🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

България е с най-голям дял на сивата икономика в ЕС

Осветяването на неформалния сектор може да увеличи БВП на страната с над една трета, показване проучване на подкомисия към европарламента

Непреките данъци са факторът с най-голяма тежест за наличието на сива икономика в България, показва проучването
Непреките данъци са факторът с най-голяма тежест за наличието на сива икономика в България, показва проучването
Непреките данъци са факторът с най-голяма тежест за наличието на сива икономика в България, показва проучването    ©  Цветелина Белутова
Непреките данъци са факторът с най-голяма тежест за наличието на сива икономика в България, показва проучването    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Темата накратко
  • Над една трета от БВП е размерът е сивата икономика у нас, показва проучване на подкомисия на Европейския парламент.
  • Това е най-големият дял сред страните от ЕС и през последните 3 години нараства.
  • Прозрачност, по-ефективни институции, върховенство на закона и облекчаване на бюрокрацията са общите препоръки за справяне със сивата икономика.

Българската икономика би била с над една трета по-голяма, ако сивият сектор излезе на светло. Делът на "сенчестата" активност у нас е най-високият сред страните от ЕС, изчислява доклад, изготвен за подкомисията по данъчни въпроси FISC към Европейския парламент. Това означава, че по предварителни оценки за БВП икономическа дейност на стойност около 55 млрд. лв. миналата година е останала извън радара на държавните органи и официалната статистика.

Неефективните институции, корупцията, слабостите във върховенството на закона и усложнените бюрократични процедури се считат за основни предпоставки за развитието на сива икономика. А тя от своя страна се свърза с по-слабо икономическо развитие и е пречка пред ефективното разпределение на държавните ресурси.

Числата, разбира се, са под условие, тъй като за размера на сивата икономика по дефиниция няма как да съществуват официални данни. Въпреки това авторите проф. Фридрих Шнайдер от Johannes Kepler University of Linz и д-р Албан Аслани от Coventry University London, специалисти в изследването на неформалната икономика, използват различни методи и математически модели, за да оценят приблизителните размери на това явление.

По принцип в т. нар. "сенчеста" икономика влизат както нелегални дейности, така и законни, които обаче се извършват неофициално, най-често за да се избегне плащане на данъци или бюрократични процедури. Проучването обаче изключва чисто престъпните дейности (като например трафик на наркотици), а се фокусира единствено върху законните, които създават добавена стойност, но остават скрити за държавата.

България трайно е с най-голям дял на сивата икономика в ЕС

През годините България трайно е с най-голямата сива икономика в ЕС като дял от БВП, показва проучването. Въпреки това, макар и съвсем бавно, от началото на века тя постепенно се свива, като към 2019 г. вече е малко над 30% от БВП. С настъпването на пандемията през 2020 г. обаче тенденцията се преобръща - острият икономически спад и по-високата безработица увеличават дела на неформалната икономика. Макар това да се случва в цяла Европа, през 2020 г. България отбелязва втория най-голям ръст на неформалния сектор след Хърватия. А тъй като оттогава тя продължава да върви нагоре, към 2022 г. напредъкът от последните 15 години е заличен и делът на сивия сектор у нас отново надхвърля 33%, връщайки се към високите нива от 2006 г.

Като цяло в ЕС сивият сектор следва подобна динамика през годините - намалява от около 20% през 2009 г. до малко над 16% през 2019 г. Но икономическият шок от пандемията води до най-резкия ръст за последните 20 години - с 1.69 пункта. Изследването също така показва, че неформалният сектор представлява по-голям дял от икономиката за страните от Източна Европа като България, Румъния, Полша, Чехия и балтийските държави, отколкото в тези от Западна Европа.

Непреките данъци са факторът с най-голяма тежест за наличието на сива икономика в България, като този дял е един от най-високите сред изследваните страни. Следващите основни двигатели се крият в пазара на труда и са свързани с безработицата и самонаетите лица, посочва докладът. Макар да е с относително малка важност спрямо останалите фактори, ръстът на икономиката у нас е с най-голяма тежест в сравнение с другите изследвани държави.

