🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Властите в Нагорни Карабах спряха огъня след "антитерористичната операция" на Азербайджан

Нарастването на напрежението може да промени геополитическия баланс в Южен Кавказ, през който са прокарани петролопроводи и газопроводи

Последният мащабен конфликт в Нагорни Карабах продължи шест седмици през 2020 г. преди сключването на примирие с посредничеството на Русия.
Последният мащабен конфликт в Нагорни Карабах продължи шест седмици през 2020 г. преди сключването на примирие с посредничеството на Русия.
Последният мащабен конфликт в Нагорни Карабах продължи шест седмици през 2020 г. преди сключването на примирие с посредничеството на Русия.    ©  Reuters
Последният мащабен конфликт в Нагорни Карабах продължи шест седмици през 2020 г. преди сключването на примирие с посредничеството на Русия.    ©  Reuters

Поредният сблъсък между Азербайджан и Армения за района Нагорни Карабах продължи по-малко от 24 часа. След като във вторник Азербайджан обяви, че предприема "антитерористични мерки" заради "провокациите на арменксите въоръжени сили, незаконно разположени в района на Карабах в Република Азербайджан", в сряда властите в Нагорни Карабах обявиха, че прекратяват огъня и приемат пълно разоръжаване.

Карабах е планинска област в нестабилния по-широк регион на Южен Кавказ. Тя е международно призната за територия на Азербайджан. Част от нея обаче се управлява от сепаратистките арменски власти, които твърдят, че районът е тяхна прародина.

Какво се случи

Във вторник Азербайджан изпрати войски в Нагорни Карабах, след като външното министерство съобщи за шестима загинали, от които двама цивилни, в резултат на експлозии на мини в съседния на Карабах регион Ходжавенд. Баку определи това като "антитерористичната операция". Външното министерство на Баку заяви, че целта е да се предотвратят евентуални провокации на арменските въоръжени сили, разположени в Карабах, тяхното разоръжаване и изтегляне, както и да се гарантира изпълнението на Тристранното изявление, сключено с Армения и Русия през 2020 г.

Сегашните сражения са най-значимото изостряне на продължаващия десетилетия конфликт между двете държави след войната от 2020 г., когато Азербайджан си възвърна контрола над части от арменския анклав, както и на някои от околните територии, които са се намирали под арменски контрол от края на последната война между двете държави.

Арменската позиция

На свой ред във вторник външното министерство на Армения обвини Азербайджан, че страната е "предприела нова мащабна агресия срещу населението на Нагорни Карабах, за да завърши политиката си на етническо прочистване". Армения обвини съседа си, че обстрелва цивилни обекти, заявявайки, че "под претекст за "унищожаване на военни обекти" Азербайджан обстрелва цивилни селища, град Степанакерт и други градове и села".

"Арменската страна неведнъж е предупреждавала, че непрекъснатите агресивни действия на Азербайджан срещу Нагорни Карабах, неприкритата реторика за подстрекаване към война, абсолютно невярната и осъдителна пропаганда, наричаща населението на Нагорни Карабах "терористи", преследват една цел: да подложат населението на Нагорни Карабах на етническо прочистване чрез използване на сила", обявява Армения. "Незаконната блокада на Лачинския коридор, единствения път, свързващ Нагорни Карабах с Армения, от декември 2022 г. насам и пълната блокада на Нагорни Карабах преследват същата цел."

Ереван също така отрича твърденията на съседа си, че е разположила свои части в региона, както и че извършва саботажи. "Още веднъж заявяваме, че въоръжените сили и военната техника на Република Армения не са разположени в Нагорни Карабах, а всички новини за миниране и диверсионни операции са неверни и измислени."

Властите в Нагорни Карабах съобщават, че 27 души са загинали в резултат на сраженията, сред които двама цивилни, а от 138-те ранени 29 са били от мирното население.

Новото споразумение

В сряда порталът "Новини от Армения" съобщи, че Карабах се е договорила за пълно прекратяване на бойните действия. Споразумението влиза в сила в 13.00 часа днес, а посредник по него е било командването на руските мироопазващи части в района.

Според първите съобщения споразумението включва изтегляне на останалите части и военнослужещи от въоръжените сили на Армения от зоната на дислокация на руския мироопазващ контингент, разформироване и пълно разоръжаване на армията за отбрана на Нагорни Карабах и изтегляне на тежка техника и въоръжение от територията на Нагорни Карабах "с цел бързото им обезвреждане". Въпроси, свързани с "реинтеграцията, гарантиране на правата и сигурността на арменците от Нагорни Карабах, и тези за осигуряване на препитанието на населението на Нагорни Карабах ще бъдат обсъдени на среща между представители на местното арменско население и представители на централните власти на Азербайджан, която ще се проведе в град Евлах на 21 септември 2023 г. както и на последващи срещи.

Министерството на отбраната на Азербайджан потвърди, че е постигнато споразумение за спиране на "антитерористичните мерки" при следните условия.

Нерешени проблеми

Карабах е в центъра на две войни между двете страни след разпадането на Съветския съюз през 1991 г., последната през 2020 г. Турция предостави военна и дипломатическа подкрепа на Азербайджан във войната през 2020 г., която се смяташе за военен успех на Азербайджан. Нарастването на напрежението може да промени геополитическия баланс в Южен Кавказ, през който са прокарани петролопроводи и газопроводи и където Русия се стреми да запази влиянието си на фона на по-голяма активност от Турция, която подкрепя Азербайджан.

Последният мащабен конфликт в Нагорни Карабах продължи шест седмици преди сключването на примирие с посредничеството на Русия. В края на 2020 г. Армения да отстъпи части от територия, която контролираше от 90-те години на миналия век. Оттогава двете страни не успяха да постигнат трайно мирно споразумение въпреки посредничеството на Европейския съюз, Русия и САЩ.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 2

    Голяма чуденка ми е какво трябва да се разбира под "властите в Нагорни Карабах"?
    Тези "власти" правителството на Армения ли са или са някакви неизвестни сепаратисти, непризнаващи подписаните от това правителство споразумения, че НК е част от Азербайджан?
    Срещу кого беше насочена азерската офанзива - срещу арменски военни подразделения или срещу непризнаващи властта на Ереван бунтовници?

    Защото:
    1. След втората арменско-азерска война от 2020 арменският премиер Пашинян през октомври 2022 г признава, че Арцах/Н.Карабах е част от Азербайджан. През май 2023 г на среща под егидата на ЕС отново е потвърдено същото: Арцах/Н.Карабах е част от територията на Азербайджан. С това бяха обърнати с хастара навън условията в подписаното от лидерите на Русия, Армения и Азербайджан заявление от ноември 2020, в което са описани подробно всички стъпки за мирно решение на конфликта и с което се сложи край на втората карабахска война.

    По същество с измененията на арменската позиция от 2022 и 2023 г Пашинян просто предаде арменците от Арцах/Н.Карабах на азерите.
    И вчера те дойдоха да си ги приберат.

    Затова пистата на летищито на Степанакерт е затрупана от бежанци - с децата и вещите, които са успели да съберат, бягайки от домовете си.

    Затова гневни арменци щурмуваха сградата на правителството, за да се саморазправят с Пашинян.
    За статистиката: поради изключително слаб интерес към изборите, на последните местни в Ереван за партията на Пашинян гласуваха малко под 10% от броя на избирателите, което ѝ беше напълно достатъчно да получи мнозинство.
    Аналогията с БГ се натрапва.
    Просто за разлика от Никола, нашите ОЩЕ не са ни вкарали във война. Това е разликата.

    Нередност?
Нов коментар