Украинските морски дронове се оказаха смъртоносна опасност за трудноподвижните и тромави руски фрегати като "Адмирал Макаров" и "Адмирал Есен"
Украинските морски дронове се оказаха смъртоносна опасност за трудноподвижните и тромави руски фрегати като "Адмирал Макаров" и "Адмирал Есен"

Войната в Украйна | Кримският гамбит на Зеленски

Русия видимо губи контрола над Северозападното Черноморие. Киев стъпка по стъпка отслабва стратегическата отбрана на Крим по море и във въздуха

Украинските морски дронове се оказаха смъртоносна опасност за трудноподвижните и тромави руски фрегати като "Адмирал Макаров" и "Адмирал Есен"
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Крим е решаващият терен, на който тази война ще се води. Така че изолирането му и след това превръщането му в неудържима територия са двете необходими стъпки, които ще доведат до неговото освобождаване." Думите са на о.з. ген. Бен Ходжис - бивш командващ на сухопътните сили на САЩ в Европа. Той един от най-авторитетните публични адвокати в подкрепа на максималната военна помощ за Украйна, която вече над 19 месеца води неравна битка срещу руските окупатори. И докато през изминалото лято целият свят беше вторачил поглед основно върху буксуващата контраофанзива в Запорожие, встрани от общественото вниманието остана обстоятелството, че украинските въоръжени сили като че ли наистина паралелно прилагат стратегията на американския генерал от резерва. И то с немалък успех.

Още през февруари ген. Ходжис описа малко по-детайлно своята визия за подготвителни операции и евентуална поетапна контраофанзива срещу Крим в кратък пост в своя Twitter акаунт. "Приоритетно използвайте прецизни удари на далечни разстояния, за да изолирате Крим, след което да го направите неудържим за руските сили. Изгонете Черноморския флот от Севастопол с ежедневни хирургически атаки. Същото важи за руските военновъздушни сили в авиобаза "Саки" и т.н. Не позволявайте да има плацдарм за изстрелване на дронове. Сухопътните сили могат да дойдат по-късно", написа тогава щатският военачалник.

През последните няколко седмици армията на Киев в някаква степен прави точно това. Не е тайна, че още от миналата година тя успешно държи руския Черноморски флот далеч от крайбрежието си благодарение на противокорабните ракети "Нептун" и Harpoon, както и на своите безпилотни катери камикадзе. От края на август т.г. обаче Украйна вече успешно нанася удари по руски стратегически цели в Крим, демонстрира все по-голяма свобода на действие в северозападната част на Черно море, а вече атакува и цели по крайбрежието на окупирания Кримски полуостров, изпращайки там неголеми диверсионни отряди.

Така изведнъж се оказва, че Черноморският флот на Русия на практика е поставен в клинч с асиметрични средства от държава, която в момента не разполага дори с един истински боен кораб. Или както в прав текст отбеляза във вторник британският министър на въоръжените сили Джеймс Хийпи: "Украйна постигна функционално поражение на руския Черноморски флот." По този повод Антон Герасченко, съветник на украинския вътрешен министър, отново цитира ген. Бен Ходжис, по чиито думи "който контролира Крим в края на тази война, той ще бъде победител".

Развръзката на войната ще е именно тук

Основният инструмент на Украйна в асиметричната битка срещу руския боен флот за контрола над северозападната част на Черно море и акваторията около Крим се оказаха водните дронове камикадзе. Безпилотните моторни лодки, заредени с около 450 кг експлозиви и дистанционно контролирани от стотици километри чрез сателитната интернет система Starlink, се оказаха смъртоносна опасност за трудно подвижните и тромави фрегати като "Адмирал Макаров" и "Адмирал Есен".

