🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Тръмп получава по-голяма подкрепа от републиканците въпреки обвиненията

Все пак половината от тях не биха гласували за бившия президент на изборите догодина, ако бъде осъден и влезе в затвора

Тръмп заяви, че няма да прекрати президентската си кампания дори и ако бъде осъден
Тръмп заяви, че няма да прекрати президентската си кампания дори и ако бъде осъден
Тръмп заяви, че няма да прекрати президентската си кампания дори и ако бъде осъден    ©  Reuters
Тръмп заяви, че няма да прекрати президентската си кампания дори и ако бъде осъден    ©  Reuters

Нарастващите юридически проблеми на Доналд Тръмп не са повлияли на статута му на ясен фаворит за президентската номинация на републиканците през 2024 г. Всъщност обвиненията в извършване на престъпления са засилили позициите му.

Бившият президент на САЩ беше обвинен три пъти през последните четири месеца - веднъж в Ню Йорк за предполагаеми финансови престъпления, веднъж във федерален съд по обвинения, че е боравил неправилно с поверителни правителствени документи и е възпрепятствал разследването, а във вторник му беше повдигнато обвинение във федерален съд по обвинения в заговор за отмяна на резултатите от изборите през 2020 г.

Той е изправен и пред четвърто евентуално обвинение в щата Джорджия за оказване на натиск върху държавни служители да отменят поражението му през 2020 г. там. Тръмп обяви в четвъртък, че не се признава за виновен, когато му бяха повдигнати федерални обвинения, че е ръководил заговор за отмяна на загубата му в изборите през 2020 г. Той се смята за невинен по всички дела срещу него и обвинява прокурорите, че провеждат "лов на вещици", който има за цел да провали кампанията му.

Успешна кампания

През цялото това време кампанията на Тръмп не само продължава, но и процъфтява. Средният резултат от проучванията на общественото мнение на FiveThirtyEjght от 31 юли сочи, че той има внушителна преднина от 37 пункта пред най-близкия си съперник, губернатора на Флорида Рон Десантис. Никой друг от другите 14 кандидати няма резултат над 6%, а повече от половината от тях имат подкрепа под 1%.

В средата на февруари преднината на Тръмп пред Десантис беше само 2 пункта, но подкрепата към губернатора падна от 39% до сегашните 16%, а след първото обвинение към Тръмп неговите точки се покачиха до 53%.

Повечето републикански избиратели смятат обвиненията за политически мотивирани. Според Клифърд Йънг, президент на отдела за връзки с обществеността в САЩ към Ipsos, връзката между Доналд Тръмп и неговите поддръжници, които представляват около 40-45% от републиканския електорат, ще бъде трудна за прекъсване.

"Те виждат света през неговите очи", казва той, цитиран от BBC. "Базата му вярва, че е бил ощетен. Те вярват, че обвиненията са политически мотивирани", обяснява той.

След обвинението срещу Тръмп за незаконно задържане на класифицирани документи BBC разговаря с група републикански избиратели за мнението им за бившия президент - и откри сходни настроения. "Това е толкова очевиден опит да се отстрани Тръмп от президентската надпревара", заяви 61-годишният Ром Солен от Аризона, който подкрепя Тръмп. "И това е тъжен ден за нашата нация, като се има предвид, че и други, включително Байдън, бяха хванати с класифицирани документи в себе си."

Анкета, направена през юни от CBS News, партньора на BBC в САЩ, подчертава какво е становището на републиканците.

  • 76% от вероятните гласуващи за кандидат на републиканската партия казват, че обвинението за класифицираните документи е "политически мотивирано".
  • 38% от тези гласоподаватели мислят, че ще бъде национален риск за сигурността, ако бившият президент задържа ядрени и военни документи след напускане на кабинета си.
  • 61% от гласуващите републиканци казват, че обвиненията, отправени към Тръмп, не променят мнението им за бившия президент, а 14% твърдят, че имат по-положително мнение.

"Ние наистина сме изправени пред историята за двете Америки и два балона, обяснява Йънг. В единия балон поведението на Тръмп се смята за незаконно. Вторият балон го намира за техния шампион - и че той бива атакуван заради това."

Взимайки предвид проучванията, има малко доказателства, че дори четвърто повдигнато обвинение срещу Тръмп би повлияло на републиканското състезание за президентска кандидатура. Почти 85% от републиканците смятат, че Байдън не е спечелил "законно" изборите, следователно обвинението към Тръмп, че е направил опит да повлияе на изборите през 2020 г., няма да има сериозен ефект върху подкрепата към него.

