🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Атаката срещу Израел размества пластовете в Близкия изток

Говорител на "Хамас" заяви, че палестинската групировка е имала пряка подкрепа за нападението от Иран

Израелски анализатори определят атаката като най-лошата на територията на страната от 1948 г. насам - годината, в която е основана
Израелски анализатори определят атаката като най-лошата на територията на страната от 1948 г. насам - годината, в която е основана
Израелски анализатори определят атаката като най-лошата на територията на страната от 1948 г. насам - годината, в която е основана    ©  Reuters
Израелски анализатори определят атаката като най-лошата на територията на страната от 1948 г. насам - годината, в която е основана    ©  Reuters
Темата накратко
  • Дръзкият удар на "Хамас" е предизвикателство за Израел.
  • Последиците ще бъдат огромни, ако конфликтът се разпространи в други страни.
  • Ударът идва в момент на голяма дипломатическа активност за Израел - страната е в преговори със САЩ и Саудитска Арабия за сложна тристранна сделка.

Изненадваща атака на много фронтове срещу Израел от палестинската групировка "Хамас" вече води до мащабен военен отговор срещу ивицата Газа и вероятно до по-голямо разрастване на конфликта с последици отвъд Близкия изток. Смъртоносната и внимателно планирана операция отприщи най-ужасяващия кошмар на Израел - цивилни граждани се оказаха на предната линия на конфликта, а домовете им се превръщат във военни зони.

Ударът идва в момент на голяма дипломатическа активност за Израел - страната е в преговори със САЩ и Саудитска Арабия за сложна тристранна сделка, в която Вашингтон ще предложи гаранции за сигурност на Рияд. Саудитците от своя страна биха нормализирали отношенията с Израел. Израел води разговори и с Турция и други страни за износ на газ за Европа заедно с коридори за търговия от Азия.

В самия Израел има политически сътресения, които го правят уязвим. Миналият април страната се оказа за кратко ангажирана на три фронта едновременно - ивицата Газа, Ливан и Сирия - след ракетен обстрел и от трите. Една от причините беше, че израелските евреи влязоха на територията на комплекса на джамията "Ал Акса" в Йерусалим. Миналата седмица се случи същото.

"Не мога да изключа война на много фронтове, която ще причини много сериозна заплаха за държавата Израел", казва Гиора Ейланд, бивш съветник по националната сигурност в Израел, цитиран от Bloomberg. Той обаче добавя, че Израел предпочита да се бие с един враг и не би побързал да отвори нов фронт.

Израелски официални лица твърдят от месеци, че палестински въоръжени групи, ръководени и финансирани от Иран, се готвят за насилие и че Израел е готов да отвърне на удара. Въпреки това атаката в събота по време на празник очевидно изненада страната.

Западните държави осъдиха нападенията, за които говорител на "Хамас" заяви пред британската BBC, че групировката е имала пряка подкрепа от Иран. На заседанието на Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк в неделя Иран отрече да е замесен в нападението. Но иранският президент Ебрахим Раиси изрази подкрепа за атаката.

Способността на "Хамас" да предприеме такава добре планирана атака предполага огромен провал на израелското разузнаване, който ще изпрати шокови вълни - и страх - в израелското общество.

Обединените арабски емирства са първата арабска страна, която определи терористичните атаки, извършени от "Хамас" срещу израелски градове, като "сериозна и тежка ескалация". В разговори с лидерите на Йордания, Египет, Сирия, Израел и Канада президентът шейх Мохамед бин Зайед ал Нахаян подчерта спешната необходимост от деескалация и призова всички страни да проявят сдържаност, за да се запази животът на цивилното население.

Страна във война

Премиерът Бенямин Нетаняху, който е в центъра на продължителни антиправителствени демонстрации, използва нападението за създаване на национално единство, което ще накара опозиционните политици да подкрепят силен отговор. "Граждани на Израел, ние сме във война", каза Нетаняху в записано на видеоизявление. И добави: "Врагът ще плати цена, каквато никога не е предполагал."