Истинският потенциал на украинските морски дронове беше демонстриран още в края на октомври миналата година, когато между 6 и 8 от тях атакуваха руските военни плавателни съдове директно в основната им база в Севастопол. В резултат на нападението пострадаха поне три военни кораба, включително една фрегата и миночистачът "Иван Голубец". За да не рискуват излишно своите най-модерни плавателни съдове, руските адмирали прибягнаха до предохранителни мерки и ограничиха мисиите в открито море само до по-леките корвети и патрулни катери. Изстрелването на крилати ракети срещу Украйна започна да се извършва основно от подводници, които са по-трудни за атака с надводни дронове. Вероятно за да компенсира това, Украйна обяви, че вече има прототип и на подводен безпилотник камикадзе.

В средата на миналия ноември беше извършена още една голяма украинска операция с водни дронове: този път срещу военноморската база в Новоросийск, която се намира много по на изток и на територията на "стара" Русия. Нападението демонстрира нагледно, че военните кораби на Путин вече не могат да се чувстват в безопасност никъде в Черно море, дори и да са много далеч от украинския бряг. През август тази година Новоросийск отново беше атакуван по същия начин, което доведе до сериозна повреда на тежкия десантен кораб "Оленогорски Горняк".

Преломният момент в морската кампания срещу Крим дойде именно през август и септември тази година. През последните седмици операциите на украинската армия срещу окупирания полуостров започнаха да следват една след друга и обхващат всички военни домейни. Още в края на август неофициално започна да циркулира информация за наличието на нова версия на украинската противокорабна ракета "Нептун", вече адаптирана за поразяване на цели на сушата. Само две седмици по-късно последваха успешни комбинирани удари срещу две батареи от С-400 - представяната като непробиваема руска система за противовъздушна отбрана (ПВО).

По неофициални данни Русия е разположила пет подобни зенитни системи на територията на Крим. Това, грубо казано, означава снижаване на отбранителния потенциал при атаки от въздуха с около 40%. Предполага се, че едната установка С-400 е била ударена именно с модифицирана "Нептун" или крилата ракета Storm Shadow, след като вниманието й е било ангажирано с ракети примамки или дронове. Това явно е отворило достатъчна пролука в дълбоко ешелонирана противовъздушна отбрана на полуострова, от която украинците побързаха да се възползват броени дни по-късно.

Примката (може би) се затяга

Паралелно специалните части на Киев изненадващо завзеха в северозападната част на Черно море няколко стари петролни платформи, известни под названието "Кулите Бойко". По неофициална информация на въпросните съоръжения са били разположени руски радарни станции и сензори, които са използвани от Черноморския флот като система за ранно предупреждение.

Платформите представляват и идеална междинна спирка за украински командоси и морски пехотинци, които се готвят за диверсионна операция срещу самия Крим. Такава бързо закономерно последва: при атака на около 20 бойци от специалните части беше унищожена руска система за радиоелектронна борба, която е предназначена да смущава полета на крилати ракети като Storm Shadow и SCALP. Подобен рейд с командоси беше извършен и през тази седмица, като двете враждуващи страни имат диаметрално противоположни версии за неговата ефективност.

Гореописаните събития позволиха по-ефективно изпълнение на следващата фаза от операцията срещу Крим: нанасяне на ракетни удари срещу кораборемонтния завод в Севастопол. Такива бяха извършени на 13 септември, при което на сух док бяха де факто унищожени подводницата "Ростов на Дон" и десантният кораб "Минск". По-важни обаче може да се окажат пораженията по самия сух док и блокирането му с повредени плавателни съдове, което може да лиши флота на Путин в Черно море от най-сериозните му възможности за поддръжка.

Поантата на настоящата кампания беше унищожаването на щаба на Черноморския флот в Севастопол на 22 септември с директен удар на Storm Shadow. Операцията беше невиждано военно унижение за Русия, независимо че командващият на Черноморския флот адмирал Виктор Соколов, първоначално обявен за убит от украинците, в крайна сметка се оказа жив.

Паралелно атаки с морски дронове камикадзе бяха извършени практически срещу всички руски корвети и патрулни кораби, които бяха на мисия в открито море. Безпилотни летателни апарати удариха руски цели в градовете Сочи и Адлер чак на другия край на Черно море. На практика това е демонстрация на способност за въздушни атаки на още по-голяма дистанция, включително и по лятната резиденция на Путин.

