Glencore е купила 5 хил. тона руска мед през Турция

Суровината е била изнесена до Италия през Турция, а договорът е бил сключен преди руската инвазия в Украйна

Компанията обяви, че продължава да следва собствената си политика да не участва в нов руски бизнес, която беше въведена през март 2022 г.
Компанията обяви, че продължава да следва собствената си политика да не участва в нов руски бизнес, която беше въведена през март 2022 г.
Компанията обяви, че продължава да следва собствената си политика да не участва в нов руски бизнес, която беше въведена през март 2022 г.    ©  Reuters
Компанията обяви, че продължава да следва собствената си политика да не участва в нов руски бизнес, която беше въведена през март 2022 г.    ©  Reuters

Една от най-големите компании за търговия със суровини Glencore е купила 5 хил. тона руска мед през тази година, съобщава Financial Times. Mедните листове са произведени от руската Уралска минна и металургична компания (UMMC) и са били изнесени през Турция до италианското пристанище Ливорно.

Въпреки че няма общи санкции за търговията с руски метали, все пак има наложени ограничения на някои олигарси и производители. Европейският съюз и Обединеното кралство наложиха санкции на ръководителите на UMMC миналата година, но не и на самата компания. САЩ последваха с по-широки санкции срещу UMMC през юли тази година, но в този момент последните сделки на Glencore с втория по големина производител на мед в Русия вече са били в ход.

Няма предположения Glencore да е нарушила санкциите. Търговията обаче подчертава зависимостта на Европа от Русия за критични стоки, както и нарастващата роля на Турция като център за транспордиране.

Случаят също така подчертава как Дубай се е превърнал в дом на посредници за внос на руски стоки в Европа. Това става ясно от факта, количествата са продадени на Glencore от Haldivor Energy, базирано в ОАЕ предприятие, създадено през 2019 г. Медта е предназначена за фабриката за валцдрат Carlo Colombo в Ломбардия, Северна Италия, за производство на медни продукти, които се използват за електрически кабели, трансформатори и електроника.

Glencore заяви, че транзакцията е "последната част" от договор, който е бил в сила преди Русия да започне война срещу Украйна и "не е предприемал нов бизнес с UMMC от избухването на войната". Компанията добави, че продължава да следва собствената си политика да не участва в нов руски бизнес, която беше въведена през март 2022 г. Въпреки това Glencore продължава да търгува с руски алуминий съгласно многогодишно споразумение за доставка с производителя Rusal - договор, който изпълнителният директор Гари Нейгъл очаква да изтече до края на следващата година, в зависимост от търгуваните обеми.

Турската роля

Турция не се присъедини към западните санкции срещу Русия и запази тесни дипломатически и икономически връзки с Москва напук на войната в Украйна. Русия е основен търговски партньор за страната, която трябва да внася големи количества енергия, за да подхрани своята икономика.

Големи западни търговски къщи като Glencore, Trafigura и Mercuria трябва да стъпват внимателно между западните санкции в подкрепа на Украйна и желанието на европейските политици да смекчат щетите, нанесени на техните икономики чрез ограничаване на достъпа до руски суровини. Европейски служители заявиха, че търговията с Русия през трети страни като Турция, Китай и ОАЕ възпрепятства ефективността на западните санкции.

"Вносът и износът през трети страни е проблемът, който ЕС има с прилагането на санкциите", каза представител на италианското правителство пред британското издание.

Вносът на руска мед в Турция почти се е утроил до 159 хил. тона през първите седем месеца на 2023 г. в сравнение със същия период година по-рано, показват данните на Trade Data Monitor. Това представлява една трета от вноса на цветния метал в страната. Изследователската компания CRU Group изчислява, че общият турски внос на катодна мед и валцдрат е достигнал 330 хил. тона и е със 125 хил. тона по-висок на годишна база през първите шест месеца на 2023 г., което според нея е "далеч надвишаващо вътрешните изисквания".

Край на добива в Колумбия?

Освен оповестяването на новината за търговия с руска мед миналата седмица стана ясно, че колумбийските власти искат да приключи добива на въглища от находището El Cerrejón, който се извършва от Glencore. Според местни медии причината за това желание е фактът, че добивът източва водата, необходима на местните общности. Въздушни снимки показват гигантските кратери, които са били изкопани в продължение на четири десетилетия на мястото, разположено в пустинна територия на брега на Карибско море.

Според колумбийската група за икономически изследвания Fedesarrollo, добивът на въглища осигуряват 43% от брутния вътрешен продукт (БВП) на департамент Гуахира - с размер на половината от Швейцария - и 0.7% от националния БВП. По този начин загубите за Glencore не биха били твърде големи и осезаеми, но все пак ще окажат негативно влияние на компанията.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    jwq58646890 avatar :-|
    jwq58646890
    • + 5

    Публична тайна е, че търговията между Русия и Запада изобщо не е намаляла, но с пълнене джобовете на посредници и оскъпяване на стоките. Така става, когато тотални некадърници решат да си играят на геополитика, без да могат да мислят повече от един ход напред.

    Нередност?
Нов коментар