🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Всичко, което знаем за световната икономика, може вече да не е вярно

Пандемията и войната в Украйна поставиха под въпрос двигателите на просперитета от последните десетилетия

Вече втора година повечето държави се борят със слаб растеж, а инфлацията, която уж беше останала в миналото, отново се завърна
Вече втора година повечето държави се борят със слаб растеж, а инфлацията, която уж беше останала в миналото, отново се завърна
Вече втора година повечето държави се борят със слаб растеж, а инфлацията, която уж беше останала в миналото, отново се завърна    ©  Reuters
Вече втора година повечето държави се борят със слаб растеж, а инфлацията, която уж беше останала в миналото, отново се завърна    ©  Reuters
Темата накратко
  • "Почти всички икономически сили, които през последните три десетилетия задвижваха прогреса и просперитета, избледняват", предупреди в скорошен доклад Световната банка.
  • Уязвимостта във веригите за доставки, които пандемията и войната извадиха на показ, накара политиците да приоритизират сигурността и самодостатъчността.
  • Пренебрегването на натрупаните през годините икономически зависимости е опасно, казват експерти.

Когато световните политически и бизнес лидери се събраха през 2018 г. на ежегодния икономически форум в Давос, настроението беше празнично. Растежът във всички големи страни беше във възход. Глобалната икономика е в много добро състояние, заяви тогава Кристин Лагард, която по това време оглавяваше Международния валутен фонд. Пет години по-късно вече всичко изглежда различно.

Поредица от шокове разтърси глобалната икономика: пандемия, война в Европа, напрежение между САЩ и Китай, припомня в свой анализ The New York Times. Вече втора година повечето държави се борят със слаб растеж, а инфлацията, която уж беше останала в миналото, отново се завърна.

"Почти всички икономически сили, които през последните три десетилетия задвижваха прогреса и просперитета, избледняват", предупреди в скорошен доклад Световната банка. Резултатът може да бъде загубено десетилетие - не само за някои страни или региони, както се е случвало в миналото, а за целия свят, прогнозира институцията.

Слабости в системата

Неслучайно почти всички фундаментални за световната икономика принципи като превъзходството на отворените пазари, свободната търговия и максимализирането на ефективността, които доминираха през последните 30 години, сега са под въпрос.

Непрестанният стремеж за интегриране на глобалната икономика и спестяване на разходи остави по време на пандемията здравните работници без предпазни маски и ръкавици, лиши производителите на автомобили от полупроводници, а потребителите от различни ежедневни стоки. Идеята, че търговските отношения и икономическите интереси могат да предотвратяват военни конфликти, беше разбита с нахлуването на руските войници в Украйна миналата година. А все по-честите епизоди на екстремни метеорологични условия, които унищожават реколти и предизвикват миграционни вълни, показаха, че невидимата ръка на пазара не защитава планетата.

Предизвикателствата пред доминиращия икономически консенсус се трупаха още отпреди пандемията. Някои богати страни се разочароваха от международната търговия, вярвайки, с право или не, че по някакъв начин тя им вреди - на техните работни места и стандарт на живот, припомня Бетси Стивънсън, бивш икономически съветник на Белия дом по времето на Обама. Финансовият срив от 2008 г. почти потопи глобалната финансова система. По-късно Великобритания се оттегли от Европейския съюз, а президентът Доналд Тръмп започна търговска война с Китай. Но както пишат анализаторите от EY, тенденциите на отдалечаване от глобализацията бяха ускорени от пандемията, а впоследствие и от войната в Украйна.

Самодостатъчност вместо евтин внос

Историята на международната икономика днес, казва Хенри Фарел, професор в Johns Hopkins School of Advanced International Studies, е за това "как геополитиката поглъща хиперглобализацията". Геополитиката постигна това, което заплахата от климатичните промени, социалните вълнения и неравенствата не успяха - тя преобърна устоите на глобалния икономически ред. Уязвимостта във веригите за доставки, които пандемията и войната извадиха на показ, накара политиците бързо да добавят самодостатъчност и сила в списъка с целите за растеж и ефективност.

"Беше наивно да се мисли, че пазарите са свързани само с ефективност, а не и с власт", казва Ейбрахам Нюман, съавтор на Underground Empire: How America Weaponized the World Economy заедно с Фарел. Икономическите мрежи създават дисбаланси на силите и точки на натиск, тъй като държавите имат различни възможности, ресурси и уязвимости. Русия, която доставяше 40% от природния газ на Европейския съюз, се опита да използва тази зависимост, за да окаже натиск върху блока да оттегли подкрепата си за Украйна. САЩ и техните съюзници използваха господството си в световната финансова система, за да премахнат големи руски банки от международната платежна система. Китай отвръща на търговските санкции, като ограничава достъпа до своя огромен пазар. Освен това страната произвежда 80% от слънчевите панели в света, а Тайван осигурява 92% от миниатюрните модерни полупроводници.

"Пренебрегването на икономическите зависимости, натрупани през десетилетията на либерализация, стана наистина опасно", казва Джейк Съливан, съветник по националната сигурност на САЩ. Придържането към "прекалено опростената пазарна ефективност", добавя той, се оказа грешка.

"Отделихме източниците на нашия просперитет от източниците на нашата сигурност", каза миналата година Жозеп Борел, който отговаря за външните работи и сигурността на ЕС. Европа получаваше евтина енергия от Русия и евтини промишлени стоки от Китай. "Това е свят, който вече не съществува", каза той.

"Нашите вериги за доставки не са сигурни и не са устойчиви", смята и американският министър на финансите Джанет Йелън. Търговските отношения трябва да се изграждат около "доверени партньори", дори това да означава "малко по-високи разходи и малко по-малко ефективна система", казва тя. Съображенията за сигурността накараха администрацията на Байдън да блокира китайските инвестиции и да ограничи достъпа на Пекин до нови технологии и до личните данни на гражданите. Белият дом възприе политика в подкрепа на местното производство чрез субсидии за електрически превозни средства, батерии, вятърни паркове, соларни централи и други.

Въпреки че доскорошната икономическа парадигма е частично изоставена, все още не е ясно какво ще я замени. На дневен ред е импровизацията. Може би единственото сигурно предположение сега е, че пътят към просперитета и необходимите компромиси за него ще стават все по-неясни.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nfx431062748 avatar :-|
    nfx431062748
    • - 2
    • + 1

    Ако разкарате политиците от икономиката = всичко ще си тече гладко и без сътресения. Няма нищо сложно. Парите за въоръжаване -> към образование ( но не за вдигане на учителски заплати, без да има доказана заслуженост ), преференции за младите семейства ( без еднополовите ), подкрепа ( но не пенсионерски подкупи ) на възрастните и самотни. Лека поземлена реформа, така, че да няма помешчици ( или както сега модерно ги наричат арендатори ) и реиндустриализация на страната ( нашата, за световната икономическа специализация следва по-отговорен форум да мисли ), съобразена с пригодността на адаптацията на модерните технологии към местния мащаб и предпоставки.

    Нередност?
Нов коментар