Какво губим

Мотивите да се прикриват икономически дейности могат да са различни, но най-често става въпрос за желание да се избегне плащане на ДДС, данъци върху доходите, мита, социалноосигурителни вноски и т.н. Така например много хора работят без трудов договор или се осигуряват на по-ниско от реалното си заплащане, а фирми прикриват реалните си обороти и печалби.

Друга причина да се работи "на тъмно" е да се избегнат утежнени бюрократични процедури или регулации. Роля имат и институционални фактори като корупция, неефективни институции и слабост във върховенството на закона. Ако на хората и бизнеса им се налага да дават подкупи на държавни служители например, за да се свърши някаква работа, това намалява стимулите да се плащат данъци, посочва докладът. Корупцията ерозира доверието, че средствата, които данъкоплатците поверяват на държавата, се използват по най-добрия начин.

Колкото по-голям е неформалният сектор, по-големи са пропуските за държавните приходи, а наличието му се свързва и с по-големи разходи. Освен че струва пари на бюджета, сивата икономика също така изкривява официалната статистика и пречи на институциите да вземат адекватни решения, които да съответстват на реалната ситуация. Така тя води до неправилно и неефективно разпределение на ресурсите в държавата.

В общия случай докладът препоръчва по-ефективни институции, повече прозрачност, подобряване на данъчната администрация, намаляване на регулаторната тежест. Развитието на човешкия капитал и оптимизирането на пазара на труда пък са начините да се реши проблемът с неформалните дейности, причинени от социално изключване.

Покачващите се разходи за живот носят нов ръст през 2022 г.

Първоначалните прогнози на авторите за 2022 г. са за леко свиване на сивата икономика в повечето европейски страни, но заради войната в Украйна, високата инфлация и кризата с разходите за живот предварителните оценки по-скоро сочат към нов ръст.

По-големите правителствени харчове през последните три години повишиха нивата на държавен дълг, а това може да наложи вдигане на данъци, което носи стимули за преминаване към неформалната икономика. Заради войната европейските страни и най-вече тези в Източна Европа посрещат голям поток от бежанци, които поне първоначално трудно се включат към "официалната" икономика. А растящите разходи за живот през последната година също се очаква да са имали негативен ефект, тъй като все повече хората прибягват към различни средства, включително към сивата икономика, за да компенсират своята намаляваща покупателна способност.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba
    • - 1
    • + 1

    Еееееееее, капитале, достигнахте до най-мъдрия извод на всички времена :)

    Нередност?
  • 2
    ede05625406 avatar :-(
    Станислав Губеров
    • + 1

    Сивия сектор даже и над 30%,ако се погледне в оборота и на държавните дружества,а там първо-имаме яко плащане ,,под масата”,второ-неразгърнат огромен потенциал за за печалба(което си е огромна загуба),и трето-прераздут кадрови щат.
    А относно ДДС-то,покискайте справка на несъбраното ДДС,свързаните лица и фирми по въпросните случай с ощетен НАП.И как така на едно и също търговско помещение като адрес,винаги потъва ДДС,а наемателите се сменят постоянно и оставят наплатени данъци и осигуровки.А това са само част от проблемите в търговския сектор.Има още много…

    Нередност?
  • 3
    tihob avatar :-P
    Otchuzden
    • + 1

    Стария австрийски фен, Шнайдер редовно вади такива страхотни числа за българската сива икономика. Ако НСИ вземе да добави сивата си икономика по неговите сметки ще направи над 200 млрд. лв. БВП за 2022 г. (предишните години НСИ смяташе "сива икономика" за 10%). Едно число, с което чудеса може да свърши разните сметки, с които имаме проблем. Вероятно ще минем Хърватия и половината Източна Европа като БВП на човек при такова БВП и 6,6 млн. население. Освен това ще можем да си направим един нормален дефицит не да се чудим какво да срежем разходите, за да не минаваме 3%. Впрочем това с голямата сива икономика го измислиха италианците, за да намалят съотношението БВП към външен дълг ( минаха Великобритания като БВП "за една нощ"), след това Гърция копира примерът и покри показателите за да влезе в еврозоната, а през 2010 румънците, за да не намаляват прекалено много пенсии и заплати си направиха сивата икономика почти 30%. Дянков му досвидя да плаща ЕС вноската от 1% от БВП и не увеличи сивата ни икономика :)

    Нередност?
Нов коментар