Медийната група и "фабриката за тролове" на Пригожин са закрити

Десетки новинарски сайтове, включително РИА ФАН, "Народни новини" и "Икономика днес", ще прекратят дейността си

Работата на Patriot Media е парализирана от близо седмица, след като полицията нахлу в централата ѝ в Санкт Петербург по време на драматичния поход на "Вагнер" към Москва
Работата на Patriot Media е парализирана от близо седмица, след като полицията нахлу в централата ѝ в Санкт Петербург по време на драматичния поход на "Вагнер" към Москва
Работата на Patriot Media е парализирана от близо седмица, след като полицията нахлу в централата ѝ в Санкт Петербург по време на драматичния поход на "Вагнер" към Москва    ©  Reuters
Работата на Patriot Media е парализирана от близо седмица, след като полицията нахлу в централата ѝ в Санкт Петербург по време на драматичния поход на "Вагнер" към Москва    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Медийната холдингова група на Евгений Пригожин ще бъде закрита, съобщи директорът на едно от нейните издания, тъй като империята на лидера в изгнание на "Вагнер" се разпада след неуспешния опит за метеж. Patriot Media отговаряше за прокарването на прокремълската политика, като нейните издания отразяваха положително Пригожин и "Вагнер". Сега десетки новинарски сайтове в рамките на компанията, включително РИА ФАН, "Народни новини" и "Икономика днес", ще прекратят окончателно дейността си.

"Обявявам решението ни да прекратим дейността си и да напуснем информационното пространство на страната", заяви директорът на РИА ФАН Евгений Зубарев във видеоклип, публикуван късно в събота в профилите на холдинга в социалните мрежи. Зубарев не даде подробности за решението си.

В петък руският вестник "Комерсант" съобщи, че службата за наблюдение на комуникациите в страната "Роскомнадзор" е блокирала медии, свързани с Пригожин, без да дава подробности.

Зубарев похвали Patriot Media за това, че защитава Пригожин и Кремъл от атаките на Запада и руските опозиционни сили. Той заяви, че тя е защитила Русия от "Алексей Навални и други представители на опозицията, които искрено се опитват да унищожат страната ни".

Закрита ще бъде и Агенцията за интернет изследвания - "фабрика за тролове", за която се твърди, че е създадена от Пригожин и е обвинявана в опити да влияе на общественото мнение в чужбина. До началото на тази година Пригожин многократно отричаше, че е основател на фирмата, обвинена в намеса в изборите в САЩ. "Никога не съм бил само финансист на Агенцията за интернет изследвания", каза той. "Аз я измислих, аз я създадох, аз я управлявах дълго време. Тя беше създадена, за да защити руското информационно пространство от хапливата агресивна пропаганда на антируски наративи от Запада", призна лидерът на "Вагнер".

Търсене на нов собственик

По-рано миналата седмица медиите съобщиха, че фермата за тролове и медийната компания на Пригожин търсят нов собственик. Работата на Patriot Media е парализирана от близо седмица, след като полицията нахлу в централата ѝ в Санкт Петербург по време на драматичния поход на "Вагнер" към Москва, съобщи сайтът за бизнес новини The Bell, позовавайки се на настоящи и бивши служители.

Русия също така блокира основната медия на Пригожин - РИА ФАН, която е част от медийната група. "Вече няма централно управление", цитира The Bell анонимен служител на Пригожин. Фактическият директор на Patriot Media Иля Горбунов е водил преговори с потенциални купувачи в началото на миналата седмица до внезапното си изчезване, твърди сайтът.

Частният медиен холдинг National Media Group (NMG) беше посочен като един от потенциалните купувачи на Patriot. NMG е основана от банкера милиардер Юрий Ковалчук, близък приятел на президента Владимир Путин. Бордът на директорите му се председателства от олимпийската гимнастичка и според слуховете любовница на Путин Алина Кабаева.

The Bell твърди, че всички негови източници смятат, че Patriot "сега ще бъде пряко контролиран от президентската администрация", независимо от формалния му собственик. "Унищожаването на холдинга е изключено. Въпросът, който се решава, е за новото управление", казва един от анонимните източници.

Бъдещето на самата група "Вагнер" остава неясно след бунта й в Русия в края на юни, като Путин заяви, че финансите й ще бъдат разследвани. Руският президент заяви, че войниците на "Вагнер" ще могат да избират между това да се запишат в руската армия, да се присъединят към Пригожин в Беларус или да се върнат у дома - но той също така даде знак, че операциите и военната подкрепа на "Вагнер" "ще продължат" в Африка.

Пригожин не се е появявал публично от опита за метеж на 24 юни.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cccd avatar :-|
    cccd
    • - 8
    • + 7

    Какви времена настъпиха! Линейкаджията, подвизаващ се в коментарите на сайта на Капитал, ще трябва да оптимизира дейност и да съкрати поне няколко от различните си профили тук.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 6
    • + 7

    Остава някой да опита интелигентно да обясни на интелигентната публика на Капитал (на останалата - видимо - няма смисъл от никакви обяснения) защо Кремъл закрива прокремълски агенции? Защото така поднесено е наивно.
    И тъй като и така, и така РИА ФАН е блокирана в ЕС, какво значение ще има преустановяването на дейността ѝ за БГ публиката?

    И всъщност темата за свободния достъп до информация и командно-административния подход за ограничаването ѝ, която Капитал хем срамежливо, хем тенденциозно докосва, в много по-голяма степен се отнася подхода на ЕС към темата. Както и на Киев, естествено, където са разпуснати всички, дори парламентарно представените партии, които не споделят на 100% политиката на Зеленский, както и всички различаващи се от общия тон медии.

    Казано с две думи: Западът отпреди година въведе тотално ограничение на свободата на информиране на гражданите си и им остави само своите пропагандни канали. Което за Капитал определено не представлява проблем.
    Проблем е, обаче, когато друга страна подходи идентично.
    Двоен аршин или раздвоение?

    Нередност?
  • 3
    nxy48610609 avatar :-|
    amidala
    • - 5
    • + 3

    До коментар [#1] от "cccd":

    Едно си баба знае, едно се бае. Не можеш на Др Д на малкия пръст да стъпиш. Затова ли истеризираш?

    Нередност?
  • 4
    demokoko18 avatar :-P
    demokoko18
    • - 2

    До коментар [#3] от "amidala":
    Айде сега, признайте си, че и вие това си помислихте да напишете :)

    Иначе, айде да не да стъпваме на каквото и да било на Доктора. Аз лично съм сигурен, че той люпи коментарите тук за без пари. Ей така - от любов към Капитал и всички нас :)

    Нередност?
Нов коментар