Хидрографската служба на Руската федерация е информирала за "провеждане на ракетни стрелби" от 2100 UTC на 17.07.2023 до 2100 UTC на 28.07.2023. Считано от събота, 29 юли, Руската Федерация е удължила т.нар. "учения" за още 10 дни.
Хидрографската служба на Руската федерация е информирала за "провеждане на ракетни стрелби" от 2100 UTC на 17.07.2023 до 2100 UTC на 28.07.2023. Считано от събота, 29 юли, Руската Федерация е удължила т.нар. "учения" за още 10 дни.    ©  Reuters

Войната | Русия удължи "ученията" в "изключителната икономическа зона" на България в Черно море

Макар да не става дума за териториалните води на страната ни, действията на Москва крият риск от директна конфронтация с НАТО

Хидрографската служба на Руската федерация е информирала за "провеждане на ракетни стрелби" от 2100 UTC на 17.07.2023 до 2100 UTC на 28.07.2023. Считано от събота, 29 юли, Руската Федерация е удължила т.нар. "учения" за още 10 дни.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В стремежа си да парализира износа на украинска селскостопанска продукция по море след рухването на т.нар. зърнена сделка Русия предприема все по-дръзки и безразсъдни агресивни действия, които могат да я вкарат в пряка военна конфронтация с НАТО. След като преди три дни нанесе ракетни удари по пристанището на украинския град Рени, намиращо се на река Дунав и само на около 200 метра от територията на натовска Румъния, сега Кремъл, изглежда, предприема провокации и спрямо България.

След заседанието на съвета НАТО - Украйна, проведено на 26 юли в Брюксел, изненадващо стана ясно, че военноморските сили на Руската федерация се опитват да наложат ограничение в корабоплаването в Черно море, което засяга също така и т.нар. изключителна икономическа зона (ИИЗ) на страната ни. "Съюзниците отбелязаха, че новата руска зона за предупреждение в Черно море в рамките на изключителната икономическа зона на България създава нови рискове за неправилни преценки и ескалация, както и сериозни пречки пред свободата на корабоплаването", се казва в изявлението след срещата.

Нарушен ли е българският суверенитет

"Руската федерация изпрати публична нотификация за определяне на временна предупредителна зона в Черно море поради провеждане на военни учения. Зоната включва части от изключителната икономическа зона на България", потвърдиха днес за "Капитал" и от българското Министерство на отбраната. Оказва се обаче, че тези т.нар. "учения", които в голяма степен приличат на морска блокада, явно се провеждат от 10 дни, тоест от деня, в който т.нар. "зърнена сделка" бе прекратена. Не е ясно защо през този период нито една българска институция не е повдигнала въпроса публично и трябва да научаваме със закъснение за струпването на руски бойни кораби край акваторията ни от щаб-квартирата на НАТО.

В събота, 29 юли, се разбра, че Руската Федерация е удължила т.нар. "учения" с още 10 дни.

"Въпреки че тези действия не представляват формално нарушение на международноправните норми, те не се смятат за добра практика. България и съюзниците продължават регулярните дейности по засилено наблюдение в зоната на отговорност на НАТО в съответствие с решенията в рамките на алианса", допълват от военното ведомство. "НАТО и съюзниците засилват наблюдението и разузнаването в района на Черно море, включително с морски патрулни самолети и дронове", коментират и от щабквартирата на алианса.

Въпросната "изключителна икономическа зона" (ИИЗ) според Конвенцията по морско право не е част от териториалните води на България, простиращи се на 12 морски мили от брега, върху които страната ни упражнява пълен суверенитет и които попадат под защитата на член 5 на НАТО. ИИЗ може да навлезе до 200 мили (370 км) навътре в морето и на нейна територия въпросната държава може да упражнява суверени права, т.е. да експлоатира морските ресурси, включително да добива суровини от дъното. В тази зона всякакви кораби могат да плават свободно, стига да не нарушават гореспоменатите суверени права.

Поради малкия размер на Черно море обаче нито една от крайбрежните страни не се възползват от пълния размер на своята ИИЗ, а уточнява границите й чрез междудържавни споразумения със съседите. Така най-източната точка на българската изключителна икономическа зона се намира на около 220 км от нос Шабла, където граничи с водите около анексирания от Русия Кримски полуостров.

Прави впечатление обаче, че обявената от руския флот "временна предупредителна зона" не просто не е в близост до акваторията около Крим или противниковия украински бряг. На практика около три четвърти от нея се намират в българската "изключителна икономическа зона", която е много по на юг. Това прилича на откровена провокация и опит да се суспендират суверените права на страната ни там. Във въпросния район хидрографската служба на Руската федерация информира за "провеждане на ракетни стрелби от 2100 UTC на 17.07.2023 до 2100 UTC на 28.07.2023", като обявява района като "опасен за корабоплаване". На практика това ще направи невъзможни движението на каквито и да било търговски плавателни съдове, риболова, както и евентуалния проучвателни действия за добив на петролни и газови залежи. В събота, 29 юли, Руската Федерация удължи т.нар. "учения" за още 10 дни.

