Очакванията за рецесия в САЩ намаляват, но опасността не е отминала

Прогнозите за спад на американската икономика тази година постепенно или отпадат, или се изместват напред във времето

Съществува риск бумтящата икономика да доведе до нов ръст на инфлацията и да се окаже, че досегашните усилия на Фед не са били достатъчни и е необходимо още по-сериозно затягане на паричната политика
Съществува риск бумтящата икономика да доведе до нов ръст на инфлацията и да се окаже, че досегашните усилия на Фед не са били достатъчни и е необходимо още по-сериозно затягане на паричната политика
Съществува риск бумтящата икономика да доведе до нов ръст на инфлацията и да се окаже, че досегашните усилия на Фед не са били достатъчни и е необходимо още по-сериозно затягане на паричната политика    ©  Reuters
Съществува риск бумтящата икономика да доведе до нов ръст на инфлацията и да се окаже, че досегашните усилия на Фед не са били достатъчни и е необходимо още по-сериозно затягане на паричната политика    ©  Reuters
Темата накратко
  • Прогнозите за рецесия в САЩ тази година засега не се сбъдват.
  • Икономиката се оказа по-устойчива благодарение на силно потребителско търсене и стабилен пазар на труда.
  • Очакванията на анализаторите се подобряват, но опасността от рецесия може да не е преминала, а само да е отложена във времето.

В края на 2022 г. повечето анализатори бяха твърдо убедени, че в рамките на една година американската икономика ще влезе в рецесия. Близо година по-късно обаче очакваният спад не само че не е настъпил, а активността в страната остава изненадващо устойчива. На този фон, макар страховете от рецесия да не са напълно изчезнали, все повече икономисти вече залагат на сценария за "меко приземяване".

Вероятността за рецесия нарасна от 25% през април 2022 г., малко след като лихвите започнаха да се покачват, до 65% през октомври според мненията на икономисти, анкетирани ежемесечно от Reuters. При последното проучване песимистичните настроения все още преобладават, но делът им е паднал до 55%.

Перспективите пред американската икономика се подобряват и според Федералния резерв. Прогнозата на експертите от централната банка еволюира от "риск от спад" миналата есен до базов сценарий "рецесия до края на годината" през март след сътресенията в банковата система. В последния протокол от заседанието на Фед през юли обаче, публикуван наскоро, мрачните предвиждания вече липсват.

Промяна в нагласите

Предвид предизвикателните условия не е изненада, че икономистите не познаха. Те виждаха висока инфлация, която изяжда покупателната способност на домакинствата, оттегляне на фискалните стимули от времето на пандемията в комбинация с рязко покачване на лихвите. Редица сили едновременно забавят инерцията на американската икономика, написа в средата на 2022 г. Майкъл Гапен, главен икономист на Bank of America за САЩ, прогнозирайки спад в близко бъдеще.

Година след това безработицата е около 3.5% и остава на предпандемичните ниски нива, а ръстът на БВП изненадва в посока нагоре през последните тримесечия. След спад в началото на 2022 г. растежът на САЩ се върна на положителна територия и оттогава се движи на нива над 2%. Прогнозата за БВП "в реално време" на Федералния резерв в Атланта оценява ръста за текущия период юли - септември на забележителните 5.8% заради продължаващо силно потребление и изненадващ скок в промишленото производство и строителството.

Прогнозите за рецесия постепенно или се отместиха напред във времето - за 2024 г., или изцяло отпаднаха. "Преразглеждаме перспективите в посока на "меко приземяване", при което растежът ще падне под тренда си през 2024 г., но ще остане положителен през целия период", написа Гапен този месец.

Защо нямаше рецесия

Добрите резултати до голяма степен се дължат на издръжливостта на американските потребители, които продължават да харчат повече от очакваното. Повишеното търсене на стоки в началото на пандемията сега се измести към услугите и развлеченията, както показват приходите на бокс офис хитовете и претъпканите музикални концерти.

За избягването на спад вероятно са допринесли високите нива на спестявания, които се натрупаха по време на пандемията благодарение на паричната подкрепа от държавата за домакинствата и отложеното потребление, обясняват икономисти. Други фактори са сравнително бързият спад на цената на енергията на международните пазари, както и изненадващата устойчивост на пазара на труда, който засега се оказва по-малко чувствителен към високите лихви, отколкото се смяташе преди.

Рисковете остават високи

Икономисти обаче предупреждават, че макар рецесията да е била избегната през 2022 г. и началото на 2023 г., това не означава, че опасността е преминала. Част от буферите, на които икономиката досега разчиташе, като високите спестявания например, са на изчерпване. Предупредителните знаци за спад не липсват - краткосрочните лихвени проценти остават доста над доходността по 10-годишните държавни облигации, което представлява т.нар. обърната крива на доходност. Тя е сигнал, че според инвеститорите лихвите няма дълго да се задържат високи, тъй като условията ще се влошат и Фед ще трябва отново да стимулира икономиката. Този пазарен феномен исторически се е доказал като почти сигурен предвестник на рецесия.

Съществува и друг риск - бумтящата икономика да доведе до нов ръст на инфлацията и да се окаже, че досегашните усилия на Фед не са били достатъчни и е необходимо още по-сериозно затягане на паричната политика. Както каза през юли председателят на Фед Джером Пауъл, "най-лошият изход за всички би бил да не се справим с инфлацията сега".