🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Как САЩ се стремят да променят глобалната икономика

Вашингтон иска да съживи американската средна класа и демокрацията в страната, като в същото време се бори с изменението на климата и установи трайна технологична преднина пред Китай

Сериозно опасение на съюзниците е, че Вашингтон ще продължи да въвежда мерки, насочени към Китай, и те ще бъдат подложени на огромен натиск да приемат
Сериозно опасение на съюзниците е, че Вашингтон ще продължи да въвежда мерки, насочени към Китай, и те ще бъдат подложени на огромен натиск да приемат
Сериозно опасение на съюзниците е, че Вашингтон ще продължи да въвежда мерки, насочени към Китай, и те ще бъдат подложени на огромен натиск да приемат    ©  Reuters
Сериозно опасение на съюзниците е, че Вашингтон ще продължи да въвежда мерки, насочени към Китай, и те ще бъдат подложени на огромен натиск да приемат    ©  Reuters
Темата накратко
  • Стратегическото съперничество с Китай заема централно място в новото мислене.
  • Много от съюзниците на САЩ се опасяват, че не виждат своите интереси в тази нова визия.
  • В Европа все още има опасения, че новата глобална икономическа архитектура, проектирана във Вашингтон, неизбежно ще облагодетелства американските производители и работници.

В подхода на САЩ към международната икономика настъпва невидима революция. С появата на новото мислене се променят глобалната икономика и западният съюз. Подходът беше представен най-ясно в речта на Джейк Съливан на 27 април в института "Брукингс". Фактът, че Съливан е съветник по националната сигурност на президента Джо Байдън, е подсказка. Стратегическото съперничество с Китай заема централно място в новото мислене. Но речта на Съливан се простира далеч отвъд геополитиката. Тя представляваше изключително амбициозно усилие да се обединят вътрешните и международните цели на администрацията на Байдън и да се превърнат в едно съгласувано цяло, пише в анализ Financial Times.

САЩ възнамеряват да използват нова стратегическа индустриална политика, за да съживят едновременно американската средна класа и американската демокрация, като в същото време се борят с изменението на климата и установят трайна технологична преднина пред Китай.

Акцентите

Съливан заяви, че капитализмът трябва да изглежда по коренно различен начин, за да се справи с днешните проблеми. Той например твърди, че традиционният подход към търговията се основава на редица "твърде опростени предположения". Този "умишлено разхвърлян" икономически ред се разгръща в момента, както показва стремежът към минисекторни споразумения като Глобалното споразумение за устойчива стомана и алуминий с Европейския съюз (ЕС) или поредица от сделки за критични минерали с партньори като Япония. Този нов икономически ред отразява една по-объркана - но вероятно по-точна - версия на това как светът наистина функционира.

В речта си Съливан призова за търпение и увереност при изграждането на глобална визия, която според него ще изисква "всеотдаен ангажимент" от страна на икономиките на съюзниците. Съливан беше щедър в подкрепата си за ЕС и това е знак за блока да продължи да се доближава до подхода на САЩ към Китай в областта на икономиката и сигурността. Предстои да разберем дали и кога държавите от ЕС ще чуят посланието и дали ще се ангажират да превърнат този нов икономически ред в реалност. Други трети страни като Индия, която председателства Г-20 тази година, и Бразилия, която ще бъде домакин през следващата година, също ще трябва да се включат в една нова ера, насочена към декарбонизация и намаляване на риска. Познати въпроси, като например как да се дефинира "зелената" търговия или какво представлява риск за националната сигурност, ще продължат да изплуват на повърхността по забележим начин.

Опасенията на съюзниците

Много от съюзниците на САЩ се опасяват, че не виждат своите интереси в тази нова визия. Те се притесняват основно от това, че субсидиите на стойност стотици милиарди долари за американската промишленост и чисти технологии, заложени в Закона за намаляване на инфлацията, ще бъдат за сметка на производителите и работниците в Европа и Азия. Някои се опасяват също така, че натискът за "премахване на риска" при търговията с Китай ще наруши сериозно международната търговия. Мнозина смятат, че исканията на САЩ за реформиране на Световната търговска организация ще доведат до осакатяване на институцията, която е защитник на свободната търговия.