Какво следва

Серията от събития принуждава руския черноморски флот да разсредоточава силите си и да държи своите кораби и подводници извън базите на тяхната постоянна дислокация. Такава е и информацията, разпространена в понеделник от британското военно разузнаване. По последни данни вече е извършено изтегляне на голяма част от руските тежки военни кораби и подводници в базата в Новоросийск в Краснодарский край. Там те няма как да бъдат нападани от украинците със западни оръжия, за които има стриктна забрана да бъдат използвани срещу международно признатата територия на Русия.

Симптоматично е също, че руските военноморски сили на практика не успяват да осуетят едностранно отворения от Украйна морски коридор от Одеса към Босфора. Според Антон Герашченко по него вече са минали поне 10 търговски кораба, а застрахователните компании вече не се страхуват да им издават полици за товарите. Това е нагледно доказателство, че руснаците наистина изглежда са загубили контрола над западното Черноморие. Показателно е също, че от началото на септември Кремъл без много шум прекрати своите военноморски маневри с ракетни стрелби в българската изключителна икономическа зона в Черно море, които служеха за параван за де факто военноморската блокада срещу т.нар. зърнен коридор.

Единственият реален отговорът на Русия в случая е засилената активност на военноморската авиация, както потвърждават и британските военни. Може да се очаква евентуално и засилена активност на руските подводници, които да се опитат да блокират с морски мини едностранно открития от Украйна коридор за търговско корабоплаване. Последното може да засегне косвено акваториите на България и Румъния, през чиито води минава въпросният маршрут.

Превръщането на Крим в "неудържима територия" скоро може да бъде почти завършено, след като Украйна получи от САЩ тактически балистични ракети ATACMS. С тях може да се нанася изненадващ удар, който превъзхожда като бързина възможностите на британските крилати ракети Storm Shadow, френските SCALP и германските TAURUS. Предимството на ATACMS е, че се изстрелват от сушата чрез мобилните батареи HIMARS, а не от лесни за засичане самолети като Су-24. Те достигат целта си в рамките на броени минути, така че Русия няма да има време да измести своите високопрофилни оръжейни системи.

В комбинация с постепенното обезсилване на зенитните батареи С-400 (между другото още една подобна беше взривена в сряда край Белгород), това ще принуди руските генерали наистина да изтеглят от Крим всякакви свои стратегически военни активи. И когато това (евентуално) се случи, условията за мащабен военноморски десант и дори за изпращането на украински сухопътни сили в Крим вече може да се окажат наистина подходящи...

15 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kuranakyumura avatar :-P
    kuranakyumura
    • - 21
    • + 12

    Нали Кримският гамбит трябваше да свърши юли месец и ВСУ вече да затваря летния сезон? После се отложи за ноември, защото леопардите били алергични към мини, артилерия и ПТУРове. Фантастиката, че ВСУ ще пробие напълно руската отбрана за един месец е по-реалистична, от описаната с горната такава за „кримски гамбит“.

    Загубите на руския ЧФ за момента са повече повредени кораби, отколкото унищожени. Безвъзвратно загубен е единствено крайцерът „Москва“ – което е голямата победа на ВСУ, постигната основно с натовско целеуказване. Ударената в сухия док подводница „Ростов на Дон“ подлежи на ремонт, макар и съществен. Същото важи за „Минск“, макар че при него трябва да се изгражда цялата надстройка (тоест да се строи половината кораб), но все пак килът е невредим, а при този тип десантни кораби, това е ключовата част. Фрегатите не бяха ударени, особено новите от клас “Адмирал Григорович”, както и корветите. Основните щети са нанесени по десантните кораби и има една много важна причина и тя не е, че ВСУ планира амфибийна атака на Крим, а се страхува от такава срещу Одеса и Миколаев. Затова се удря с приоритет амфибийния капацитет на руснаците. Като изключим „Минск“, който трябва да престои в сух док поне две години, останалите също подлежат на ремонти, при това много по-бързи. Проблемът на руснаците е капацитетът им за КВР на корабите и за да не го презапълнят ги изтеглиха на по-задни ешелони. Кремъл не иска да атакува цивилни кораби, за разлика от Киев, иначе т.нар. зърнен коридор отдавна да беше прекършен с два нальота на Су-30 и обстрел с противокорабни ракети.

