Полша намали предизборно лихвите въпреки двуцифрената инфлация

Така централната банка подпомага управляващата партия "Право и справедливост" преди важните избори през октомври

Лех Качински се опитва с цената на всичко да продължи да управлява в Полша, макар че не е премиер или президент, а само ръководи "Право и справедливост"
Лех Качински се опитва с цената на всичко да продължи да управлява в Полша, макар че не е премиер или президент, а само ръководи "Право и справедливост"
Лех Качински се опитва с цената на всичко да продължи да управлява в Полша, макар че не е премиер или президент, а само ръководи "Право и справедливост"
Лех Качински се опитва с цената на всичко да продължи да управлява в Полша, макар че не е премиер или президент, а само ръководи "Право и справедливост"

Полската централна банка понижи основната си лихва със 75 пр. пункта в сряда въпреки двуцифрената инфлация в страната. Този ход поражда опасения, че централната банка се намесва в политиката с преждевременно намаляване на лихвите, за да подпомогне популистката управляваща партия преди парламентарните избори следващия месец. Съветът по парична политика на Националната банка на Полша обяви, че намалява референтния лихвен процент от 6.75% на 6%, а другите лихвени проценти - със същия размер. Полската злота веднага се обезцени спрямо долара и еврото.

Икономистите очакваха намаляване на лихвения процент, но не толкова голямо. Икономическите и политическите наблюдатели изразиха учудване от толкова голямото намаление, като се има предвид, че инфлацията, макар и да намалява, остава над 10%.

Но стабилната икономика на Полша също показва някои признаци на забавяне, а на 15 октомври предстоят избори, на които консервативната управляваща партия "Право и справедливост" се бори за рекорден трети мандат. Управителят на централната банка Адам Глапински е поддръжник на партията и в миналото е предприемал действия в нейна подкрепа, отбелязва AP.

Марек Татала, вицепрезидент на Economic Freedom Foundation, отбеляза, че централната банка е намалила лихвените проценти, въпреки че инфлацията е четири пъти по-висока от целевата стойност, която е 2.5%. Той обвини членовете на Съвета по парична политика на централната банка, че са се "включили в предизборната кампания" от името на управляващата партия.

Пропазарно настроеният политик Ришард Петру публикува видеоклип в X, известен преди като Twitter, в който нарече намалението голяма грешка, която в крайна сметка ще навреди повече на поляците. "Като кредитополучател, разбира се, съм щастлив, че ще плащам по-ниски лихви, каза Петру. Но знам, че при толкова висока инфлация намаляването на лихвите е проинфлационно... и ще изяде доходите ни."

Този ход ще облекчи поляците с ипотечни кредити, чиито вноски нараснаха в последно време. Решението би трябвало да даде тласък и на икономиката, но рискува да доведе до още по-голям инфлационен натиск в момент, когато поляците вече страдат от болезнено повишаване на цените на храните, наемите и други стоки и услуги.

Управителят на централната банка Адам Глапински е поддръжник на управляващата партия "Право и справедливост" и в миналото е предприемал действия в нейна подкрепа.

В условията на висока инфлация централните банки са склонни да повишават лихвените проценти - ход, който може да допринесе за намаляване на инфлацията с течение на времето, тъй като обезкуражава потреблението. Намаляването на лихвените проценти, от друга страна, прави финансирането по-евтино и има тенденция да насърчава потребителите и предприятията да харчат повече.

Близки връзки

В предишни случаи Полската централна банка се е намесвала, за да подпомогне партията. През май, когато инфлацията достигна 16%, финансовата институция издигна огромни плакати на сградата си във Варшава, обвинявайки за инфлацията войната на Русия срещу Украйна и пандемията COVID-19. "Да се обвиняват НБП и правителството за високата инфлация е кремълски разказ", гласеше един от плакатите.

Добрите отношения на Глапински с лидера на "Право и справедливост" - Ярослав Качински, започват през 1990 г, когато Качински основава партия. Адам Боднар, бивш омбудсман на Полша, който сега е кандидат на парламентарните избори през октомври, твърди, че Глапински се е превърнал в "нещо като лоялен слуга" на лидера на "Право и справедливост".

Братът близнак на Качински, Лех, номинира Глапински за член на паричния съвет, когато той беше президент на Полша през 2010 г., точно преди да загине в самолетна катастрофа. Глапински беше назначен за управител на централната банка през 2016 г., малко след като "Право и справедливост" се върна на власт, и беше преназначен за втори мандат от шест години през 2022 г.

Някои анализатори твърдят, че близките отношения между председателя на централната банка Адам Глапински и управляващата консервативна партия "Право и справедливост" изкривяват паричната политика на централната банка, като стремежът на партията да спечели изборите играе огромна роля за решението.

"Глапински иска да даде знак на населението, че всичко е под контрол, а това не е така", казва пред Financial Times дни преди решението Павел Войчеховски, бивш финансов министър, който сега ръководи Института за публични финанси. Вместо това "трябва да продължим предпазливия и консервативен подход да не намаляваме лихвените проценти".

Якуб Боровски, главен икономист за Полша в Crédit Agricole, заяви преди решението, че неотдавнашната реторика на Глапински означава, че предизборното намаляване на лихвите сега е "много вероятно", макар и "неоправдано".

Данни за август показват, че Варшава все още е изправена пред "предизвикателна динамика на инфлацията и смятаме, че има рискове основната инфлация да се окаже непостоянна", смятат от Goldman Sachs.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    joro4900 avatar :-|
    joro4900
    • + 2

    Ей, много ви бърка отзад тая Полша бе. Все нещо не и е наред, все нещо и куца. Защо ли? Сравнявайте я с губернистан, та тогава да се види къде са поляците.

    Нередност?
Нов коментар