Представители на САЩ не приемат тези притеснения, като посочват многократните позовавания на Съливан на интересите на западните съюзници и на глобалния юг в речта му. Те твърдят, че Америка най-накрая поема водеща роля в борбата срещу изменението на климата - и че това трябва да бъде приветствано по целия свят.

Съливан също така се старае да подчертае, че "премахването на риска" не означава изключване на Китай от световните вериги за доставки. В разговор с журналист на Financial Times миналата седмица той каза: "Опитваме се да изградим свят, в който има повече от един източник за критични продукти. Не казваме, че Китай не трябва да произвежда iPhone или слънчеви панели, а че и други държави трябва да го правят."

Съливан се стреми да убеди приятелите на САЩ, че този "нов вашингтонски консенсус" може да работи за всички. Той смята, че САЩ са постигнали значителен напредък на неотдавнашната среща на Г-7 в Хирошима. По-специално - че съюзниците на САЩ вече са спокойни за плановете й да субсидира екологичния преход и са възприели подобен подход. Съветникът по национална сигурност твърди, че стремежът към чиста енергия "ще бъде по-скоро източник на сътрудничество, отколкото на търкания занапред".

В комюникето на Г-7 очевидно се наблюдава значително сближаване на езика и подхода по въпроси, вариращи от намаляване на риска до веригите за доставки.

Но в разговорите с американските съюзници - както в Г-7, така и извън нея - става ясно, че все още има притеснения относно политиката на САЩ. Едно от повтарящите се опасения е, че Вашингтон ще продължи да въвежда мерки, насочени към Китай, които нейните "съюзници и партньори" ще бъдат подложени на огромен натиск да приемат.

Лорънс Уонг, вицепремиер на Сингапур - най-близкият съюзник на САЩ в Югоизточна Азия - предупреди наскоро: "Ако се отиде твърде далеч, ще се стигне до по-фрагментирана и разпокъсана световна икономика." В Европа все още има опасения, че новата глобална икономическа архитектура, проектирана във Вашингтон, неизбежно ще облагодетелства американските производители и работници.

Различните съюзници на САЩ реагират по различни начини. В ЕС винаги е имало лоби, което подкрепя създаването на европейски шампиони чрез индустриална политика. Това лоби беше засилено от преминаването на САЩ към индустриална политика. През декември миналата година ЕС се ангажира с амбициозна европейска индустриална политика за екологичен и цифров преход.

Но има и европейци, които се опасяват, че ако ЕС тръгне по пътя на субсидиите, това ще подкопае собствения му единен пазар. ЕС разполага с много по-малка финансова мощ от правителството на САЩ, така че би могъл да бъде изхвърлен от надпреварата за субсидии.

Американските съюзници извън ЕС - като Великобритания, Япония и Канада - имат друго опасение. Те смятат, че ако преговорите между САЩ и ЕС се превърнат в основен начин за постигане на консенсус в "глобалния Запад", тези извън двата основни блока ще бъдат поставени в неравностойно положение.

В отговор на проблема канадците проучват възможността да предоставят на Г-7 официална роля в предлагането и изготвянето на новите правила за световната икономика. Британците са заинтригувани от думите на Съливан за "иновативни нови международни икономически партньорства". По време на пътуването си до Вашингтон тази седмица британският премиер Риши Сунак ще проучи областите, в които Великобритания би могло да установи такъв вид партньорство със САЩ - включително отбранителните технологии и регулирането на изкуствения интелект.

Над всички тези икономически дискусии обаче е надвиснала опасността от геополитическа промяна. Русия води война по границите на ЕС. Японците се страхуват от Китай. Всички страни гледат към Вашингтон за защита. Съюзниците на САЩ все още имат резерви към доктрината "Съливан", но сега не е моментът да се влиза в спор с Белия дом. Но безспорно е нужно капитализмът за XXI век да бъде преосмислен.