🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Растежът на БВП на САЩ се ускорява до 2.4%

Потребителските разходи надхвърлят прогнозите, а бизнес инвестициите са стабилни

Извън жилищния пазар и производството икономиката до голяма степен издържа на повишенията на лихвите от Федералния резерв с 525 базисни пункта от март 2022 г. насам
Извън жилищния пазар и производството икономиката до голяма степен издържа на повишенията на лихвите от Федералния резерв с 525 базисни пункта от март 2022 г. насам
Извън жилищния пазар и производството икономиката до голяма степен издържа на повишенията на лихвите от Федералния резерв с 525 базисни пункта от март 2022 г. насам    ©  Reuters
Извън жилищния пазар и производството икономиката до голяма степен издържа на повишенията на лихвите от Федералния резерв с 525 базисни пункта от март 2022 г. насам    ©  Reuters

Икономическият растеж в САЩ неочаквано се ускори през второто тримесечие благодарение на устойчивостта на потребителите и предприятията в условията на високи лихвени проценти. Брутният вътрешен продукт нарасна с 2.4% на годишна база след 2% през предходните три месеца, показа първоначалната оценка на Министерството на търговията. Потребителските разходи нараснаха с 1.6%, което е повече от прогнозираното, след като се увеличиха в началото на годината. Икономисти, анкетирани от Reuters, прогнозираха ръст на БВП от 1.8%.

Извън жилищния пазар и производствотоq икономиката до голяма степен издържа на повишенията на лихвите от Федералния резерв с 525 базисни пункта от март 2022 г. насам, тъй като централната банка на САЩ се опитва да се справи с инфлацията. Макар наскоро публикуваните данни за жилищния сектор да показват, че продажбите на нови еднофамилни къщи са намалели от май до юни, главният икономист на Comerica Bank Бил Адамс казва в изявление преди оповестяването на данните за БВП в четвъртък, че въпреки това "продажбите на нови жилища се възстановяват и допринасят за растежа на БВП през второто тримесечие".

Последните данни засилват надеждите, че САЩ могат да избегнат рецесията.

От края на 2022 г. икономистите прогнозират спад на икономиката, но с отстъплението на ценовия натиск някои вече смятат, че предвиденият от Фед сценарий за меко приземяване на икономиката е осъществим. В сряда централната банка повиши основния лихвен процент с още 25 базисни пункта до диапазона 5.25-5.50%.

Неотдавнашният анализ на БВП от Грегъри Дако, главен икономист на EY, също подчерта силата на американската икономика и какво може да означава тя. "Общата устойчивост на пазара на труда, умерената инфлация и леко забавящият се ръст на крайното търсене дават надежда за меко икономическо приземяване", казва Дако, цитиран от Business Insider. "С бързото охлаждане на общата инфлация растежът на реалните заплати става положителен и осигурява попътен вятър за потребителските разходи."

"Едновременно с това необходимостта от преодоляване на недостига на предлагане в цялата икономика подкрепи стабилната строителна активност, предотврати сериозния спад в производството и спомогна за намаляване на натиска върху цените и заплатите", добавя Дако. "Въпреки това икономиката продължава да е изправена пред значителни насрещни ветрове, свързани с трайно повишените цени и разходи, затягането на условията за кредитиране и повишаването на лихвените проценти. Стачките на профсъюзите, изплащането на студентски заеми и уязвимостта на корпоративния дълг също представляват рискове за влошаване на ситуацията."

Стабилен пазар на труда

Икономиката се справя успешно благодарение на пазара на труда, където все пак продължава да се усеща напрежение. Последните данни на Министерството на труда от четвъртък показват, че първоначалните молби за обезщетения за безработица са намалели със 7000 до сезонно изгладените 221 хил. за седмицата, приключила на 22 юли.

Компаниите се запасяват с работници, след като изпитваха затруднения да намерят служители по време на пандемията COVID-19. Заетостта в сектора на отдиха и хотелиерството остава под нивата отпреди пандемията.

Въпреки съкращенията в технологичния и финансовия сектор през 2022 г. и в началото на тази година, т.нар. молби за продължаваща безработица остават на ниско ниво. Това предполага, че някои съкратени работници бързо намират работа.

Все пак има икономисти, които продължават да са убедени, че на хоризонта се задава рецесия, и твърдят, че по-високите разходи по заемите в крайна сметка ще затруднят потребителите да финансират разходите си с дългове. Те отбелязват също така, че банките затягат кредитирането, а излишните спестявания, натрупани по време на пандемията, продължават да се изчерпват.

Все още няма коментари
Нов коментар