Два дни израелските войски се опитват да прогонят палестинските бойци от израелска територия. Нетаняху предупреди, че предстоят тежки дни. "Започваме дълга и трудна война, която ни беше наложена от убийствената атака на "Хамас". Израелските военни са започнали офанзивата си, която ще продължи, докато не бъдат постигнати целите," каза премиерът.

Конфликтът допълнително ще натежи на израелските финансови пазари, които изпитват проблеми тази година поради масовите протести срещу правителствения план за отслабване на съдебната власт. Шекелът се понижи с почти 9% спрямо долара, което е един от най-лошите показатели сред основните валути, проследявани от Bloomberg, докато инвестициите в технологичния сектор на Израел се сринаха.

Израелският 11 септември

Израелски анализатори определят атаката като най-лошата на територията на страната от 1948 г. насам - годината, в която е основан Израел. Над 700 души са убити в Израел, а "Хамас" взе неизвестен брой заложници. Близо 500 са палестинските жертви при израелски въздушни удари срещу Газа според здравни служители в ивицата.

Това е ключов момент за Израел, нация, която ясно осъзнава уязвимостта си от враждебни сили, но която отдавна се гордее със способността на своите служби за сигурност и разузнаване да предотвратят и смажат заплахите към своите граници.

Способността на "Хамас" да предприеме такава добре планирана атака от границите на бедната, затворена ивица Газа, която е заобиколена от израелски военни огради и контролно-пропускателни пунктове, предполага огромен провал на разузнаването, който ще изпрати шокови вълни - и страх - в израелското общество.

"Това, изглежда, е колосален провал на разузнаването от израелската върхушка", казва Джонатан Конрикъс, бивш говорител на израелската армия. "Това, което виждаме, показва дълго и щателно планиране, което е трябвало да бъде направено. Задават се много трудни въпроси и ще трябва да се дадат трудни отговори."

Подполковник Ричард Хехт, говорител на израелската отбрана, казва, че проникналите бойци на "Хамас" са дошли по шосе, море и въздух и че изненадващата операция ще бъде разследвана.

Атаката напомня войната от 1973 г., когато Египет и Сирия поведоха арабска офанзива срещу Израел в Синай и Голанските възвишения по време на Йом Кипур, най-свещеният празник в юдаизма. Едва ли е съвпадение, че "Хамас" започна атаката си малко преди 50-ата годишнина от тази война. Но нападението в събота се проведе в Израел, докато през 1973 г. Синай и Голанските възвишения бяха под израелска окупация.

Въпреки че води най-малко четири войни с "Хамас", откакто групировката пое контрола над Газа през 2007 г., Израел очевидно е подценил капацитета на екстремистите, отбелязват анализатори. Последният конфликт беше през 2021 г., когато "Хамас" изстреля ракети към Израел, изненадвайки властите с техния обхват и мащаб. Израел отговори, като атакува Газа с въздушни удари и артилерия. Повече от 250 палестинци, включително жени и деца, загинаха в този 11-дневен конфликт, докато 13 души бяха убити в Израел.

Риск в Западния бряг

Очаква се част от саудитската сделка да включва израелски отстъпки на Западния бряг, за да се укрепи палестинската власт и да се добави възможността за създаване на независима палестинска държава. Това споразумение ще бъде застрашено, ако сегашната атака накара Израел да разшири операцията си в Западния бряг.

Саудитска Арабия иска гаранции за защита от САЩ отчасти поради собствените си опасения относно Иран. Ако се докаже, че Иран играе ключова роля в нападението срещу Израел в събота, това може да повлияе на тези преговори.

Ответен удар

Израелски анализатори по сигурността предупреждават, че правителството може да предприеме пълномащабно нахлуване в Газа в опит да смаже "Хамас", която многократно успява да попълни своите редици и запаси от оръжия, след като е била бомбардирана от въздуха, земята и морето. Това би била първата сухопътна офанзива в гъсто населената ивица с 2 млн. души от войната през 2014 г. и би довела до още по-големи жертви от всички страни.

