Въглища от анексирани от Русия украински региони се доставят на Турция

Около 160 хил. тона от Донецк и Луганск са пристигнали в южната ни съседка

За разлика от Съединените щати и Европейския съюз, Турция не е ограничила търговията с Русия или зоните на Украйна, контролирани от Москва.
За разлика от Съединените щати и Европейския съюз, Турция не е ограничила търговията с Русия или зоните на Украйна, контролирани от Москва.
За разлика от Съединените щати и Европейския съюз, Турция не е ограничила търговията с Русия или зоните на Украйна, контролирани от Москва.    ©  Reuters
За разлика от Съединените щати и Европейския съюз, Турция не е ограничила търговията с Русия или зоните на Украйна, контролирани от Москва.    ©  Reuters

Въглища на стойност най-малко 14.3 млн. долара, произведени в райони на Украйна, анексирани от Русия, са били изнесени за членка на НАТО Турция тази година. Това покзват данни на руските митници, с които са се запознали от агенция Reuters. Между февруари и юли 2023 г. около 160 400 тона въглища от анексираните източноукраински региони Донецк и Луганск са пристигнали в Турция, показват данните. Трима производители, посочени в митническите данни, са потвърдили пред медиата, че са превозвали въглища от двата региона за Турция през този период.

За разлика от Съединените щати и Европейския съюз, Турция не е ограничила търговията с Русия или зоните на Украйна, контролирани от Москва. Вашингтон предупреди компаниите да не помагат на Русия да води война срещу Украйна или да заобикаля санкциите.

Откакто Москва започна инвазията си през февруари 2022 г., Турция - член на НАТО, която подкрепя усилията на Киев да отблъсне Русия - многократно е заявявала, че признава териториалната цялост на Украйна. Анкара изигра ключова роля в посредничеството на вече изтекла сделка между воюващите страни, която позволи износа на украинско зърно през Черно море.

Министерството на търговията и митническата дирекция на Турция не са отговорили на исканията на агенцията за коментар относно пратките. Данните, прегледани от Reuters, показват, че въглища от най-малко 10 производители са заминали за Турция между февруари и юли. Турция е била най-голямата дестинация за износ на въглища от анексираните региони, показват данните, като за там са насочени 95% от доставките през периода.

Анкара увеличава дела на въглищата в производството на електроенергия, за разлика от глобалната тенденция за намаление. Официални данни показват, че Турция е произвела 31.5 млн. мегават часа електроенергия от вносни въглища за първото полугодие, което е ръст от 25% сравнено със същия период през 2022 г.

Виталих Хоценко, предишният ръководител на Донецкия регион, казва, че от региона се изнасят въглища за Турция, откъдето те достигат до пазара в Близкия изток и Африка. Руското министерство на енергетиката и властите в Донецк и Луганск също са отказали да коментират темата. Федералната митническа служба на Москва спря да публикува статистика за външната търговия през февруари 2022 г.

Въглища от най-малко 10 производители са заминали за Турция между февруари и юли.

Данните показват, че част от въглищата са минавали през южния руски град Ростов, а други през Новоросийск. Двата града имат железопътни връзки с Донецк и Луганск.

"Запознати сме с доклади за подобна търговия, но не можем да коментираме вашите конкретни твърдения", каза представител на Държавния департамент на САЩ във връзка с доставките на въглища в Турция. "Ние се отвращаваме от всякакви опити на Русия да печели от кражбата на природните ресурси на Украйна. Природните ресурси на Украйна принадлежат на народа на Украйна".

Европейската комися не е коментирала темата.

Търговска тайна

Русия обяви анексирането на районите на Донецк и Луганск в източна Украйна през септември 2022 г. , независимо, че контролира само части от територията им и там продължава да се водят военни действия. Украйна, западните й съюзници и по-голямата част от държавите членки в ООН, сред които и Турция, обявиха анексирането за незаконно.

Vostokugol, базирана в Луганск и собственост на руските власти, е сред най-големите въгледобивни компании в анексираните територии и според данни на митниците е изнесла 100 хил. тона въглища за Турция между февруари и юли. Антон Надеев, директор на частната минна компания Nedra-06 в същия регион, потвърди пратки за Турция.

Данните на митниците показват, че Nedra-06 е извършила две доставки на въглища за Анкара в обем 1600 тона през май и юни. Купувачите са компанията Brig Management LTD, базирана в Белиз, и Green Rabbit LTD в Хонконг.

Журналисти от Reuters са отишли на адреса, посочен в регистъра на Хонконг за Green Rabbit Ltd, но не са намерили доказателства за присъствие на компанията в сградата.

Денис Карашчук, производител на въглища в Донецк, потвърждава, че е правил износ до Турция, но не ги е превозвал сам. Въглищата, закупени от руските пристанища от Brig Management и Green Rabbit, са откарани в Турция, показват данните. "Въглищата се купуват в пристанището Новоросийск", каза Карашчук. "И какво ще се случи след това, да кажем, че вече е техен бизнес."

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    hasmokar avatar :-|
    hasmokar
    • + 2

    По нашите топливо складове са реекспорт от Донбас. Затоплят за разлика от обещаните ф16.

    Нередност?
Нов коментар