От своя страна Тръмп заяви, че няма да прекрати президентската си кампания дори и ако бъде осъден.

Това е неясна територия в американската политика, но за момента статистики показват, че Тръмп скъсява разстоянието между себе си и сегашния президент. Скорошна анкета от Economist-YouGov показват, че одобрението към Байдън сред американците е 44%, а за Тръмп - 40%. Morning Consult достигна до подобен резултат - 43% за демократа и 41% за републиканеца.

Все пак има и малко разум

Харолд Хам, петролен магнат и донор на републиканците, който Тръмп обмисляше да направи енергиен министър през 2016 г., е казал на бившия президент да се откаже от кандидатурата си за президент. Размяната на реплики е станала по време на телефонно обаждане, пише Financial Times. Хам е добавил, че партията се нуждае от кандидат, около когото няма "хаос" и обвинения. Хам заяви, че Тръмп има възможност да поеме позицията на "крал - роля с голямо влияние", и да подкрепи друг кандидат, вместо да се опитва да се върне на стария си пост.

"6 януари раздели много хора в Републиканската партия", каза Хам, визирайки щурма на Капитолия от поддръжници на бившия президент. Според него САЩ в момента се нуждаят от "нова страница" и да се обърнат встрани от "разделението и хаоса".

Проучване на Reuters/Ipsos, което е приключило преди явяването на бившия президент в съда в четвъртък, показва, че около половината от републиканците не биха гласували за Доналд Тръмп, ако той бъде осъден за престъпление. Това може да се приеме за знак за сериозните рискове, които правните му проблеми създават за неговата кандидатура за президентските избори догодина.

Двудневното проучване попита респондентите дали биха гласували за Тръмп като президент догодина, ако той бъде "осъден за тежко престъпление от съдебните заседатели". Сред републиканците 45% са отговорили, че не биха гласували за него, което е повече от 35% от отговорилите, че биха го подкрепили. Останалите са отговорили, че не знаят. Запитани дали биха гласували за Тръмп, ако той "в момента излежава присъда в затвора", 52% от републиканците отговарят, че не биха го направили, в сравнение с 28%, които твърдят, че биха гласували.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    BBB avatar :-|
    D.r D
    • + 2

    Ако...ако...
    За сериозните теми смятам, че трябва да се говори сериозно. Освен, ако не се цели друго...

    В авторизациите по мейнстрийма отдалеч се заобикалят някои много съществени за разбирането на процесите в САЩ неща:
    1. Основните партии не са монолитни формации. И ДП, и РП имат своите от крайнолеви до крайнодесни крила, които чрез тинк-танкове и лобистки структури се мъчат да увеличат тежестта си във властта при вземане на решения;
    2. Всеизвестно е, че от изборите през 2016 г, когато Д.Д.Тръмп бе избран за президент, отношенията на хладен мир между двете партии навлязоха в етап на открита гореща война. Елемент от тази битка на унищожение на другия е властовата кампания от страна на управляващата в момента ДП да вкара в съд Тръмп по всякакви обвинения - като се започне от обвинението в изнасилване от дама, която той за пръв път вижда, и която се съгласява да му демонстрира на себе си в магазина как стои закупеното от него бельо, мине се през секретните документи и се стигне до заговор срещу изборите 2020.
    3. Съвсем мимоходом се споменава, че това са просно ОБВИНЕНИЯ, които тепърва, ако бъдат допуснати за разглеждане, трябва да се ДОКАЗВАТ.
    Т.е. на този етап те са просто елементи от системата за пресинг срещу Тръмп, за да провалят кандидатурата му на изборите 2024 г, както и да обработват по-елементарната публика, че той си има работа с правосъдието;
    4. Изключително притеснително за всички крила в ДП е, че според предварителните проучвания Тръмп ще е най-вероятният кандидат на РП с около 58%, следван от Десантис - 26% и едноцифрените под 5% Ники Хейли, Пенс и Помпео.
    5. Американската ДП е изразител на интересите на транснационалния финансов капитал. Оттам и глобалистките ѝ залитания при Обама, докато РП е изразител на интересите на американския промишлен капитал. Оттук и America first, и наченките на изолационизма, и оттдъпването от дондуркането на евроглобалистите, и остракирането на Нато като елемент от придържането на глобалния свят.

    Това са голите факти.
    Интерпретацията им всеки е в състояние да направи сам, съобразно количеството на сивите си гънки.

    Нередност?
Нов коментар