Съществува и риск една ескалация да предизвика по-широк пожар, ако ливанското въоръжено движение "Хизбула" се координира с "Хамас" и отвори фронт на северната граница на Израел. Това би означавало катастрофа за региона. Подкрепяната от Иран "Хизбула" разполага с много по-голям и по-усъвършенстван ракетен арсенал от "Хамас", която разчита на самоделни ракети. Включването й в конфликта би заплашило да създаде проблеми на израелската отбранителна система "Железен купол", която защитава градовете.

"Хизбула" се опълчи на Израел по време на едномесечен конфликт през 2006 г. и натрупа опит от бойното поле, след като се намеси в гражданската война в Сирия, за да подкрепи президента Башар ал Асад, отбелязва Financial Times.

Съществува риск една ескалация да предизвика по-широк пожар, ако ливанското въоръжено движение "Хизбула" се координира с "Хамас" и отвори фронт на северната граница на Израел.

Израел отдавна предупреждава, че ще отговори на всякакви сериозни атаки на "Хизбула" с масирана сила срещу Ливан, страна, която години наред е в икономическа криза и политически проблеми. Атаката от събота също подклажда опасенията на Израел, че Иран, който подкрепя "Хизбула", "Хамас" и "Ислямски джихад", друга войнствена палестинска групировка в Газа, може да реши да разпали напрежението.

Това е ключов момент за Израел и е важно за целия регион как ще се справи с него.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 7
    • + 9

    Първо: "атаката срещу Израел" има своите исторически корени. Не се ли реши въпросът със самостоятелна палестинска държава със столица Изт.Йерусалим, трагедиите в и около Израел няма как да секнат и ще продължават.

    Второ: държавата Израел, притежаваща една от най-технологичните армии и най-елитното разузнаване. получи унизителен удар.
    Ситуацията оттук-насетне може да се развива по няколко основни сценария, като всичките носят на Тел Авив определени негативи. Евреите нямат печеливш вариант, освен да се съгласят на палестинска държава, срещу което се противят с всички сили от 1948 г:

    1. ЦАХАЛ може да рискува и да нахлуе в Газа. Като се има пред вид явно старателната подготовка за атаката, Хамас вероятно са отчели този вариант и са разчертали секторите за отбрана и разпределението на силите. Загубите на армията в плътно застроените градски райони ще бъдат повече от чувствителни, което ще е още едно петно върху репутацията ѝ след пленяването на почти цяла военна база от Хамас.
    Войнта в Сирия нагледно показа какво струва зачистването на градове като Хомс или Алепу, под които джихадистите бяха прокарали стотици килиметри тунели, убежища, складове: години война и разрушаване на целия град - сграда след сграда.
    При тая ситуация на планомерно избиване на населението и разрушаване на градове, реномето на еврейската държава ще рухне. А секторът Газа задълго ще се превърне в притегателен център за доброволци-ислямисти, поддържани от страни, противници на Израел, Смъртници и ракети ще потекат към Газа от целия мюсюлмански свят;

    2. Израел може да ожесточи блокадата - електричеството в сектора Газа вече е изключено - и да премине към бавна, скъпа и биеща по имиджа на държавата операция по постепенно зачистване на двумилионния палестински полуанклав. Опитът да се превземе Газа с обсада и постепенното му превръщане в руини с все неизбягалото в Египет палестинско население, още повече ще усложни международното положение на Израел;

    3.Израелската авиация може да изравни със земята цели квартали в Газа, за да принуди Хамас да отиде на преговори за примирие. Тел Авив след този срам с проспаната атака едва ли ще седне да преговаря и ще опита да реши въпроса с Хамас радикално. Т.е виж т.1 и т.2;

    4. Ливанската Хизбулла (която пое ангажимент пред ливанското правителство, че първа няма да напада Израел) е сериозна заплаха. Размирици, прерастващи във военно противопоставяне, могат да се инспирарат и да избухнат освен в Газа и на окупирания от Израел Западен бряг, а на анексираните от Сирия Голански възвишения, като в тях освен местните палестинци, могат са се включат радикални ислямисти от Иран, Ирак, Афганистан, Йемен - всички с тежък боен опит.

