🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Седмични новини за енергетиката: Държавата се включва в добива на газ от Черно море; Жегата повиши цените на тока

И още: Какво следва от развалянето на концесията на "Росенец"; Природният газ отново поевтинява

Заради горещото време потреблението на електроенергия през последните дни се е повишило до обичайните зимни нива.
Заради горещото време потреблението на електроенергия през последните дни се е повишило до обичайните зимни нива.
Заради горещото време потреблението на електроенергия през последните дни се е повишило до обичайните зимни нива.    ©  Надежда Чипева
Заради горещото време потреблението на електроенергия през последните дни се е повишило до обичайните зимни нива.    ©  Надежда Чипева

Две ключови решения, които засягат енергийния сектор, взе българският парламент през изминалата седмица. Едното е свързано с участието на държавата в консорциума за проучване и добив на природен газ в акваторията на Черно море, а другото - с развалянето на концесията на пристанищния терминал "Росенец", който се използва от "Лукойл Нефтохим Бургас" за внос на петрол. Ефектите от тях тепърва ще се усещат и оценяват, но е факт, че и двете могат коренно да преобърнат ситуацията в бранша.

В същото време парламентът продължава да бави разглеждането на Закона за енергията от възобновяеми енергийни източници, който е чакан с нетърпение от стотици инвеститори, тъй като има надежда, че значително ще улесни процеса по изграждането на соларни и вятърни централи. От сега е ясно обаче, че преди августовската ваканция на депутатите за гласуването на този норматив няма да има време.

Какво се случи

Държавно рамо за газа в Черно море. Енергийният министър Румен Радев ще преговаря с консорциума между френската Total и австрийската OMV, който проучва блок "Хан Аспарух", за включването на БЕХ в проекта за добив на газ от дълбоките води с дял от 20%. Надеждите там са за значителни залежи на природен газ в източната част, но те още не са потвърдени. По груби сметки БЕХ трябва да вложи поне 20 млн. евро, но сумата може да мине 800 млн. евро, ако се докажат запаси.

"Росенец" може да е стъпка към смяната на собствеността на "Лукойл Нефтохим Бургас". Освен разваляне на концесията е възможно по-големият план да е пълна раздяла с руските собственици на рафинерията. Последното си пролича от думите на Бойко Борисов, който освен темата с пристанището разшири обхвата и до тръбите и представителя на държавата.

Ако сте пропуснали

Върховните съдии отмениха част от текстовете в Наредбата за топлоснабдяването, които са свързани с формулата за изчисляване на такста сградна инсталация. Но това още нищо не означава, тъй като решението не е окончателно и може да се обжалва. Какви обаче са мотивите на магистратите - вижте тук.

И още

Жегата изстреля цената на тока до 265 лв./мВтч - най-високата в Европа за 20 юли. Все още средната стойност на електроенергията за месеца е под границата от 200 лв./мВтч, над която се изплащат компенсации за фирмите

Цената на природния газ се понижи до най-ниското ниво от май 2021 г. Причината е възобновеният внос от Норвегия след продължила повече месец профилактика на мощностите

Зелена енергия

София на солари, приходите - за теб и за квартала. С малки промени в законодателството може да се създадат условия за съвместни ВЕИ инвестиции, които да осигурят не само евтин ток, но и приходи за хората

40°C e новото 30°C. Тенденцията и в България е за повече, по-дълги и по-интензивни горещи вълни. Има обаче какво да се направи, за да се предпази икономиката и качеството на живот на хората в новия климат.

Светът не постига високите си цели за климата. Време е за малко реализъм - глобалното затопляне не може да бъде ограничено до 1.5°C.

Жега в София: климатични промени vs лошо управление. Неадаптираното строителство, многото коли и оскъдните зелени зони формират мощен "топлинен остров" в града, но с градоустройствени стъпки това може да се промени.

Светът има 7 години, за да намали парниковите емисии наполовина. Девет ключови извода от доклада на IPCC за изменението на климата.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    syn16617819521138949 avatar :-|
    Gergana Plamenova

    Ел. енергията ще продължава да повишава цените си. Всяка година поскъпва без да смъква цената си за разлика от природния газ. Виждаме как цената на газа беше висока, но беше временно явление и вече спадна като ще се върне на нивата от 2021 г. Това е причината и да остана да се отоплявам на природен газ.

    Нередност?
Нов коментар