🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Хуманитарна катастрофа застигна Нагорни Карабах

Половината етнически арменци вече са напуснали региона

Такова масово преселение не се е случвало в Южен Кавказ след войната, в която арменците превзеха територията след разпадането на Съветския съюз и стотици хиляди азери избягаха.
Такова масово преселение не се е случвало в Южен Кавказ след войната, в която арменците превзеха територията след разпадането на Съветския съюз и стотици хиляди азери избягаха.
Такова масово преселение не се е случвало в Южен Кавказ след войната, в която арменците превзеха територията след разпадането на Съветския съюз и стотици хиляди азери избягаха.
Такова масово преселение не се е случвало в Южен Кавказ след войната, в която арменците превзеха територията след разпадането на Съветския съюз и стотици хиляди азери избягаха.

Военната операция на Азербайджан срещу Нагорни Карабах - сепаратистки анклав, населен основно с етнически арменци - продължи по-малко от ден. Тя обаче за момента сложи точка на силовото противопоставяне в региона, продължило повече от 30 години - в четвъртък проарменските власти в Карабах съобщиха, че президентът на самопровъзгласилата се република Самвел Шахраманян е подписал указ за разпускане на всички институции от 1 януари 2024 г. От тази дата квазидържавното формирование престава да съществува.

Масово изселване

Бързата развръзка провокира паническото изселване на десетки хиляди ужасени жители на сепаратисткия регион. Последните данни показват, че над половината от 120 хил. етнически арменци в Нагорни Карабах са напуснали за по-малко от четири дни, съобщи Reuters, като се позова на информация от арменските власти.

Такова масово преселение не се е случвало в Южен Кавказ от войната през 90-те, в която арменците превзеха територията след разпадането на Съветския съюз и стотици хиляди азери избягаха. В четвъртък сутринта официалните власти в Ереван съобщиха, че 65 хил. души са преминали на територията на съседна Армения. Много от арменците в тежко натоварени коли, камиони, автобуси и трактори разказват пред агенцията, че са прекарали няколко студени нощи без храна и вода.

На практика Нагорни Карабах нямаше друг избор освен да капитулира, след като се оказа подложен на деветмесечна блокада, изолиран от Армения и предаден от Русия.

Изборът на Азербайджан да атакува региона, вместо да следва подкрепена от Запада сделка, гарантираща гражданските права на арменското малцинство, означава, че той е отговорен за етническо прочистване, отбелязва The Economist. Това означава, че Баку може да бъде подведен под отговорност за всяко нарушение на човешките права в региона, който сега е под негов контрол. Освен това Западът трябва да използва всички лостове за влияние, които има.

Западът трябва да осигури подкрепа на Армения да се справи с големия приток на бежанци от Нагорни Карабах и също така да помогне за преговорите за справедливо и трайно мирно споразумение между Армения и Азербайджан.

Армения от своя страна обвини своя съюзник Русия заради липсата на решителна реакция и подкрепа, но Москва отвърна, че арменският премиер Никол Пашинян може да обвинява себе си и че не е трябвало да търси по-тесни връзки със Запада. САЩ, където живее втората по големина арменска диаспора в света, ухажваха Армения с думи и хуманитарна помощ, и критикуваха Азербайджан, който поддържа близки отношения с Турция.

В краткосрочен план западните правителства трябва да осигурят подкрепа на Армения да се справи с големия приток на бежанци от Нагорни Карабах и също така да помогнат за провеждането на преговори за справедливо и трайно мирно споразумение между властите в Ереван и Баку. В дългосрочен план Западът е нужно да подкрепи усилията на Армения да намали зависимостта си от Русия, да настоява Турция да нормализира отношенията с Армения и да отвори де факто затворената граница между страните. Това ще доведе до търговия и ще облекчи изолацията на Армения, като може да осигури и по-мирно бъдеще на Кавказ.

