Танк на ЧВК "Вагнер", заседнал на входа на цирка в за кратко окупирания руски областен център Ростов на Дон
Танк на ЧВК "Вагнер", заседнал на входа на цирка в за кратко окупирания руски областен център Ростов на Дон    ©  Reuters

Войната | Как бунтът на "Вагнер" подпомага офанзивата на Украйна

Путин явно е хвърлил срещу Киев почти цялата си армия, оставяйки Москва беззащитна. Сега трябва да "оголва" части от фронта и/или да въоръжава потенциални "силови" съперници

Танк на ЧВК "Вагнер", заседнал на входа на цирка в за кратко окупирания руски областен център Ростов на Дон    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Кремъл най-вероятно не разполага с достатъчно тежковъоръжени резервни войски
  • За да пази столицата, Путин ще трябва да разчита на чеченците на Кадиров или да даде танкове на "Росгвардия"
  • В крайна сметка Русия вероятно все пак ще трябва да изтегли някакви редовни войски от Украйна
  • Руските войници в окопите със сигурност вече се притесняват какво става "над тях и зад тях", чистките в армията явно започват

"Никога не прекъсвайте врага си, когато прави грешка" - крилатата фраза принадлежи на великия френски военачалник Наполеон - единственият от Средновековието насам, успял да превземе Москва.

Миналата събота лидерът на руската частна военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин като че ли беше напът да повтори и дори надмине този макар и краткотраен военен триумф. Неговите военни колони с елитни наемници светкавично и безкръвно окупираха южния мегаполис Ростов на Дон, след което за ден изминаха цели 800 км и достигнаха само на около 200 км от руската столица, без да срещнат сериозна въоръжена съпротива (като изключим серия въздушни удари и няколко унищожени в отговор хеликоптера на руските ВВС). И макар че военният метеж, организиран от вече бившия "готвач на Путин", приключи също толкова изненадващо, както започна, последствията от него ще отекват още дълго, със сигурност ще са дълбоки и ще имат траен ефект, особено по отношение на войната в Украйна.

Драматично пострадалият имидж на руския президент Путин и неговото официално военно командване, разколът и нарастващата параноичност сред кремълските властови елити, както и ескалиращото объркване в командната верига на армията създават идеални условия, за да може набиращата скорост украинска контраофанзива да намери така нужните й пукнатини във вражеската отбрана. Опитът за военен метеж на "Вагнер" отчетливо освети някои от системните слабости в стратегията на Кремъл за управление на кризи и особено инвазията в Украйна. Въпреки че засега дългосрочните последствия остават неясни, действията на Пригожин най-вероятно вече са задействали верига от събития, ефекта от които ще видим в близко бъдеще.

Няма кой да пази столицата

На първо място т.нар. Поход на справедливостта на "Вагнер" много ясно показа, че Русия безразсъдно е оголила своя тил и особено района около столицата Москва. "Това ми напомня как преди няколко месеца американското разузнаване казваше, че 95% от руската армия е ангажирана в Украйна", коментира о.з. ген.-лейт. Бен Ходжис, бивш командващ на Сухопътните сили на САЩ в Европа.

Руската армия най-вероятно няма достатъчно тежковъоръжени резервни сили в европейската част на страната. Командирите на "Вагнер" най-вероятно са били напълно наясно с това и то им позволи безпрепятствено да изминат около 800 км към Москва. "Така че на практика не е имало кой да ги спре, докато те се движат по магистралата от Ростов на Дон, през Воронеж в посока Москва, преди да обърнат", отбелязва и ген. Ходжис. Както изглежда, всички боеспособни части вече са били хвърлени на фронта, затова за отбраната на Москва бяха мобилизирани части от т.нар. Росгвардия (паравоенно формирование с жандармерийски функции), специални части на контраразузнавателната служба ФСБ, полиция и дори срочно служещи войници.

Показателно за състоянието на руската отбрана на по-задните ешелони е също, че служителите на "Росгвардия" в Ростов на Дон, Воронеж и Липецк не посмяха да се противопоставят на "Вагнер". На практика те по-скоро представляват леки бойни части, които нямат шанс при челен сблъсък с тежко оборудвани ветерани с богат боен опит. Неофициално се твърди, че граничари също са отказали да се противопоставят със сила на навлизането на частната армия в Русия, а руски пилоти не са изпълнили заповедите да обстрелят напредващите колони на "Вагнер".

