🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Инфлацията в САЩ отново се повишава. Защо пазарите реагираха положително?

Първото увеличение на показателя от юни миналата година парадоксално предизвика оптимизъм сред инвеститорите

Инфлацията при храните в САЩ се забавя до 4.9%.
Инфлацията при храните в САЩ се забавя до 4.9%.
Инфлацията при храните в САЩ се забавя до 4.9%.    ©  Unsplash.com
Инфлацията при храните в САЩ се забавя до 4.9%.    ©  Unsplash.com

След като вече повече от годината инфлацията в САЩ постепенно се спускаше от рекордно високите си нива, през юли показателят отново тръгна нагоре. Ръстът на цените на годишна база се увеличи до 3.2% в сравнение с 3% предходния месец. Противно на логиката актуалните данни засилиха очакванията сред инвеститорите, че Фед няма да предприеме ново повишение на лихвите през септември.

Обяснението за на пръв поглед парадоксалния оптимизъм е, че публикуваните числа всъщност са в синхрон с очакванията. Данните на годишна база дори са малко по-ниски от прогнозите на икономистите. А покачването не означава задължително, че ценовото напрежение в икономиката отново се засилва. На месечна база инфлацията е едва 0.2% - колкото и през юни. Лекото увеличение на показателя на годишна основа не е причина за твърде големи притеснения, че инфлацията отново излиза от контрол, тъй като то до голяма степен се дължи на ниския месечен резултат от юли миналата година (0%).

Заради т. нар. базов ефект годишната инфлация в САЩ вероятно обаче няма значително да се забави до края на годината, а прогнозите дори допускат тя да се ускори в началото на 2024 г. Отдалечаването от целта от 2% след над 12 месеца постепенен спад, който беше постигнат чрез най-рязкото покачване на лихвите за последните няколко десетилетия, обаче подчертава, че битката с инфлацията все още далеч не е спечелена. Ценовият натиск в американската икономика сега идва предимно от услугите, докато цените на енергията продължават да падат. Отвъд "шума" в данните се вижда, че проблемът не е разрешен, но се подобрява, смятат анализатори.

Базовата инфлация, която изключва по-нестабилни елементи като храни и енергия и се следи отблизо от икономистите и централните банкери, се забави минимално до 4.7% - най-ниското ниво от октомври 2021 г.

Покачването не означава задължително, че ценовото напрежение в икономиката отново се засилва.

Процесът на дезинфлация е в ход, което увеличава вече високите шансове Фед да не повиши лихвите през септември, коментира пред Financial Times Кристина Хупър, главен глобален пазарен стратег в Invesco.

"Това е невероятно", казва Лорънс Майер, бивш гуверньор на Федералния резерв пред Wallstreet Journal. И добавя: "Няма абсолютно никакво съмнение, че основната инфлация се обърна по-бързо, отколкото очакваше Фед".

Данните за пазара на труда също предполагат, че агресивното затягане на паричната политика от страна на Фед е охладилo американската икономика - увеличаването на работните места в САЩ през юли се оказа по-слабо от очакваното. Икономическата активност като цяло обаче остава завидно устойчива. Ръстът на БВП през второто тримесечие надхвърли прогнозите и засили надеждите, че САЩ могат да преминат сегашния цикъл на затягане на финансовите условия, без да влязат в рецесия.

Пазарна реакция

Въпреки че на пазарите се забеляза известен оптимизъм след публикуването на данните за американската инфлация, ръстът е сравнително ограничен. Американските индекси добавиха около 0.1% по време на сесията в четвъртък, като търговията с фючърси в петък не сочи за особена промяна в траекторията на пазарите.

Причината за сравнително позитивната реакция е, че базисната инфлация намалява, а именно нея следят управителите на Федералния резерв. Инвеститорите смятат, че по-леките данни за инфлацията вероятно ще откажат Федералния резерв от допълнително повишаване на лихвените проценти на следващото заседание. "В този момент всички погледи са насочени към пазара на труда", казва Тимъти Чъб, главен инвестиционен директор в Girard, пред WSJ. Централната банка агресивно повишаваше основния лихвен процент през последните две години.