🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Войната | Украйна е близо до сделка със застрахователи за зърнения коридор в Черно море

Схемата може да обхване до 30 търговски кораба заради заплахата от потенциална руска атака

Застраховането на украинския износ на зърно стана значително по-рисковано, след като Русия излезе от споразумението, сключено от ООН, и заплаши търговските кораби
Застраховането на украинския износ на зърно стана значително по-рисковано, след като Русия излезе от споразумението, сключено от ООН, и заплаши търговските кораби
Застраховането на украинския износ на зърно стана значително по-рисковано, след като Русия излезе от споразумението, сключено от ООН, и заплаши търговските кораби    ©  Reuters
Застраховането на украинския износ на зърно стана значително по-рисковано, след като Русия излезе от споразумението, сключено от ООН, и заплаши търговските кораби    ©  Reuters

Украйна се опитва да договори схема със световни застрахователи за застраховане на корабите със зърно, пътуващи до и от черноморските й пристанища. Това е важна стъпка в опитите на страната да създаде безопасен коридор за износ, след като миналия месец Русия се оттегли от споразумението, постигнато с посредничеството на ООН.

Олександър Грибан, заместник-министър на икономиката на Украйна, заяви пред Financial Times, че сделката "в момента активно се обсъжда" между съответните министерства, както и с местни банки и международни застрахователни групи, включително Lloyd's of London.

Какво се договаря

Схемата би могла да бъде въведена още през следващия месец и може да обхване от пет до 30 кораба, които да пътуват през това, което той определя като "опасна зона" в украинските води.

"Зависи от това каква ще е структурата и какво ще бъде нивото на споделяне на риска между правителството и частните застрахователни компании", каза Грибан.

Под прикритието на украинските отбранителни системи миналата седмица товарен кораб, собственост на Германия и Китай, направи първия търговски курс от Одеса от юли насам, след като Русия предупреди, че ще разглежда всеки граждански плавателен съд, напускащ украинските пристанища, като военна цел. Украинските официални лица смятат, че ракетите им могат да защитят коридор в рамките на 100 морски мили от брега.

Миналата седмица товарен кораб, собственост на Германия и Китай, направи първия търговски курс от Одеса от юли насам, когато Русия предупреди, че ще разглежда всеки граждански плавателен съд, напускащ украинските пристанища, като военна цел.

Но поради военните рискове, достъпната застраховка би била от съществено значение за съживяването на търговското корабоплаване в значителен мащаб. Киев е консултиран безвъзмездно от групата за професионални услуги Marsh McLennan, която включва консултантската компания Oliver Wyman и най-големият застрахователен брокер в света Marsh.

Маркъс Бейкър, глобален ръководител на отдел "Морски транспорт, товари и логистика" в Marsh, заяви, че "публично-частното партньорство, при което застрахователите работят в тандем с украинското правителство, ще даде по-голяма увереност на корабособствениците да се върнат към доставките на украинско зърно до страните по света, които имат най-голяма нужда от него".

Подробностите все още предстои да бъдат уточнени, но хора, участващи в обсъжданията, заявиха, че схемата ще се стреми да покрие евентуалните щети на корабите, влизащи и излизащи от пристанищата на Украйна, а рискът може да бъде поделен между застрахователите и местна държавна банка. Един от преговарящите твърди, че банката би могла да предостави акредитив като обезпечение. Грибан заяви, че публичната част от риска вероятно ще бъде обезпечена от държавния пътен фонд на страната, който е създаден за ремонт на украинската транспортна инфраструктура и се финансира от данък върху продажбите на горива.

Важна сделка

Застрахователното покритие е от жизненоважно значение за световната корабна индустрия, но застраховането на украинския износ на зърно стана значително по-рисковано, след като Русия излезе от споразумението, сключено от ООН, и заплаши търговските кораби.

Застрахователите, които понесоха загуби за милиарди долари от войната, настояват за някаква форма на споделяне на риска като условие за поемане на по-голяма експозиция в района на конфликта.

Lloyd's коментира, че споразуменията за износа на селскостопански продукти от Украйна са "от решаващо значение за преодоляване на рисковете за световната продоволствена сигурност" и че продължава да работи за улесняване на доставките на зърно.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    giz321190085 avatar :-|
    giz321190085

    This risk is quite troublesome https://fun-games.io . War is happening on all fronts. Don't let go of any aspect.

    Нередност?
Нов коментар