Възможно е също така руснаците да са избрали този район за разполагане на необявената си морска блокада, защото се намира максимално далече от Украйна и Румъния, чиито армии разполагат с далекобойни противокорабни ракетни комплекси. С подобна система в началото на инвазията миналата година бе потопен крайцерът "Москва", който беше флагман на руския Черноморски флот. За разлика от горните две държави България в момента няма функциониращи бойни системи, които да поразяват противникови плавателни съдове на по-големи разстояния от крайбрежието. Публична тайна е, че противокорабните ракети Exocet на фрегатите ни са с изтекъл ресурс, двата нови модулни патрулни кораби още се строят, а брегови ракетни системи тепърва трябва да се поръчват.

Ще има ли "зърнен коридор" по крайбрежието ни?

Организирането на "учения" в непосредствена близост до териториалното море и прилежащата му 12-милна зона трябва да се тълкува като дръзка провокация към страната ни и НАТО и в контекста на неофициалните изявления от украинските власти, че може да се договори морски коридор през крайбрежните води на Румъния и България.

Намек за решение в тази посока се вижда и в съобщението след вчерашната среща на комисията НАТО - Украйна. "Съюзниците приветстваха продължаващите усилия на Турция за съживяване на зърнената сделка и усилията на други съюзници - включително България и Румъния - както и на Европейския съюз и ООН, за да се даде възможност за продължаване на износа на украинско зърно по суша и море", се казва в изявлението.

Все пак Русия едва ли би посмяла да опита да атакува плавателни съдове, намиращи се в териториалните води или под флага на България, тъй като това директно би я вкарало във война с всички натовски държави. Дрънкането на оръжие в "изключителната икономическа зона" на страната ни обаче създава потенциален риск за непровокирани погранични инциденти и последваща трудно контролируема спирала на напрежението.

"Русия носи пълната отговорност за нейните опасни и ескалационни действия в Черноморския регион. Москва трябва да спре да използва глада като оръжие и да заплашва най-уязвимите хора в света с дестабилизация на хранителните доставки", коментира в този контекст генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. И обобщава ситуацията: "Действията на Русия крият и значителни рискове за стабилността на Черноморския регион, който е от стратегическо значение за НАТО. Съюзниците засилват подкрепата си за Украйна и повишават своята бдителност. Оставаме готови да защитаваме всеки инч съюзническа територия от всякаква агресия."

20 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 4
    Varnenchik avatar :-|
    Варненчик
    • - 2
    • + 7

    До коментар [#2] от "D-r D":

    Нима твърдите, че ако ние си направим учение в ИИЗ на Русия, това няма да накърни икономическите и интереси и Русия няма да “писка”?

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 10
    • + 17

    До коментар [#4] от "Варненчик":

    Това е пропагандно нагнетена буря в чаша вода. Нашето Външно дори нота няма да прати, защото няма основание.
    Когато нашите ВВС си правят учения на Шабла, също "затварят" част от румънската ИИЗ за корабоплаване.
    Така че това е нармална практика.
    Пък и в края на краищата става дума за 11 дни учения със стрелби, а не до края на света.
    Е, ако продължава в същия темп пропагандното биене по ламарината, той може да настъпи и по-скоро...

    Нередност?
  • 8
    cccd avatar :-|
    cccd
    • - 11
    • + 5

    До коментар [#6] от "Oggie Petkov":

    Не му се хващай на въдицата на руския линейкаджия, който дежури с няколко различни профила тук. Той изпада в истерия всеки път, когато Капитал напише статия за руската агресия. Драска под статията от няколко различни профила, но винаги един и същ репертоар. Понякога дори си прави комплименти и води "дискусии" сам със себе си през различните си профили. Жалка история, но явно за Капитал е изгодно в техните форуми да има подобен психично-болен антагонист, който да разпалва страстите под статиите.

    Нередност?
  • 9
    b.davidkov avatar :-P
    masay
    • - 7
    • + 12

    До коментар [#8] от "cccd":

    Не знам каква битка водиш из форума, но от коментарите разбирам две неща - Докторът има какво да каже и знае как да го каже, а ти нямаш нищо и от двете. Затова вървиш на конспирология и лични нападки. Ама щом те отпуска преди сън...

    Нередност?
  • 10
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • - 8
    • + 6

    До коментар [#9] от "masay":

    Не чувам отговор на въпроса: ако ние си организираме учение в руската икономическа зона, Путин ще ореве ли орталъка или не?

    Нередност?
Нов коментар