Управляващите в Полша са под натиск заради разширяващия се визов скандал

Варшава е продавала незаконно полски визи в консулствата по света, твърди "Гражданска платформа" на Доналд Туск

Скандалът избухна, след като други европейски държави алармираха Варшава за необичайно голям брой мигранти, влизащи при тях с полски визи
Скандалът избухна, след като други европейски държави алармираха Варшава за необичайно голям брой мигранти, влизащи при тях с полски визи
Скандалът избухна, след като други европейски държави алармираха Варшава за необичайно голям брой мигранти, влизащи при тях с полски визи    ©  Reuters
Скандалът избухна, след като други европейски държави алармираха Варшава за необичайно голям брой мигранти, влизащи при тях с полски визи    ©  Reuters

Разрастващият се визов скандал оказва натиск върху полското правителство преди изборите следващия месец, като подхранва твърденията на опозицията, че то не е успяло да ограничи незаконната миграция. Дясноцентристката партия "Гражданска платформа", оглавявана от бившия премиер Доналд Туск, обвини управляващата партия "Право и справедливост" (ПиС), че е толерирала корупционна схема, при която незаконно са продавани полски визи в консулствата по света, въпреки че е обявила строги антиимиграционни мерки.

Правителството призна, че стотици визи са били продадени незаконно, но твърди, че броят им е много по-малък от този, който твърди опозицията. Заместник-министърът на външните работи Пьотр Вавжик беше уволнен заради скандала, а прокуратурата повдигна обвинения за корупция на седем души, трима от които бяха задържани.

Според прокуратурата разследването е за издаването на няколкостотин визи през полските посолства в Хонконг, Катар, Тайван, Обединените арабски емирства, Индия, Саудитска Арабия, Сингапур и Филипините.

Интересите

В стремежа си да привлече десните избиратели Туск използва по-твърда антиимигрантска реторика по време на кампанията, поставяйки под въпрос ефективността на правителствената политика за ограничаване на миграцията от мюсюлманските страни. Полша също така осъди действията на съседна Беларус, чийто лидер Александър Лукашенко през 2021 г. примами мигранти от Близкия изток и други страни с обещанието да им позволи да преминат границата на ЕС в Полша.

Правителството призна, че стотици визи са били продадени незаконно, но твърди, че броят им е много по-малък от този, който твърди опозицията.

Председателят на Сената Томаш Гродски, депутат от опозицията на Туск, призова в петък избирателите на ПиС да се отнасят към схемата за нелегални визи като към най-големия скандал с измама на века, който е накърнил и репутацията на Полша по света. Гродски заяви, че измамата "на най-високите нива на управление" представлява "пряка заплаха за всички нас".

Високопоставени правителствени служители отрекоха да са знаели за схемата за незаконни визи. Външният министър Збигнев Рау заяви, че разследването е съсредоточено върху едва 200 случая, в сравнение с 2 млн. визи, издадени от Полша през последните 30 месеца. В отговор на Гродски, Рау заяви, че "ако това е скандалът на века, бих предпочел да говоря за прилива от фалшиви новини".

Според най-новите социологически проучвания ПиС все още води с около 37%, но е загубила подкрепа преди изборите на 15 октомври, като тя е спаднала със 7 пункта в сравнение с последните избори. "Гражданска платформа" е на второ място с 30%, което означава, че всяка от тях ще трябва да потърси подкрепата на други партии, за да сформира коалиционно правителство.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 1

    Управляващите не само в Полша търгуват с паспорти. В предишния кабинет Борисов 3.0 патриотите поголовно правеха същото. Хванаха ги на дупката със списъците и парите и...нищо! Вероятно същото ще стане и в Полша, където този скандал е отговора на Гражданска платформа на Туск на публикувата наскоро от ПиС на Качински документация (с карти!) как правителството на ГП с премиер Туск (2007-2015) е смятало при евентуална война с Русия да ѝ отстъпи 1/3 от Полша чак до Висла.

    Всъщност това са стандартни предизборни мръсотии, с които изпускащите нервите си партии се калят едни други.

    Много по-съществена по темата Полша е реакцията на президента Анджей Дуда в Ню Йорк на Генералната асамблея на ООН, който коментира заплахите на своя доскорошен скъп приятел Зеленски да сезира СТО заради отказа на Полша да внася украинска селскостопанска продукция.
    Дуда сравнява Украина с давещ се човек: "Бих го сравнил с нещо като давещ се човек... Давещият се човек е изключително опасен, защото може да ви повлече към дълбините... Той може просто да удави спасителя"

    https://www.bta.bg/bg/news/world/news/525885-ukrayna-tryabva-da-ne-zabravya-che-poluchava-pomosht-ot-polsha-zayavi-polskiya

    И, разбира се, отмени планираната среща с украинския си колега.
    Та това изглежда доста по-сериозно и като потенциални усложнения та отношенията, отколкото пиратката с паспортите.

    Нередност?
Нов коментар