В контекста на последното е показателно, че в пряк сблъсък с наемниците влязоха основно средства на Военновъздушните сили (ВВС) - това бяха единствените видими бойни действия между метежниците и войските, демонстриращи лоялност към Путин. Де факто дузина руски пилоти и авиатори се оказаха единствените потвърдени жертви в неуспешния опит за метеж, а на фона на случилото се смъртта им изглежда по-скоро безсмислена.

В бъдеще това потенциално ще създава проблеми и на фронта. Разочарованите и демотивирани бойци от ВВС с основание може да откажат да изпълняват заповедните на своето дискредитирано командване, особено когато смятат, че са излагани на излишен риск и напразно ще бъдат пожертвани.

В търсене на нова Преторианска гвардия

При всички положения Путин ще бъде принуден светкавично да се подсигури със сили и средства за отбрана на Москва и Кремъл. В този контекст бунтът на "Вагнер" парадоксално може да доведе до възход на самодостатъчния чеченски автократ Рамзан Кадиров, който е един от алтернативните "силови" центрове на властта в Русия. На практика неговите отряди за бързо реагиране бяха основните сухопътни сили, които първи бяха мобилизирани да се противопоставят на бунта на "Вагнер" и потеглиха към Москва и Ростов на Дон.

Публична тайна е обаче, че чеченците на Кадиров са силно мразени от обикновените руснаци и в редовете на армията - главно защото обикновено не воюват на предните линии, а по-често се използват като "наказателни" отряди, които действат далеч от реалните бойни действия и се занимават с мръсни поръчки. Така че, ако се стигне до подобно развитие на ситуацията, това ще всее допълнителен разкол и демотивация сред руските сили.

Путин със сигурност ясно си дава сметка за изключително лошия имидж на чеченските бойци и рисковете, свързани с увеличаването на зависимостта си от Кадиров. Затова може да предпочете някакво "по-русофилско" решение на проблема с оголения тил.

Затова в резултат на Вагнеровия марш към Москва е възможно да се стигне до допълнително подсилване на "Росгвардия" и оборудването й с по-тежка бойна техника и дори танкове. Първите заявки за подобно реформиране на паравоенната структура вече бяха направени. Подобен ход обаче вероятно ще наложи изтегляне на тежко въоръжение от фронта, а освен това ще засили поредния алтернативен силов център на властта около командира й ген. Виктор Золотов.

На практика "Росгвардия" в голяма степен напомня на паравоенното крило SA на нацистката партия в хитлерова Германия преди Втората световна война (т.нар. "кафяви ризи"). Организацията обаче бива "обезглавено" от фюрера по време на т.нар. "Нощ на дългите ножове", тъй като се разраства прекомерно, става твърде силна и започва да се еманципира от него. Подобна участ може да застигне и "Росгвардия", ако след допълнителната й военнизация лоялността към Путин започне да ерозира.

Не бива да се забравя също, че "Росгвардия" досега е изпълнявала предимно функциите на жандармерия и се е занимавала главно с борба с масови безредици и погром на политически опоненти на руския президент. Личният състав не е особено добре обучен да борави с армейско въоръжение и да води конвенционална война. Така че не е много сигурно доколко би могъл да противостои ефективно на евентуално ново "войнишко въстание".

Затова, за да подсигури столицата си, Путин все пак ще бъде принуден да изтегли поне 1-2 лоялни дивизии от фронта. Това със сигурност ще създаде допълнителни пукнатини в защитата на окупираните украински територии, защото, както бунтът на "Вагнер" ясно показа, руската армия очевидно не разполага с излишни резервни формирования.

На теория има вариант, при който Путин се опитва да реши този проблем с нов кръг на мобилизацията. Досегашният ход на войната обаче показва, че за сглобяването на нови бойни части от запасняци ще е нужна поне половин година, като изобщо не е сигурно, че след 16 месеца интензивна война Русия разполага с тежко въоръжение и офицерски състав, с които да ги оборудва. Също така Кремъл най-вероятно не би рискувал да предприеме още един подобен непопулярен ход в контекста на последните драматични събития около бунта на Пригожин.

Страх от чистки в армията

Опитът за метеж със сигурност вече има и силно демотивиращ ефект върху руските войници и офицери, които от месеци рискуват живота си на фронта в Украйна. Той ще създаде атмосфера на изключителна подозрителност и проблеми при изпълнението на заповедите на един по-скоро дискредитиран генералитет.

