Съветът за икономически анализи: България трудно ще изпълни инфлационния критерий за еврозоната

Експертите не очакват членството във валутния съюз да донесе значителен ефект върху лихвите, но ще подсили външната търговия и финансовата интеграция

Опитът на други източноевропейски страни показва, че общата инфлация, както и тази при храни и напитки, остава относително стабилна при приемане на еврото
Опитът на други източноевропейски страни показва, че общата инфлация, както и тази при храни и напитки, остава относително стабилна при приемане на еврото
Опитът на други източноевропейски страни показва, че общата инфлация, както и тази при храни и напитки, остава относително стабилна при приемане на еврото    ©  Unsplash.com
Опитът на други източноевропейски страни показва, че общата инфлация, както и тази при храни и напитки, остава относително стабилна при приемане на еврото    ©  Unsplash.com
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Темата накратко
  • Инфлацията в България трябва значително да спадне, за да отговори на критерия за ценова стабилност.
  • Сред очакваните ползи от еврозоната са по-лесно управление на ликвидността на публичните финанси и по-ниски транзакционни разходи.
  • Българските институции трябва да са подготвени с мерки за предотвратяване на неправомерно покачване на цените при смяната на валутата.

Високата инфлация може да попречи на България да приеме еврото от 1 януари 2025 г. Макар страната към момента да отговаря на повечето формални критерии за еврозоната, ръстът на цените остават далеч над допустимите нива и трудно ще влезе в граници преди конвергентния доклад през 2024 г. Това предупреждават в последното си изследване експертите от Съвета за икономически анализи към Министерския съвет.

За да отбележи България и този критерий като изпълнен, инфлацията трябва да е не повече от 1.5 пункта над стойността в трите държави членки, където тя е най-ниска. Това означава, че показателят, който в момента надхвърля средното ниво за еврозоната, трябва да бъде приблизително наполовина на него, изчисляват икономистите.

Въпросният критерий е предназначен за периоди с ниска инфлация, тъй като правилото за отклонението е абсолютно, а не относително. А при сегашната вълна на твърде бързо покачване на цените разликите между отделните държави се разширяват. По последни данни към юни например инфлацията в Испания, Белгия и Люксембург вече падна под 2%, докато по сравнимия индекс в България е 7.5%. Заради извънредните обстоятелства при оценката на Хърватия миналата година европейските институции направиха компромис и извадиха от изчисленията част от страните с най-ниска инфлация, което позволи на Загреб на практика да заобиколи критерия.

Без особена промяна за икономиката

Като цяло присъединяването на България към еврозоната "не би представлявало сериозна промяна за икономиката", пише в анализа, изготвен от четирима членове на Съвета - Гунтрам Волф, Йото Йотов, Джефри Нилсен и Пламен Ненов. Заради валутния борд, който се възприема като надежден, и сега разликите в лихвените проценти спрямо тези в еврозоната са сравнително малки. А българската банкова система вече е под надзора на Единния надзорен механизъм на ЕЦБ.

Това е второто становище на Съвета за икономически анализи, който официално беше учреден в началото на годината като своеобразен тинк-танк към Министерския съвет, имащ за цел да изготвя проучвания по икономически въпроси и да предлага политики и решения. В него влизат български и чуждестранни специалисти, а през юни съветът организира първата си годишна конференция.

Членството в еврозоната все пак би донесло на България допълнителни предимства. Сред тях са по-лесно управление на ликвидността на публичните финанси и по-ниски транзакционни разходи. Освен това България би станала част от официалния процес на вземане на решения относно паричната политика и банковия надзор.

Намалените транзакционни разходи и подобреното доверие и репутация на страната вероятно ще дадат тласък на външната търговия, особено за сектори като селско стопанство и туризъм. Сред очакваните ефекти се посочва и ръст на входящите и изходящите капиталови потоци и засилване на финансовата интеграция с еврозоната.

Еднократен ефект върху инфлацията

Консенсусът сред учените е, че въвеждането на еврото като цяло няма големи последствия за инфлацията. Възможни са обаче еднократни увеличения в някои сектори, специално в услугите и ресторантьорството. Опитът на други източноевропейски страни показва, че общата инфлация, както и тази при храни и напитки, остава относително стабилна при приемане на еврото, но при услугите има еднократен и краткотраен ефект на повишение. Сравнение с държави като Полша, Унгария и Чехия, които не ползват еврото, показва, че ефектът е минимален и разликата е от порядъка на 2-3 пр. пункта.

Икономистите обясняват това с факта, че цените на услугите се променят по-рядко, отколкото на стоките, а бизнесите често отлагат и изчакват подходящ момент за смяна на ценовите етикети, а такъв идва именно със смяната на валутата.

Съществува също така риск от вътрешно финансиран еднократен кредитен бум, тъй като изискванията за минимални резерви на банките ще паднат от 12% на 1%, което ще освободи известен ресурс за кредитиране. Според икономистите обаче вероятността това да се случи е малка, тъй като за банките би било по-изгодно да оставят своите свръхрезерви на депозит в ЕЦБ или да потърсят по-добри инвестиционни възможности в чужбина.

За да се избегне неправомерно използване на въвеждането на еврото за повишаване на цени, българските институции трябва да вземат пример от други източноевропейски страни и да гарантират гладко адаптиране на обществото към новата валута, съветват експертите. Това включва разяснителни кампании, представяне на цените в двете валути и допълнителни мерки за прозрачност.

Повече за това как България трябва да се подготви за приемането на еврото и какви са рисковете и ползите очаквайте в петък в интервюто на "Капитал" с Гунтрам Волф, изпълнителен директор на Германския съвет за външни отношения, бивш директор на тинк-танка Bruegel и член на българския Съвет за икономически анализи.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev

    Сега, държавната финансова неправилност причинява инфлация.

    Накратко:

    Употребите на официална валута са с добри или лоши последици.
    Лошите последици от употреби на официална валута са със същина на най-лош враг на държавата.
    Нямането на финансово противодействие срещу лоши последици от употреби на официална валута е причина за подсигуряващ за щети държавен бюджет.
    Жертви сме на неправилността на държавната власт да няма финансово противодействие срещу лоши последици от употреби на официална валута.
    Наличието на държавната финансова грешка причинява сегашната инфлация.
    Когато причината е премахната, инфлация няма.

    Прекратяването на грешното поведение на държавната власт спасява съответната държава от нови щети.
    Осъществимо е финансово противодействие срещу лоши последици от употреби на официална валута. Възможен е предпазващ от щети държавен бюджет. Правителството е с допълнителни полезни приходи и смалени разходи. Постижимо е изплащане на държавните дългове.

    Нередност?
Нов коментар