Бившият премиер на Карабах е задържан

Азербайджанската служба за сигурност съобщи, че са заведени няколко дела срещу задържания бивш премиер на самопровъзгласилата се република Нагорни Карабах. Рубен Варданян, милиардер и филантроп, който се отказа от руското си гражданство миналото лято, беше задържан на границата в сряда при опит да премине в Армения. В съобщение на службата, цитирано от Reuters, се казва, че той е обвинен в незаконно преминаване на азербайджанската граница и финансиране на тероризъм, като се намира в предварителен арест.
4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    xte29566872 avatar :-|
    xte29566872

    Глупости пишете. Как арменци стават проарменци?

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 2

    Двата текста в Капитал по темата Арцах, които мога да коментирам чак сега, не дават никаква яснота за причините и следствията.
    Да, има мощна миграционна вълна на арменци от Арцах към Армения, Русия.
    Простото обяснение е, че Пашинян не се съобрази с благоприятните условия на мира след приключването на Втората НК война 2020, до които се стигна с посредничеството на Русия, а в края на 2022 и през май 2023 на междунродни форуми, вторият под егидата на ЕС , обяви, че Арцах реално е част от Азербайджан.
    И азерите дойдоха да си го вземат.

    Защо стана така?
    В длъжките статии с елемента на разсъждение целенасочено са спестени много неща.
    Дума няма за доклада на Джорд Фрийдмън, че докато Русия е съсредоточена в Украина, бива да се предприеме срещу нея атака от юг, в Кавказ. От бившите съветски там - Грузия, Армения и Азербайджан - най-податлива е Армения. Защо?
    Защото кавказките държави се управляват по средновековному - от кланове: и Армения, и Грузия, и Азербайджан, и Чечня, Дагестан и т.н.

    Властващият в Ереван прозападен клан, представян от Пашинян, е в смъртоносна схватка с проруския арменски клан от Степанакерт в Арцах. И това е най-вероятната причина премиерът Пашинян с лека ръка да оттегли подкрепата на Ереван за Степанакерт. И да ликвидира политическите си противници с азерски ръце...

    Арменската диаспора по света работи за клана в Ереван и насочването на недоволството (заради изоставянето от Пашинян на арменците от Арцах на произвола на съдбата) към Русия, което е и евроатлантическата пропагандна постановка. Така на публиката не се оставя възможност да помисли как при положение, че правителството в Ереван официално се отказва от Арцах, чужда сила (Русия) трябва да му се противопостави, за да брани целостта на страната му!?
    Доста налудно, нали?

    С ликвидирането на Арцах и предизвикването на почти 100 хил. бежанска вълна в компактно населения с арменци район и хуманитарна катастрофа, нещата там няма да спрат. Всъщност това е целта - предизвикване на дестабилизация на Кавказ в слабините на Русия.

    Следващата цел на тандема Алиев-Ердоган е свързване на граничещия с Турция азерския анклав Нахичеван с Азербайджан чрез отваряне/просичане на коридор през арменската област Сюник. Всъщност точно при Сюник е общата граница на Армения и Иран.
    Дума няма в текстовете за Израел, който въоръжава Азербайджан.
    Дума няма в текстовете, че Иран заявява, че ще подходи пределно твърдо към опит за пробиване на коридор и елиминиране на Армения от граничния район по две причини:
    а) огромната азерска гранична диаспора в Иран;
    б) възможността тя да бъде дестабилизиращ фактор чрез засиленото израелско проникване в Азербайджан.

    Публиката не е длъжна да познава - и не познава - в детайли всеки казус. За това са журналистите. Стига да не следват опорки...

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 1

    P.S. Призрачният Степанакерт след напускането му от арцахските арменци:
    https://colonelcassad.livejournal.com/8673680.html

    Пак си пуснете видеото с призразния Степанакерт.
    А сега си представете така София, Пловдив, Шумен...
    Да не дава Господ.
    Въпреки старанието на Дянков/Тагарев.

    Нередност?
  • 4
    popopo avatar :-|
    popopo

    До коментар [#3] от "D-r D":
    Пак глупости.

    Защото така спасява и помага русия.
    2020г. какво направи?

    Защо Азербайджан реши сега - защото русия не може да направи нищо, както и през 2020г.
    По-добре за Армения е да се реши сега проблема, дори и болезнено, отколкото да продължава висящото положение.

    Нередност?
Нов коментар