"Ако бях на мястото на руския войник, който е в окопа, бих се притеснявал какво става над мен и зад мен. Едва ли бих искал да бъда убит или ранен в последните дни на битка за загубена кауза", коментира ген. Ходжис. Според екскомандира на американската армия в Европа също така загубата на 25 хил. вагнеровци няма как да не се усети от руската армия в Украйна, независимо че не става дума за елитни военнослужещи от въздушнодесантните войски. "Видяхме, че "Вагнер" са опитни и добре екипирани войници", допълва генералът.

В редовете на руската армия със сигурност ще има "лов на вещици" и чистки по върховете на командването. Първите индикации за това също вече са налице. Неофициално се твърди, че командването на операцията в Украйна вече е иззето от началника на генералния щаб ген. Валери Герасимов и е прехвърлено на ген. Михаил Теплински, който ръководи въздушнодесантните войски. Руските елитни парашутисти също имат основание да са гневни на сегашното военно командване, тъй като то жертва авангарда им в първите дни на инвазията при безразсъдния десанта на киевското летище "Гостомел".

Дори да не се стигне до бързо махане на военния министър Шойгу и Герасимов, Путин със сигурност ще направи промени - видими и скрити, във военното командване и йерархията под него. За да предотврати повторение на опита за метеж, той ще вкара на ключовите места свои лоялни хора (независимо от тяхната военна компетентност). Фундаменталният му проблем в случая е, че доста от висшите офицери нееднократно са показвали симпатии към "Вагнер", въпреки че официално не заявиха подкрепа за частната армия и бунта.

Интересно е да се види каква ще бъде съдбата на бившия командващ на т.нар. специална военна операция ген. Сергей Суровикин, известен с прозвището Генерал Армагедон. Той се ползваше с имиджа на "топла връзка" между Пригожин и кръга на Шойгу. Още повече той е и бивш командващ на руските ВВС, които се оказаха големият губещ по време на бунта. Изпадане на Суровикин в немилост и дори евентуалното му елиминиране от планирането на инвазията ще е добра новина за Украйна, тъй като той минава за един от способните и решителни генерали в руската армия.

Ролята на Суровикин в неуспелия метеж тепърва предстои да се изяснява - прави впечатление, че той беше един от двамата руски генерали, излезли с видеообръщение към Пригожин да спре бунта. Интересен детайл във видеото обаче беше, че той държеше в ръцете си... на пръв поглед зареден автомат. Това явно е опит за невербално внушение, че генералът не е бил арестуван и не отправя послание по принуда. Според спецслужбите на САЩ обаче Суровикин предварително е бил наясно с готвения метеж, твърди публикация на New York Times. В този контекст американските спецслужби подчертават, че Пригожин не би започнал бунта си, ако не е бил уверен, че ще има подкрепата поне на част от руските генерали.

Според последната непотвърдена информация на няколко проруски военни блогъра от сряда вечерта ген. Суровикин може би вече е бил задържан по подозрение в поддръжка на метежа.

Така че призракът на чистките и ново потенциално "войнишко въстание" в редовете на окупационната армия още дълго ще продължава да броди. Което от своя страна е добре дошло за украинската контраофанзива...

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 8
    • + 12

    Да, абсолютно прави са пишещите във форума, че:
    а) не може да се насмогне с потопа пропагандна дезинформация и че
    б) текстовете по темата за прокси войната на САЩ в Украина са просто основание да се плесне в заглавието това, което трябва да се внуши ударно на публиката.

    Писаниците надолу са практически без значение, защото представляват емоционално пропагандно обрастване на темата с откровени неистини, полуистини и майсторски манипулации.

    Пример за неистина от първото изречение още:
    Наполеон не е превземал "столицата на Русия", просто защото Москва не е била такава.
    https://bg.wikipedia.org/wiki/ %D0%A1%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D1%82_%D0%9F%D0%B5%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B1%D1%83%D1%80%D0%B3

    Мисля, че това със столиците се учи в началното училище.
    Ама как звучи само: "Наполеон - единственият от Средновековието насам, успял да превземе руската столица Москва."!! Ефектничко, не неистина...

    Граф Лев Николаевич в обемния си роман-епопея подробно описва какво и колко време (седмица-две) го е правил въпросният Наполеон в Москва просто я е изгорил, като разбрал, че никой от Петербург не идва да си говори с него. И тръгнал обратно...Към о.Св. Елена.

