🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какво следва от намаления рейтинг на САЩ

Изненадващото понижение на оценката от Fitch предизвика гнева на Белия дом

Пазарите на американски държавни облигации и доларовият индекс, който измерва американската валута спрямо кошница от шест други валути, бяха слабо повлияни от новината.
Пазарите на американски държавни облигации и доларовият индекс, който измерва американската валута спрямо кошница от шест други валути, бяха слабо повлияни от новината.
Пазарите на американски държавни облигации и доларовият индекс, който измерва американската валута спрямо кошница от шест други валути, бяха слабо повлияни от новината.    ©  Reuters
Пазарите на американски държавни облигации и доларовият индекс, който измерва американската валута спрямо кошница от шест други валути, бяха слабо повлияни от новината.    ©  Reuters

Fitch се позова на "постоянното влошаване" на фискалното управление, включително многократните спорове за тавана на дълга, и на очакванията, че бюджетният дефицит ще продължи да нараства
Анализаторите засега не прогнозират дългосрочна реакция на финансовите пазари
Финансовите пазари са загрижени за американската икономика, но фокусът е върху най-агресивния от десетилетия цикъл на повишаване на лихвите от Фед с цел овладяване на инфлацията

Две от трите водещи рейтингови агенции в света вече не смятат, че САЩ заслужават най-висока кредитна оценка. След като през 2011 г. S&P понижи рейтинга от най-високото ниво ААА до АА+ и го запазва и досега, във вторник това направи и Fitch. Решението, което се базира на влошената фискална ситуация и трудните преговори за тавана на дълга, изненада инвеститорите и Белия дом. В изявление финансовият министър Джанет Йелън казва, че понижаването на рейтинга се основава на остарели данни, които са се подобрили при управлението на Джо Байдън.

Белият дом беше на подобно мнение, като заяви, че "категорично не е съгласен с това решение".

Икономистът Лари Съмърс, министър на финансите в администрацията на президента Бил Клинтън, също разкритикува решението. "Съединените щати са изправени пред сериозни дългосрочни фискални предизвикателства. Но решението на една агенция за кредитен рейтинг днес, когато икономиката изглежда по-силна от очакваното, да понижи рейтинга на Съединените щати е странно и неумело", написа той в Twitter.

Пазарите на американски държавни облигации и доларовият индекс, който измерва американската валута спрямо кошница от шест други валути, бяха слабо повлияни от новината.

Fitch е взела решението си въпреки разрешаването на кризата с тавана на дълга на САЩ преди два месеца. Джо Байдън и контролираната от републиканците Камара на представителите постигнаха споразумение за тавана на дълга през май след месеци на политическо надлъгване. Сделката временно замрази лимита на правителствените заеми от 31.4 трлн. долара, но дългосрочно решение не беше намерено.

"Капитал" дава отговори на най-важните въпроси и очаквани ефекти от намалението на кредитния рейтинг на най-голямата световна икономика.

  • Защо Fitch понижи рейтинга на САЩ

Големите три рейтингови агенции S&P, Fitch и Moody's оценяват способността на компании и държави да изплащат задълженията си, а техните позиции имат сериозна тежест за решенията на инвеститорите. Обикновено колкото по-нисък е рейтингът на даден кредитополучател, толкова по-високи са разходите му за финансиране.

Още през май, когато САЩ бяха на ръба да спрат да погасяват дълговете си заради липса на разбирателство за тавана на дълга, част от агенциите сигнализираха, че това може да доведе до влошаване на оценките за страната.

В решението си сега Fitch се позова на "постоянното влошаване" на фискалното управление, включително многократните спорове за тавана на дълга, и на очакванията, че бюджетният дефицит ще продължи да нараства. След понижението рейтингът на САЩ според Fitch вече е AA+ - една стъпка под най-високата степен AAA. Изпадането от върха отразява очакванията за влошаване на фискалната позиция на страната през следващите три години, голямата и нарастваща тежест на държавния дълг и ерозията на управлението. Според агенцията управлението на финансите постоянно се влошава през последните 20 години, което се проявява в повтарящи се сблъсъци между основните партии по отношение на дълговия лимит, а решение обикновено се намира в последната минута.

Fitch очаква бюджетният дефицит на САЩ да продължи да расте до 6.9% от БВП през 2025 г. спрямо 3.7% през 2022 г. А дългът да се увеличи от 113% на 118% от БВП до 2025 г. - ниво, много над това на средната държава с рейтинг AAA (39.3%) или дори с рейтинг AА (44.7%). През следващото десетилетие по-високите лихвени проценти и растящият размер на дълга ще удвоят лихвените плащания като дял от БВП. В същото време без реформа на фискалната политика застаряващото население и нарастващата цена на здравеопазването ще увеличат разходите за възрастните хора, посочват от агенцията.

При подобна криза с тавана на дълга през 2011 г. Standard & Poor's понижи рейтинга на САЩ от най-високата ААА на АА+, като се позова на силната политическа поляризация и недостатъчните усилия да се коригира фискалната перспектива на нацията. Рейтингът на S&P за САЩ оттогава не е променян и остава на второто най-високо стъпало.

