🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Авиокомпании са против италианския план за таван на цените на билетите

Решението на правителството на Мелони идва, след като цените за маршрути от Италия до Сицилия и Сардиния скочиха със 70%

Ирландският превозвач Ryanair е най-критичен към плана на правителството на Джорджа Мелони
Ирландският превозвач Ryanair е най-критичен към плана на правителството на Джорджа Мелони
Ирландският превозвач Ryanair е най-критичен към плана на правителството на Джорджа Мелони    ©  Reuters
Ирландският превозвач Ryanair е най-критичен към плана на правителството на Джорджа Мелони    ©  Reuters

Редица европейски авиокомпании са против плана на италианското правителство за налагане на таван на цените на вътрешни полети. Премиерът Джорджа Мелони представи плана миналата седмица, като поводът е скокът на цените за маршрутите до Сицилия и Сардиния от 70%.

В отговор на намерението на Рим секторът поиска намеса от страна на Европейската комисия (ЕС). Търговският орган Airlines for Europe (A4E) призова Брюксел "да изясни с Италия, че тази намеса засяга свободния и дерегулиран пазар на въздушен транспорт в Европа", според писмо, видяно от Financial Times.

"Ние сме силно загрижени, че ако този закон бъде приет, той може да създаде прецедент и да доведе до ефект на доминото, което да доведе до приемането на подобни разпоредби в други държави - членки на ЕС", заявява управляващият директор на A4E Урания Георгуцаку. Ограничаването на тарифите по тези маршрути би "нарушило" правата на авиокомпаниите "да се конкурират, когато е възможно, да определят цени и да определят услугите, както сметнат за добре", допълни Георгуцаку, цитирана от FT.

Ryanair, най-големият превозвач в Италия, предупреди, че този ход е незаконен. Според ирландския превозвач този ход би имал обратен ефект и всъщност би увеличил цените на други полети. "Ако италианското правителство иска да намали цените на билетите до островите, то трябва да намали разходите, което ще донесе повече капацитет и повече пътници при по-ниски средни цени, дори през пиковите сезони", казаха от Ryanair.

Авиопревозвачът лети между континенталната част на Италия и летищата Алгеро и Каляри в Сардиния и Катания и Палермо в Сицилия. Еди Уилсън, главен изпълнителен директор на Ryanair DAC, най-голямата авиокомпания в групата, прогнозира, че намесата в цените ще доведе до по-малък капацитет, загуба на работни места и по-високи цени за хората в Сардиния и Сицилия.

Компанията твърди, че италианският подход на използване на ниски тарифи за изчисляване на тавана на цените би накарал авиокомпаниите да ограничат капацитета през зимата, когато летенето е по-евтино. Това от своя страна в крайна сметка ще доведе до по-високи цени за всички пътници, смятат от Ryanair.

От превозвача добавят, че са направили предложения за Сицилия и Сардиния на правителството, като прогнозира, че те могат да доведат общо пет милиона допълнителни туристи между двата острова. "Този закон ще има изключително пагубен ефект върху тези планове", каза Уилсън. "Това правителство се нуждае от капацитет на авиокомпаниите, за да подкрепи плановете си и да превърне Италия в туристическа дестинация номер едно в Европа", добави той пред FT.

Европейският отговор

ЕК заяви, че търси разяснения от Рим, като обясни, че ограничаването на цените рядко е ефективно средство за постигане на достъпни цени. "Комисията подкрепя мерки за насърчаване на свързаността на достъпна цена в съответствие с правилата на вътрешния пазар на ЕС", каза Адалберт Янц, говорител на комисията. "Устойчивата конкуренция със свободно определяне на цените обикновено е най-добрият гарант за достъпни цени на изключително успешния и либерализиран транспортен пазар на ЕС", добави той, цитиран от британското издание. Законодателството на европейския пазар на въздушни пътувания позволява регулиране на цените до и от отдалечени региони. Това обаче е възможно единствено и "само в специфични случаи... за да се осигури както териториална свързаност, така и достъпност", добави той.

Италиански служители обвиниха медиите за "раздухването" на проблема, като казаха, че е нормално правителството да се увери, че цените не се повишават прекомерно между континенталната част и нейните острови. Те казаха още, че министърът на икономическото развитие Адолфо Урсо ще се срещне с представители на авиокомпаниите и индустриални асоциации, за да обсъдят въпроса през септември.