🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ердоган търси инвестиции от Персийския залив

Анкара подписа най-голямата си отбранителна сделка в историята - ще доставя дронове на Саудитска Арабия

Реджеп Тайип Ердоган и Мохамед бин Салман присъстваха на церемонията по подписването на споразумение за купуване на турски дронове в Рияд.
Реджеп Тайип Ердоган и Мохамед бин Салман присъстваха на церемонията по подписването на споразумение за купуване на турски дронове в Рияд.
Реджеп Тайип Ердоган и Мохамед бин Салман присъстваха на церемонията по подписването на споразумение за купуване на турски дронове в Рияд.    ©  Reuters
Реджеп Тайип Ердоган и Мохамед бин Салман присъстваха на церемонията по подписването на споразумение за купуване на турски дронове в Рияд.    ©  Reuters

Турският президент Реджеп Таип Ердоган провежда мащабна визита в страните от Персийския залив в опит да осигури инвестиции за страната, която се опитва да се справи с икономическите си проблеми през последните години. В понеделник той посети Саудитска Арабия - първата официална визита след победата на президентските избори през май. Рияд се съгласи да купи турски дронове, което е най-голямата отбранителна сделка за Анкара. Във вторник Ердоган беше в Катар, а в сряда ще посети Обединените арабски емирства.

Турция е в сериозна финансова криза през последните няколко години, като бюджетният дефицит достигна рекордните 37.7 млрд. долара през първите пет месеца на 2023 г.

Нетрадиционната монетарна политика, която Анкара следваше през последните няколко години, също допринесе за влошаване на икономическата реалност в южната ни съседка. Противно на приетите норми, Ердоган задължаваше управителите на Турската централна банка (ТЦБ) да намаляват основния лихвен процент в опит за понижаване на инфлацията. Този ход доведе до многогодишен връх на инфлацията от 85.5%. Ако те не изпълняваха разпореждането на президента, президентът просто ги сменяше.

След спечелването на изборите обаче Ердоган рязко промени монетарната си политика. Новият председател на Турската централна банка Хафизе Гайе Еркан веднага предприе повишаване на лихвения процент, като това даде отражение и върху инфлацията. През юни тя е била 38.21% при 39.59% през май.

Очаква се да мине още време, преди действията на Еркан да повлияят на инфлацията, но за сметка на това те вече оказват ефект върху лирата. Във вторник тя падна с нови 2%, с което достигна ново историческо дъно спрямо долара. Причината са притеснения, че централната банка ще повиши лихвения си процент с по-малко от очакваното. Лирата се обезцени с 30% от началото на годината, като се раземня за 26.9 долара.

Комбинацията от тези фактори прави нуждата от намиране на преки чуждестранни инвестиции неотложна за Ердоган. Имайки предвид, че в последните три години най-големите вложители в страната са Русия и държавите от Арабския полуостров, изглежда логично първата официална визита на Ердоган да е именно в Саудитска Арабия, Катар и Обединените арабски емирства.

Какви договорки бяха постигнати в Рияд

Двете държави се съгласиха за купуване на турски дронове в най-големия отбранителен договор в историята на Турция, съобщава Саудитската държавна информационна агенция SPA. Сделката е между Министерството на отбраната на Саудитска Арабия и турската отбранителна фирма Baykar.

Рияд ще придобие безпилотните самолети "с цел да подобри готовността на въоръжените сили на кралството и да засили отбранителните и производствените си способности", заяви министърът на отбраната принц Халид бин Салман в туит във вторник. SPA не даде подробности за стойността на сделката, но главният изпълнителен директор на Baykar Халук Байрактар каза, че това е най-големият договор за износ на отбрана и авиация в историята на Турция.

Развитието на местна военна индустрия е част от амбициозния план на принц Мохамед бин Салман (известен като MBS) за диверсификация на икономиката на кралството. До момента тя е изключително зависима от изкопаемите горива, като желанието на Запада за диверсифициране на енергийните източници и преминаването към ВЕИ поставя страната в трудна ситуация. В тази връзка MBS се опитва да направи Саудитска Арабия технологичен лидер в световен мащаб, а в последните няколко месеца се наливат и огромни суми в местната футболна лига.

Baykar съобщи в отделно изявление, че споразумението с Рияд включва сътрудничество за трансфер на технологии и съвместно производство. Целта е "да се подобри способността за развитие на високите технологии на двете страни". Освен това бяха подписани няколко меморандума за разбирателство в сектори, включително енергетика, недвижими имоти и преки инвестиции, предава SPA.

Миналия месец турският вицепрезидент Джевдет Йълмаз и министърът на финансите Мехмет Шимшек пътуваха до ОАЕ, за да обсъдят "възможностите за икономическо сътрудничество" с колегите си. Те се срещнаха с президента шейх Мохамед бин Зайед ал Нахаян.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар