Репортаж | Арменско руско гости

След началото на войната на Путин в Украйна и особено след мобилизацията, много руски граждани решиха да напуснат федерацията и да се установят в кавказката държава

  • Бившата съветска република с около 3 млн. жители засега печели от изтичането на мозъци от Русия, започнало от началото на войната
  • Въпреки недоволството към руските власти от вялата реакция в конфликта с Азербайджан в Нагорни Карабах липсват антируски настроения сред арменците
  • Паричните преводи от Русия към Армения а са се учетворили до 3.2 милиарда долара през 2022 г.

"Първо на руски за руската група". Това е нещото, което ще чуете по няколко пъти на ден, ако по някаква случайност се намирате в Армения и сте си взели тур за обиколка на множеството манастири около Ереван. Руската група туристи в буса неизменно е по-голяма от английски говорещата. Руска реч се чува навсякъде по улиците на Ереван. А самолетите на "Аерофлот" и други руски авиопревозвачи са първото, което ще видите на арменска земя.

Това не е изненада. След началото на войната на Путин в Украйна и особено след мобилизацията, която беше обявена на руска земя, много руски граждани решиха да напуснат федерацията и да се установят в други държави за неопределен период от време.

Армения е един от удобните варианти по няколко причини - географска близост, която позволява пътувания при нужда. Силните икономически и исторически връзки с Русия, влизането само с лична карта. По-голямата част от арменците говорят руски език. И най-важното - въпреки недоволството към руските власти от вялата реакция в конфликта с Азербайджан в Нагорни Карабах липсват антируски настроения сред арменците. Нещо, което не може да се каже за други съседни държави като Грузия например.

Накратко - руската общност в кавказката държава има всички основания да се чувства у дома си, а бившата съветска република с около 3 млн. жители засега печели от изтичането на мозъци от Русия, започнало от началото на войната.

Изтичането на руски мозъци

Статистиката вече показа, че през 2022 г. между 108 и 110 хил. руски граждани са се преместили в Армения. По-голямата част от тях са дошли като транзитно преминаващи преди да намерят ново място за пребиваване. В страната са били регистрирани около 2500 нови фирми с руски граждани като съдружници или учредители, а 4000 руски граждани са се регистрирали като самостоятелни предприемачи. В реч за икономическото представяне на Армения през 2022 г. министър-председателят Никол Пашинян заяви, че първоначалната цел за растеж от 7% е била надмината благодарение отчасти на въпросната вълна от руснаци и че БВП на Армения е нараснал с близо 13%. Това се случва въпреки негативните очаквания след началото на войната в Украйна.

Основните двигатели на ръста са нарастващото потребление спрямо 2021 г., за което спомагат и новодошлите руски граждани, както и възстановяването на туризма след COVID. Страната е една от малкото все още непопулярни и неоткрито дестинации, като това и дава определени предимства. Междувременно арменският износ за Русия се утрои до 2 млрд. долара през 2022 г. в сравнение с година по-рано, а паричните преводи от Русия към Армения а са се учетворили до 3.2 милиарда долара, съобщават международните медии.

Силиконовата долина на Кавказ

Основните сфери, в които е насочен руския бизнес, са HoReCa секторът, като и IT секторът. "В сравнение със съседните страни IT секторът на Армения е много по-развит. Това помага на компаниите, които се преместиха в Армения, лесно да наемат местни таланти", казва министърът на икономиката Вахан Керобян пред медиите.

Армения има дългогодишната репутация на "Силиконовата долина на Кавказ", като през съветските времена всяка от трите кавказки републики се отличава с нещо: Грузия в туризма, Азербайджан в нефта и газа, а Армения в компютрите и развитието на тези направления продължава и към днешна дата.

Една от най-непосредствените последици от руската приливна вълна за обикновените арменци е бързото покачване на цените на недвижимите имоти, особено в Ереван. А това предизвиква изселване и изтласкване на групи с по-ниски доходи от централните райони, които са най-популярни сред пристигащите руснаци, написаха руски медии.