    Стигаме с положението на крилатите ракети. ВСУ използва залпове от двата типа налични ракети, които могат да удрят по далекобойни цели – противокорабните „Нептун“/“Харпун“ и Storm Shadow/SCALP. ВПК на Украйна отдавна е с намалени мощности и производството на „Нептун“ е под голям въпрос за бройки. Да не забравяме, че ВСУ трябва да държи достатъчно системи в бойна готовност, за да държи руснаците далеч от Одеса. Ползването им е ограничено, затова се набляга повече на дронове, които се свалят доста лесно и най-вече на европейските крилати ракети. Storm Shadow и френският вариант SCALP са произведени в много ограничени бройки – около 3000, като само 2000 от тях се намират в натовски държави. Франция има 700, Великобритания около 1000. Ако сметнем, че двете страни могат да дарят 20% от запасите си на Украйна то максималната бройка е 340 ракети. Всичко отвъд това ще наруши бойните възможности на франчулята и британците. ВСУ вече е изстреляла около 200 бройки, може би и отгоре.

    Предполагам, както се прави и в статията, но скоро ще свършат запасите и ако изобщо германците разрешат даряване на Taurus, то тези ракети ще заменят Storm Shadow, а няма да го допълнят. А при тях бройките са още по-малко – общо са произведени 900 ракети! От които само 600 са в германски ръце, 43 в испански и останалите в Южна Корея. При 20% доставки, ако изобщо Бундестагът разреши такива, означава 120 ракети. ATACMS също ще са в ограничени бройки, а и ще са с касетъчни бойни глави (САЩ имат около 1000 такива), което означава цивилни жертви. Но ВСУ вече обстрелва пограничните руски села с подобни артилерийски снаряди и изобщо не им дреме за цивилните.

    Но най-смешната част от статията е за амфибийния десант на ВСУ в Крим. Едно е да пратиш няколко гумени лодки с морски спецназ обучен от SBS, друго е пълномащабно настъпление. С какви ресурси? Десантни кораби нямат, имат лодки, а лодките не могат да превозват танкове и други бронирани машини. Руснаците имат десетки специализирани десантни кораби и пак е под огромен въпрос дали могат да прехвърлят една бригада в Одеса, дори ако игнорираме изцяло крайбрежната отбрана на украинците. После идва въпросът за хората. Украйна има 4 бригади на морската пехота. След Мариупол, 36та съществува само като щаб и няколко роти за поддръжка. Новите 37ма и 38ма с 50-60% численост бяха разбити в първата вълна при Велико Новоселка и трябваше старата и сравнително добре окомплектована 35та да спасява положението. През последните седмици, Киев прехвърля силите на морската пехота в Херсон с идеята да прави десант, но не в Крим а на другия бряг на Днепър. Защото река се форсира лесно с баржове и понтонни мостове, докато море само с кораби. 4 бригади – 8000 души, с 1(една) система за ПВО за близки и 1(една) система за средни дистанции. Айде първо да видим дали Днепърския гамбит ще проработи, преди да се изхвърляме за Кримския.

