • 2
    baldandbankrupt avatar :-|
    baldandbankrupt
    • + 3

    Не е само заради Еврозоната, но и това е фактор. По скоро заради много голямото крайбрежие, на което липсва бетон и хотели матодонти о напомня със своята автентичност на италианското Средиземноморие и френската Ривиера. По този начин привличат и доста платежоспособни туристи, не социално-слабите алкохолици, посещаващи нашето черноморие

    Нередност?
  • 3
    selofia avatar :-|
    Селофия
    • - 2

    Хърватския сървис е на трета от българския и турския и на 20% от това в Гърция, Черна гора и дори Албания...
    Хърватската турагенция от дълги години стратегията е да плаща за лоши новини в медиите на страните, от които очакват туристи... за конкурентните страни... Блоди буйч, Родос де дрогас.. Анталия терориста... Като си платят на протестантите... те... хм... Шенген влязли...
    Слушах др. Ненков каква всъщност чалга е Хърватия за обикновения турист.. само потвърди личните ни впечатления... Дай парите - аре чау... кой беше ти?..
    Олинклузива по-зле и от Ветко...и там са... от благородник нагоре, дори хигиенистите...
    По-добре Албания... същите слънчаци, но са топли хора, а не хрватски чалгажии.. и много по-добре откъм кухнята...

    Нередност?
Нов коментар