Добивната компания Polymetal продава руския си бизнес 3.7 млрд. долара

Сделката оценява руското подразделение на Polymetal на 3.6 пъти очакваните оперативни приходи на дружеството за 2023 г.

Купувачът на руското подразделение на Polymetal е Mangazeya Plus, подразделение на руската добивна компания Mangazeya Group.
Купувачът на руското подразделение на Polymetal е Mangazeya Plus, подразделение на руската добивна компания Mangazeya Group.
Купувачът на руското подразделение на Polymetal е Mangazeya Plus, подразделение на руската добивна компания Mangazeya Group.    ©  Reuters
Купувачът на руското подразделение на Polymetal е Mangazeya Plus, подразделение на руската добивна компания Mangazeya Group.    ©  Reuters

Английско-руската минна компанията Polymetal International обяви, че е сключила договор за продажба на руския си бизнес за около 3.7 млрд. долара, след което компанията ще се фокусира върху дейността си в Казахстан. В изявлението й се казва, че приключването на сделката е обект на определени условия, включително получаването на необходимите регулаторни одобрения, както и одобрението на акционерите. Polymetal очаква сделката да бъде приключена до края на март. Купувачът на руското подразделение на Polymetal е Mangazeya Plus, подразделение на руската добивна компания Mangazeya Group.

Сделката оценява руския бизнес на компанията на приблизително 3.69 млрд. долара. Сумата включва парични постъпления в размер на близо 1.48 млрд. долара - дивидент за 1.43 млрд. долара, изплатен от Polymetal Russia, от които 1.15 млрд. ще бъдат използвани за погасяване на вътрешния дълг, който компанията дължи на руското си подразделение. Останалите 50 млн. долара ще бъдат изплатени от Mangazeya на Polymetal International при приключването на сделката.

Останалата част от цената на сделката е около 2.2 млрд. нетен дълг, задържан от Polymetal Russia и премахнат от консолидирания баланс на Polymetal. Според компанията нетните парични постъпления след данъчното облагане и погасяването на вътрешногруповия дълг ще бъдат 300 млн. долара.

Акционерите на Polymetal ще вземат решение за продажбата на акционерното събрание следващия месец, обяви компанията.

Рискове за Polymetal

Според главния изпълнителен директор на Polymetal Виталий Несис структурата на сделката би избегнала рисковете от санкции, произтичащи от необходимостта купувачът да привлече външно финансиране, тъй като Русия е откъсната от западните капиталови пазари и големите ѝ кредитори са обект на ограничения.

"Някои акционери може да кажат, че от финансова гледна точка условията не са най-добрите, които можем да получим - и аз бих се съгласил с това", заяви Несис пред Financial Times. "Но сега е по-важно бързо да приключим удовлетворителна сделка, отколкото да продължаваме да се стремим към добра сделка. Става въпрос за неконтролируеми рискове от катастрофално естество."

Oсновните рискове, представени в изявлението на компанията, включват риск от национализация на руското подразделение на Polymetal от държавата, риск от искове от страна на Polymetal Russia за пълно уреждане на вътрешногруповия дълг, както и ограничаване на достъпа на Polymetal до международните финансови пазари. В изявлението на компанията се казва още, че бизнесът в Русия излага компанията на риск от санкции, който може да окаже негативно влияние върху бизнеса ѝ в Казахстан.

Според Несис изборът на Mangazeya е бил продиктуван най-вече от желанието на Polymetal да се съобрази изцяло със санкциите и от способността ѝ да приключи бързо сделката, без да привлича внимание. "Нямаше голяма конкуренция", заяви той, цитиран от FT. "Вероятно имахме три или четири оферти, от които само една беше подходяща за действие."