    Целите на украинците с кримските атаки са повече от прозрачни – държане на руския флот далеч от Одеса и понижаване на логистиката и C3I възможностите на руснаците в Херсон и Запорожие. Логистиката печели войните. Авторът удобно избягва темата за военната помощ на Украйна оттук нататък. Републиканците в САЩ почват да дърпат спирачката за военните и парични подаяния за Киев. Преди беше на думи, вече е и на дела. Да видим дали Байдън ще успее да заобиколи Конгреса, а дори да го направи, кранчето ще почне само да църцори. Европа почва да кряка, че ще трябва да понесе цялата тежест, като и от двете страни на Атлантика предстоят избори догодина. И подобни финансови авантюри вече няма да са популярни. Словакия вече премина в консервативна спирала и скоро ще влезе в лагера на Унгария. Накрая ще се ограничат само с доставяне на муниции за вече наличните системи, които намаляват ежедневно. Мунициите също свършват, както разбираме в последващия материал в Капитал (който охлажда и дори частично оборва ентусиазма в настоящия) и вече ще се разчита само на новопроизведени.

    Какво стана с танковете? 10те доставени Leopard 1A5 се оказа непригодни за бой, както и стотиците осигурени от Белгия, Нидерландия и Дания. Италиано-швейцарските бройки са блокирани, гръцките все още са под въпрос. А това май ни казва, че германският ВПК не може да им прави ВКР. Накрая ще се окаже, че 31те Abramsа ще остане последните западни танкове доставени тази година. А Chieftainите? Британците дори да ги съберат от пустинята до края на годината, как ще ги отремонтират? Къде? Те вече нямат ВПК за своите танкове и затова сега Challenger 2 ще се модернизират до Challenger 3 от германския Rheinmetall. Догодина, танковете спират, Западът може да предостави още стотици MRAPове, ама да се надяваш, че ще хвърляш MRAPове с надеждата руснаците да свършат ПТУРовете е много оптимистично начинание.

    Нередност?
  • 2
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 15
    • + 9

    Гамбити... едно е сигурно вечна глуха отбрана няма да има.

    Отдавна се чудя защо Русия не е взривила досега повечето мостове по Днепър и някои други големи реки... Тогава прехвърлянето на каквито и да е сили от Западна към Източна Украйна ще бъде логистичен кошмар. Западното оръжие ще си стои само на Запад почти...

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 17
    • + 13

    Обичам след мечтанията в облаците да чета у kuranakyumura за суровата реалност.

    Апропо, само преди 2-3 седмичи пак тук четох за някакви колосални предстоящи победи край Роботино, за някакви пробити линии, "Крим е ей къде", а вече по темата лежи гробно мълчание.Така се случва с всеки пропаганден излив, който няма допирни точки с действителността - спъхва се от самосебе си...

    Кметът на Киев Кличко отказа да дава живота си за Украина. Предпочита да живее за родината си.
    От 53 млн. през 1991 г днес населението на Украина е малко над 20. Всеки нов ден война те намаляват безвъзвратно.
    Коя е критичната точка украинсщата месомелачка да спре?

    Нередност?
  • 4
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • - 10
    • + 11

    А кой започна тази месомелачка и по чия вина намалява населението на Украйна?

    Нередност?
  • 5
    uxq1508073035535720 avatar :-|
    Gergana Stoilova
    • - 7
    • + 7

    20-те милиона останали украинци не вярвам да желаят да живеят в русия така че руснаците ще трябва да избият още само толкоз.

    Нередност?
  • 6
    drakon avatar :-|
    Vassil Stoychev
    • - 8
    • + 12

    Нещо за руската офанзива по линията Купрянск - Лиман?
    Мога само да преполагам, но вероятно целите след преминаването и са - Херсон - Николаев - Одеса.

    Част от руските кораби се преместиха във Феодосия на 180 км от Севастопол, близка но доста по-трудна цел за поразяване.

    А хипотетично, дори и ако успеят да отвоюват плацдарм в Крим украинците, как ще го задържат? Населението на полуострова е към три милиона, преобладаващо руснаци, т. е. сравним е с Киев. Та, тази работа с превземането на Крим е фантастика, докато войските на ВСУ не стигнат до Азовско море и не разрушат моста към Русия.
    Въпросът тогава е - какъв ще е отговора на Русия?

    Нередност?
  • 7
    beky avatar :-|
    1999
    • - 6
    • + 6

    Доста наивно.