Moody's засега остава по-снизходителна към американското правителство и е единствената от големите три агенции, която дава на САЩ най-високата си оценка Ааа.

  • Какво означава новата оценка AA+

"Кредитният рейтинг на САЩ е уникален - няма обща методология за определяне на рейтинга на първостепенния в света актив, който е сигурно убежище", смята Едуард Ал-Хюсейни, старши анализатор в Columbia Threadneedle.

Все пак рейтингът АА+ е едно ниво под ААА, което означава, че САЩ вече нямат това, което Fitch определя като "най-високо кредитно качество". Макар Fitch да казва, че рейтингите АА означават "очаквания за много нисък риск от неизпълнение", това е стъпка надолу от "най-ниското очакване за риск от неизпълнение" за кредитополучателите с рейтинг ААА, обяснява Bloomberg.

По същия начин най-високият рейтинг се присъжда само в случаите на "изключително силен капацитет" за изпълнение на финансовите ангажименти, докато кредитните оценки от ниво АА показват "много силен капацитет", според Fitch.

В световен мащаб Fitch се счита за най-малката от "трите големи" рейтингови фирми, които включват Moody's и S&P.

  • Как по-ниският рейтинг може да се отрази на финансовите пазари

Когато през 2011 г. S&P понижи кредитния рейтинг на правителството на САЩ, инвеститорите бяха загрижени за американската икономика в момент, когато Европа се намираше в разгара на дълговага криза. Въпреки това дългосрочният ефект беше слаб. Инвеститорите насочиха средства в американски активи и доходността на държавните ценни книжа - която се движи в посока, обратна на цените, намаля до края на годината.

Отчасти това се дължеше на факта, че американската икономика показваше сила, докато в същото време ЕС се бореше да запази валутния си съюз.

Сега финансовите пазари също са загрижени за американската икономика, но фокусът е върху най-агресивния от десетилетия насам цикъл на повишаване на лихвите от Федералния резерв на САЩ с цел овладяване на инфлацията. В този смисъл действията на Фед вероятно ще окажат много по-голямо влияние, отколкото понижаването на рейтинга от страна на Fitch. Още повече че САЩ успяват досега да избегнат рецесията въпреки рекордно високите лихви.

Затова и анализаторите не очакват пазарите да реагират значително на новината. "Моето разбиране е, че след понижаването на рейтинга от S&P много от тези договори бяха преработени, за да се каже, че са ААА или "гарантирани от правителството", и така държавната гаранция е по-важна от рейтинга на Fitch", смята анализаторът на Raymond James Ед Милс.

Други изразиха подобно мнение. "Като цяло е много по-вероятно това съобщение да бъде отхвърлено, отколкото да окаже трайно разрушително въздействие върху икономиката и пазарите на САЩ", заяви Мохамед Ел-Ериан, президент на Queens' College, в публикация в LinkedIn.

"Не мисля, че ще видите твърде много инвеститори, особено такива с дългосрочна инвестиционна стратегия, които да кажат, че трябва да продават акции, защото Fitch ни намали оценката от ААА на АА+", предвижда пред Financial Times Джейсън Уеър, главен инвестиционен директор във Albion Financial Group.

  • Ще се отрази ли решението на репутацията на САЩ

Анализатори смятат, че сегашното решение показва дълбочината на вредата, нанесена на САЩ от многократните кръгове на оспорвани дебати относно тавана на дълга, които през май доведоха страната до ръба на фалита.

"Това по същество ви казва, че разходите на американското правителство са проблем", заявява пред Reuters Стивън Рикюто, главен икономист за САЩ в Mizuho Securities USA.

Според Майкъл Шулман, главен инвестиционен директор в Running Point Capital Advisors, САЩ като цяло ще продължат да бъдат определяни като силни, но решението е срещу репутацията и авторитета на страната.

Други изразиха изненадата си от решението, въпреки че Fitch беше сигнализирала за тази възможност. "Не разбирам как сега (Fitch) разполагат с по-лоша информация, отколкото преди разрешаването на кризата с тавана на дълга", казва Уенди Еделберг, директор на проекта "Хамилтън" в института "Брукингс" във Вашингтон.

  • Какво означава по-ниският рейтинг на САЩ за други оценки

Групата на държавите, които все още получават най-високи оценки за своята кредитоспособност, е с намаляващи икономически показатели. Австралия, Германия, Сингапур и Швейцария все още имат най-високи рейтинги и от трите компании. Fitch също така оценява Канада на AA+. Китай, втората по големина икономика в света след САЩ, има оценка А+ от агенцията, което с три степени по-ниска.

Държавният рейтинг може да действа като таван за това колко високо се оценява дадена компания в тази страна, но това не е валидно във всички случаи. Броят на компаниите с рейтинг на ниво ААА, присъден от някоя от трите големи компании, е все по-малък, но включва известни имена като Microsoft и Johnson & Johnson.

В доклад на Moody's Analytics от май се казва, че понижаването на рейтинга на държавния дълг ще предизвика каскада от кредитни последици и понижаване на рейтинга на дълговете на много други институции.

Все още няма коментари
Нов коментар