🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Израел призовава за невъзможна мисия - евакуация на 1 млн. души от Газа за 24 часа

Според ООН подобно преместване ще доведе до опустошителни хуманитарни последици

Израел прекъсна доставките на вода, електроенергия и гориво за блокираната територия, в която живеят над 2 млн. души
Израел прекъсна доставките на вода, електроенергия и гориво за блокираната територия, в която живеят над 2 млн. души
Израел прекъсна доставките на вода, електроенергия и гориво за блокираната територия, в която живеят над 2 млн. души    ©  Reuters
Израел прекъсна доставките на вода, електроенергия и гориво за блокираната територия, в която живеят над 2 млн. души    ©  Reuters

Израелските военни призоваха в петък за евакуация на палестинците от северната част на ивицата Газа в южната част на Газа, което според ООН ще засегне 1.1 млн. души и може да доведе до "бедствено положение". Предупреждението беше отправено на седмия ден от войната на Израел срещу въоръжената групировка "Хамас", която управлява анклава. Израел започна въздушни удари по Газа, след като в събота въоръжени бойци нахлуха в Израел, убиха над 1200 цивилни и войници и отвлякоха десетки други.

Израел прекъсна доставките на вода, електроенергия и гориво за блокираната територия, в която живеят над 2 млн. души.

"ЦАХАЛ (Израелските отбранителни сили) призовава за евакуация на всички цивилни граждани от град Газа... от домовете им на юг, за тяхна собствена безопасност и защита, и да се преместят в района южно от... река Газа, както е показано на картата", заяви говорителят Джонатан Конрикус в онлайн брифинг, цитиран от Financial Times.

Мисията невъзможна

По-рано ООН съобщи, че израелски офицери са я информирали за плановете, и заяви, че същата заповед се отнася за собствения ѝ персонал в Газа и за десетки хиляди разселени хора, приютени в обекти на ООН, включително училища, здравни центрове и клиники. Тя призова Израел да отмени заповедта.

"Организацията на обединените нации смята, че е невъзможно подобно движение да се осъществи без опустошителни хуманитарни последици", заяви в изявление говорителят на ООН Стефан Дюжарик, като предупреди, че то може да "превърне това, което вече е трагедия, в бедствено положение".

ООН заяви, че ръководителите на екипите на Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси и на Департамента за безопасност и сигурност в Газа "са били информирани от своите офицери за връзка в израелската армия, че цялото население на Газа на север от Вади Газа трябва да се премести в южната част на анклава в рамките на следващите 24 часа".

Тази седмица Израел мобилизира 360 хил. резервисти в отговор на атаките от 7 октомври и преди очакваното навлизане на сухопътни войски в Газа, която "Хамас" управлява от 2007 г. насам. Жителите на Газа не могат да я напускат поради строгите ограничения за пътуване, наложени от Израел и Египет, и израелската военна блокада.

В четвъртък Министерството на здравеопазването на Газа съобщи, че здравната система на анклава е започнала да се срива и че броят на жертвите на израелските атаки се увеличава - от началото на военната ескалация са загинали 1354 палестинци, а 6049 са ранени.

През тази седмица основната електроцентрала на Газа спря работа.

Подкрепа от САЩ, но с условие

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви при полагането на клетва на новия военен кабинет в Кнесета в четвъртък, че събота е била "най-ужасният ден от холокоста насам за еврейския народ", и предупреди, че "предстоят трудни дни". Началникът на щаба на ЦАХАЛ Херци Халеви съобщи, че Израел нанася удари по Газа с "пълна сила", и предупреди, че "Газа няма да изглежда по същия начин" след настоящата война.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, който е на посещение в Тел Авив, заяви, че Израел има право да се защитава, "за да гарантира, че това никога повече няма да се случи", но също така го призова да вземе "всички възможни предпазни мерки, за да избегне нараняването на цивилни граждани".

Изненадващото нападение през уикенда, извършено от "Хамас", нанесе сериозен удар по Израел и завари една от най-страховитите армии в Близкия изток неподготвена.

Петролът поскъпна

Цените на петрола реагираха на новината и се покачиха с близо 4%. Брентът надмина 89 долара за барел, а американският лек петрол West Texas Intermediate - премина 86 долара. Оле Хансен, ръководител на отдел "Стокови стратегии" в Saxo Bank, обясни покачването на цените с това, че "Израел нарежда невъзможна евакуация на 1 млн. души от Северна Газа, вероятно преди инвазията, а Иран говори за подкрепа на съпротивата".

Министърът на външните работи на Иран Хосейн Амирабдолахиан посочи, че подкрепяните от Иран бойци на "Хизбула" в района могат да отворят още един фронт, ако продължаващата обсада на Газа и атаките на Израел продължат, съобщи в петък Bloombеrg.

"Разбира се, в случай на продължаване на военните престъпления и хуманитарната блокада на Газа и Палестина е възможна всяка възможност и решение от страна на другите течения на съпротивата", заяви Амирабдолахиан пред репортери в Бейрут.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby

    Израел мисли да изтрепе или изсели за една нощ колкото се може повече палестинци и така да си реши проблемите с този народ без държава. Ивицата Газа е може би най-населеният регион на Земята - 2 милиона на територия сигурно колкото Пловдив. Палистинският въпрос е болна тема за целия арабски и мюсюлмански свят. Как ще реагира този свят на случващото се там с техните мюсюлмански братя? Това е конфликт много по-голям от този в Украйна и ще засегне много повече Европа, която допусна последните десетилетия доста да се ислямизира!

    Нередност?
  • 2
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • + 3

    Много притеснително ми е, че историческата памет след 2-3 поколения явно абсолютно се загубва.
    Днешнети лидери на държавата Израел подхождат към коренното население на Палестина по същия начин, напомнящ на подхода, с който нацистите си решаваха проблемите с техните прадеди.
    Дори кръволокът Сталин не е дал срок от 24 ч на кримските татари да се пръждосат от родината си, каквото направи с палестинците израелският военен министър Галан!

    А някой задава ли си въпроса: А защо палестинците от сектора Газа трябва да се махнат оттам? Защото в Газа били управлявали терористи, отговарят. А каква вина за действията на 2-3 хил души терористи имат 2-та милиона жители на ивицата?!

    Или по Талмуда вече от събота е въведена и колективна вина?
    Каквато имаха преди 80 г. прародителите на днешните израелци в очите на хората в черни униформи с череп и кости на петлиците?

    Семитите по парадоксален начин произвеждат антисемитизъм на макс!

    Нередност?
  • 3
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • + 2

    D-r D, който е блокиран заради изказано мнение, ми изпрати няколко цитата с молба да ги публикувам от негово име в моя профил:

    Адолф Х. по време на войната в СССР: "За действия, извършени от личния състав на вермахта по отношение на граждански лица няма да има преследване дори в случаите, когато тези действия се явяват военни престъпления.(...) Тум няма място за военен съд."

    Израелският военен министър Йоав Галант от неделя: "Ние отменихме всички правила за водене на война. Нашите войници за нищо няма да носят отговорност. Военни съдилища няма да има".

    Председателката на ЕК Урсула фон дер Л. през миналата есен по повод руските ракетни удари по украинската инфраструктура:"Изключването на мъже, жени и деца от достъп до вода,електричество и отопление - това са актове на терор и военни престъпления".

    Представителят на ЕК Ерик Мамер от вчера: "ЕК не може да осъжда пълната блокада от Израел на сектора Газа, включително прекратяването доставката на вода, електричество и гориво за всички жители на анклава..."

    Без коментар.

    Нередност?
Нов коментар