    Нередност?
  • 8
    kuranakyumura avatar :-?
    kuranakyumura
    • - 7
    • + 6

    До коментар [#5] от "Gergana Stoilova":

    Отговорът е доста интересен. Към декември 2021 г. Украйна има 41 млн. жители. Покрай войната, 5 млн. са отишли в Русия, като не се коментира дали става дума за бежанците или се включват тези от новоокупираните територии. Крим е с население от 2.4 млн. и така, Москва е добавила за момента към населението си 7.4 млн. души. Още 6 млн. украинци се водят официално в други държави (от тях може би има 1.3 млн. припокриване с тези в Русия). Общо Украйна е загубила 11-12 млн. по официални данни, с което остават около 30 млн. или 25% понижение. Неофициално колко са извън страната е по-трудния въпрос, на който не ми се вади кристална топка, не съм ISW.

    До коментар [#6] от "Vassil Stoychev":

    В момента фронтът е статичен, основно заради украинското изтощение и прегрупиране, както и заради калта, която "изненадващо" започна да обхваща страната. ВСУ разполага основно с колесна натовска техника и логистиката им става все по-трудно начинание. Което и обяснява, защо миналото лято прехврълят по няколко бригади от единия край на далеч по-дългия тогава фронт до другия за няколко дни, а сега им трябват седмици. Конкретно за руската офанзива в Купянск-Лиман тя е почти замразена. Очаквам, руските части да продължат изтощението на ВСУ в региона и едва декември да се активизират повече, когато започнат и ротациите с новите дивизии. За момента, ако има напредък, то е по някоя буферна нива, това важи и за двете страни.

    Нередност?
  • 9
    ple18678249 avatar :-|
    ple18678249
    • - 10
    • + 11

    Леле, руските тролове пак зинаха вкупом да си плюват в устенцата. Но най-гнусна е перфидната им загриженост за украинските страдания. Нямат равни нашите доморасли крокодили. Безценен актив за патрона им - ботоксовия гном-психопат Путин.

    Нередност?
  • 10
    drakon avatar :-|
    Vassil Stoychev
    • - 2

    До коментар [#8] от "kuranakyumura":

    Вече само понякога чета за войната там, но днес ми направиха впечатление заглавията за руската офанзива с над 100 000 души + стотици танкове.
    https://www.google.com/amp/s/trud.bg/amp/ %25D1%2583%25D0%25BA%25D1%2580%25D0%25B0%25D0%25B9%25D0%25BD%25D0%25B0-%25D1%2581%25D1%258A%25D0%25BE%25D0%25B1%25D1%2589%25D0%25B8-%25D1%2587%25D0%25B5-%25D0%25B5-%25D1%2581%25D0%25BF%25D1%2580%25D1%258F%25D0%25BB%25D0%25B0-%25D1%2580%25D1%2583%25D1%2581%25D0%25BA%25D0%25BE-%25D0%25BD%25D0%25B0%25D1%2581%25D1%2582%25D1%258A%25D0%25BF%25D0%25BB%25D0%25B5%25D0%25BD%25D0%25B8%25D0%25B5-%25D0%25BA%25D1%258A%25D0%25BC-%25D0%25BA%25D1%2583%25D0%25BF%25D1%258F%25D0%25BD%25D1%2581%25D0%25BA-%25D0%25B8-%25D0%25BB%25D0%25B8%25D0%25BC%25D0%25B0%25D0%25BD/


    https://www.focus-news.net/novini/mejdunarodni/Rusnacite-sa-hvurlili-100-hilyadna-grupirovka-i-hilyadi-tankove-sreshtu-Kupyansk-1848698

    А дали Крим е 2,4 или 2,9 милиона не мисля че това има толкова голямо значение. Градска война може да се води дълго и от по-малоброен противник стига да има достъп до оръжие ( като в Мариопул) и подкрепа от месното население, но това едва ли могат да го постигнат украинците сега.

    Нередност?
Нов коментар