Интервю | Лушън Ким: Системата на Путин е разтърсена из основи

Експертът от вашингтонския Wilson Center и бивш ръководител на московското бюро на Националното обществено радио (NPR) в САЩ пред "Капитал"

"Сега животът на Пригожин е в опасност, но той може да е окуражил други, които не са доволни от провеждането на войната", посочва Лушън Ким
"Сега животът на Пригожин е в опасност, но той може да е окуражил други, които не са доволни от провеждането на войната", посочва Лушън Ким
"Сега животът на Пригожин е в опасност, но той може да е окуражил други, които не са доволни от провеждането на войната", посочва Лушън Ким    ©  Личен арихв
"Сега животът на Пригожин е в опасност, но той може да е окуражил други, които не са доволни от провеждането на войната", посочва Лушън Ким    ©  Личен арихв

Профил

Лушън Ким e анализатор във вашингтонския Wilson Center. Бил е ръководител на московското бюро на Националното обществено радио (NPR) в САЩ. По-голямата част от професионалната си кариера е посветил на изследването на Русия и страните от бившия СССР.

Защо бунтът на Пригожин стана възможен? Защо му беше позволено да се конфронтира с руското Министерство на отбраната толкова дълго? Путин издава наказания и за много по-малко.

Силно персонализираната система на управление на Путин направи метежа възможен. Пригожин е продукт на тази система. Той предложи на руския президент услуги, на които не можеше да се устои - от "фабриката за тролове", която изкривяваше социалните мрежи по време на избори в САЩ и Европа, до наемническата армия на "Вагнер", вършеща мръсната работа на Кремъл в Украйна, Близкия изток и Африка. Фактът, че Пригожин беше незаменима част от системата, обяснява защо Путин го търпеше толкова време. Но това чудовище не беше предвидено да се обърне срещу господаря си.

Какви бяха перспективите на 25 000 вагнеровци срещу цялата държавна машина?

Не много добри. Макар че ние все още не знаем подробностите за бунта и не разбираме точните му цели. Беше ли наистина само "протестен марш", както сега твърди Пригожин? Или той очакваше редовни армейски части да го последват? Всъщност ние дори не знаем колко точно бойци са участвали в действителност.

Това чудовище не беше предвидено да се обърне срещу господаря си.

Сделката с посредничеството на Беларус елиминира ли заплахата за Кремъл в близко бъдеще? Разклатена ли е системата?

Всичко зависи от това какво ще направи Пригожин от тук нататък. Той има много последователи в социалните медии и се превърна в най-известния командир на терен от началото на пълномащабната инвазия в Украйна. Не смятам, че неговото отпътуване за Беларус е решение на кризата, а мисля, че е само отлагане на бъдещ сблъсък. Системата на Путин е разтърсена изоснови.

Какво е бъдещето на Русия в политически план, след като стана ясно, че Путин се провали в осигуряването на спокойствие между различните фракции?

Възходът на Пригожин и на хора като него е директен резултат от диктатурата на Путин. Пригожин наруши неписаното правило да не се престъпва Кремъл и показа колко далеч може да отиде. Сега животът му е в опасност, но може да е окуражил други, които не са доволни от провеждането на войната.

Фактът, че Пригожин беше незаменима част от системата, обяснява защо Путин го търпеше толкова време.

Какво означава всичко това за украинците? Как могат те да се възползват от ситуацията?

Отслабването на режима на Путин е добра новина за Украйна, тъй като това разсейва Кремъл от войната. Но също така има и опасност за Киев - за да възстанови авторитета си, руският президент може да ескалира степента на насилие срещу Украйна.

Интервюто взе Марина Станева

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    uxv41590638 avatar :-@
    Малинчо Паков
    • - 1

    Ами как да коментирам преливането на пустото в празното! Барем един факт, който да крепи стилните приказки на тоа момък. Може от икономиката, от културната сфера, от социалната, а от войната може и да не може - Русия завоюва и строи Новоросия, а западнякът се напъва да тика копърките в гробищата!

    Нередност?
Нов коментар