    Графът обяснява и появата на понятието "бистро" за питейно заведение: казаците, които, гонейки въпросния Наполеон из цяла Европа , стигат през 1814 г в Париж (там все още има мост "Император Александър I", защото се кръщава на победителите, пък в Москва няма нищо, което да напомня за Бонапарт, защото никой не си спомня за победените), са карали парижките кръчмари да ги обслужват без да слизат от конете с викове "быстро!" и така са облагородили кръчмарските практики.

    Пример за полуистина:
    ЧВК Вагнер не разполага със собствен арсенал от тежко въоръжение. Самолетите, бронетехниката, системите за ПВО, както и боеприпаси са ѝ предоставени по договор с МО на РФ. Това се знае! Сега, когато Вагнер няма да участват в този си вид във СВО, МО на РФ пренасочва това въоръжение към Росгвардия. А Росгвардия и руски вариант на американската Национална гвардия.

    Примерите за манипулации са десетки. Просто прочетете отново текста.
    Ако имате нерви.

    А за заличаване на лошия вкус в устата след дъвкането на жилавата емоционална пропаганда, един сериозен анализ на тема войната на САЩ в Украина от проф. Миършаймър:

    https://mearsheimer.substack.com/p/the-darkness-ahead-where-the-ukraine

    P.S. И това не е "входа на цирка", както пише на преписания безкритично текс към челната илюстрация, а просто афиши за предстоящо (тогава) цирково представление. Горе над "Ростовский цирк" като го зумнете, се чете адреса на представлението...

    Иначе съм абсолютно съгласен, че това с "метежа" беше много повече от "Ростовский цирк", беше световен. А Пригожин е народен артист на РФ.

    Нередност?
  • 2
    borodino avatar :-|
    borodino
    • - 3
    • + 5

    "Вагнер" е кост в US гърлото. На брифинг в Държавния департамент говорителят му Матю Милър го казва в прав текст: искаме дейността на "Вагнер" да бъде прекратена, а компанията - ликвидирана, което щяло да е най-добрия вариант за Америка. И тъй като "Вагнер" създава на Америка проблеми не само в Украйна, а и в Сирия, Либия и в Централна Африка, по темата за закриването им е и скорошно изказване на члена на СНС Джон Кърби.
    "Вагнер" ужасяващо пречи на САЩ. А и на Капитал по индукция...

    Нередност?
  • 3
    kuranakyumura avatar :-?
    kuranakyumura
    • - 3
    • + 8

    Поредният материал в който се подхвърлят опорки и прилича по-скоро на подпорна стена подобна на тази в Алепу.

    За момента действията на „Вагнер“ не подпомагат офанзивата на Украйна. Единственият и то краткотраен ефект беше изтеглянето на батальон чеченци от Южния фронт, които да се ползват за отблокирване на Ростов при ескалация. Присъствието на самите наемници по фронтовата линия в Украйна също е намалено драстично и са заменени със сепаратисти и руски части. ВСУ не предприе масова атака по време на бунта. Дори в момента няма допълнително заостряне на офанзивата, макар, че преди срещата на НАТО във Вилнюс да се очаква такова.

    Успехите на украинската армия са миниатюрни – все още газят буферните полета по Запорожие, а изтеглянето на водата от Херсон им позволи да направят десант в подножието на Антоновския мост. Което дава допълнителни мотиви на Киев да стои зад взрива на вече известния язовир в Нова Каховка. ВСУ са в ниската част на брега в дачите и прикривани от брега, руснаците могат единствено да ги обстрелват отдалеч. Украинците от своя страна без тежка техника и достатъчно хора не могат да щурмуват допълнително, защото ще попаднат под кръстосан огън и сега се дебнат, докато водата се изтече и в тази част на река Днепър.

    В Бахмут, също имаме напредък само по буферни полета, там руснаците още ротират вагнерци и е нормално да е по-уязвимо място с или без бунт. ВСУ изпрати в региона 5 от резервните си бригади и раздвижването е нормално нещо. Както и ударът по мотела/хотела в Краматорск, в който покрай няколкото цивилни жертви явно има и доста военни, съдейки по по-пълните видеа в нета. Ефектът върху руският морал за момента също не е видим – всички изтегляния до момента са на много предни позиции и координирани. ВСУ продължава да изпитва трудности срещу редовните части на Кремъл.

    Русия има достатъчно резервни армии, в момента в различна фаза на окомплектоване са 3 нови такива и 2 корпуса. Причината за липсата на реакция е, че те не са разположени в участъците между Москва и Украйна. Затова се копаха пътища и обстрелваха цистерните по пътя – за да могат резервните части да се придвижат и посрещнат вагнерци. Пригожин сви байряка, буквално няколко часа след като новите военни колони минаха през Саратов и се говореше за масов въздушен мост в Москва.

    Снабдяването с тежко въоръжение на Росгвардия означава две неща – руснаците планират да използват по-голямата част от резервните си армии в близко бъдеще. Както и, че разполагат с достатъчно военен ресурс за окомплектоването на тези допълнителни 340 хиляди гвардейци, които не са съпоставими със SA (политическа паравоенна част), а по-скоро с европейските жандармерии.

    Самите Вагнер също не разполагат с голямо количество тежко въоръжение. По време на похода виждаме 3 танка, 2 БМП-2, една Стрела-10, един Град и един Панцир. От трите танка, този с червения надпис „Сибир“ е пленен украински, като на снимките ясно се вижда не напълно заличения бял кръст. Паниката на НАТО покрай потенциалното разполагане на Вагнер в Беларус също е показателна.

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 7

    До коментар [#3] от "kuranakyumura":

    Лимонът "Пригожин" ще продължава пропагандно да се изстисква тук сигурно още месец-два, макар информационно вече да е доста съсухрен. А ще се мачка, просто защото е тоягата, на която се ашладисва любимата пропагандна тема "Путин".
    Всъщност Готвача няколко пъти го повтори, че не президентът е обект на гнева му, ама явно не е викал достатъчно силно...

    "Вагнер" в този си вид е определен проблем за руската държава. Не за друго, а защото това е частна структура, чиято дейност не се регулира от закони, която не е подчинена на държавна структура и респективно е някаква феодален тип армия, която - както се видя - по прищевки на вожда си може да направи феодални движения. За една година Вагнер е финансиран от държавата с 86 млрд рубли, което е около 1 млрд $!

    В Думата има законопроект персонално за Вагнер. Той ще я редуцира от ситуацията на средновековни ландскнехти, до паравоенно доброволческо формирование, каквито са Ахмат, каквото е и това на Газпром и др. на фронта в Украина.

    Да, наистина Вагнер е бедрена кост в гърлото на Америка, защото инициира и осъществи изгонването след няколко стотин години на Запада от Субсахарна Африка и така разчисти терена там на Китай. Симбиозата РФ - КНР в Африка минава през проски силата Вагнер.
    В този смисъл никой в Москва не е луд да се лишава от този вълшебен инструмент за влияние.

    Беларусия става все по-значима на страната на Русия в прокси войната на САЩ в Украина. Там вече има два вида съпоставимо като значение ядрено оръжие: тактическо и наемниците от Вагнер.
    И много моля Вагнер да не се представя преелементарно като развойна база за затворници. Да, има ги, и явно са доста благодатна почва за военно обучение от командирите си, повечето от които са бивши командоси, щом успяха в Артьомовск да "заземят" Херсонския корпус...

    Предмостието на украинскаТА армия при Антоновия мост, чета, че е десант на 50-тина мъже от ССО, които с лекото си оръжие нито могат да го разширят, нито има къде и как освен с лодки да им се докара подкрепление. Без да съм военен, смятам, че смисълът И на тая украинска хекатомба е чисто пропаганден. Защото гледах в тубата как руснаците ги засипват със слънцепек.
    Ама пропагандата вика, че армияТА минала на другия бряг...
    Въпросът е да се лъжат тия, дето дават парите за театрото.

    Нередност?
  • 5
    bat_plamen avatar :-|
    bat_plamen
    • - 5
    • + 4

    Путлер Капут!

    Нередност?
  • 7
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • - 3
    • + 1

    До коментар [#4] от "D-r D":


    До коментар [#4] от "D-r D":

    Ако Путин иска да задържи властта, моментално трябва да закрие този "вълшебен инструмент за влияние." След създадения прецедент е само въпрос на време вагнеровците да се разбунтуват отново и да пратят Вовата там, където му е мястото - в историята. Но той няма да им прости бунта - дребните комплексарчета като него са злобни, изключително злопаметни и страдат от параноя. Така че филмът с Вагнеровците приключи вече. А и видяхме колко точно струват във военно отношение. Преди няколко години в Сирия два американски дрона опукаха цял взвод като пилци. Без никакви шансове за оцеляване. Иска ти се, докторе, руснаците да са голяма работа, ама горчивата реалност е друга.

    Нередност?
Нов коментар