    Последният вариант обещава сериозно дестабилизиране на целия Близък изток и е най-неприемлив.

    Единственият приемлив изход е самостоятелна палестинска държава на историческите земи на някогашна Палестина.
    На за хегемона това не е вариант, защото би омиротворил района и лостовете му за въздействие решително ще намалеят. А че хегемонът действа абсолютно първосигнално силово, говори изпращането на самолетоносач към Израел. Просто пак се налива бензин в пожара.

    Как самолетоносач ще пребори отиващи доброволно на смърт ислямистки партизани - ум ми не го побира!

    Нередност?
  • 2
    zqv091066435 avatar :-P
    zqv091066435
    • - 9
    • + 8

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Не знам защо си мислиш, че някой ще чете толкова дълъг текст от безработен геополитически "анализатор".

    Нередност?
  • 3
    ple18678249 avatar :-|
    ple18678249
    • - 7
    • + 4

    До коментар [#2] от "zqv091066435":

    👏👏👏👍

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 5
    • + 6

    Израел избра вариант 2 с окупация на Газа. Вариант 4 става все по-реалистичен.
    Украина ще последва съдбата на Афганистан, защото САЩ нямат капацитет и за нея, и за Израел.

    Нередност?
  • 5
    nxy48610609 avatar :-|
    amidala
    • - 2
    • + 5

    Да окупираш и оставиш двумилионен град без ток, вода, храна, лекарства, гориво е най-сигурният начин да направит тези му граждани, които оцелеят, свои смъртни врагове, а мъртвите - мъченици.
    Проглушиха ми ушите какво били казали лидерите на Запада. По ми е интересно мнението на Моди, на Да Силва, на Обрадор, на...
    Страх ме е, че Израел отприщи свещен джихад и няма да настане мир.

    Нередност?
  • 6
    kuranakyumura avatar :-(
    kuranakyumura
    • - 2
    • + 6

    Докторът е описал доста нещата в последните няколко материала. Усилията на САЩ и демократичните ястреби за сближаване на Саудитска Арабия и Израел доведоха до голяма степен до настоящите кръвопролития. Статиите в масовите западни медии, включително и тук следват елементарната линия за добро-зло, като представят "нашите" израелците като добрите и съответно палестинците за "злодеите". В този регион няма невинни, този конфликт е създаден от Запада след края на ВСВ, за да компенсира евреите за Холокоста. Без да се договорят с палестинците или арабите се чертаят граници, които впоследствие Тел Авив изобщо не спазва. Всички говорят как лошият Путин, Ким или Саддам пренебрегвали резолюциите на ООН, но истинският рекордьор в пълния им игнор и показване е Израел. Говорим за може би над 100 решения на Генералната асамблея. Крайният резултат за над 75 години конфликти е, че палестинците са натъпкани в концлагера наречен Ивицата Газа и пустинните региони на Западния бряг, който също се стопява с непрекъснати израелски преселници. Още от самото начало и досега двете страни са на принципа "или те - или ние". С едно не съм съгласен с Доктора - мир там няма да има дори и да се признае официално държавата Палестина (ние сме - междудругото). Там ще стане спокойно само ако е радиационна зона по подобие на Чернобил, но по-голяма и много по-безлюдна, само и само заради радикализацията на всички страни спрямо едни други.

    Всичките обяснения за спящата израелска армия и разузнаване обаче дават плодове на една по-малко популярна теория. Тя е, че Израел умишлено остави палестинците да атакувата, за да имат сега карт бланш - политически и "морален" - за да извършат етническо прочистване в Ивицата Газа. Хазартен ход и от двете страни, защото рискуват пълномащабна война в региона. Индикациите, че Тел Авив е знаела са, че през последния месец засилиха ударите в Сирия по ключови логистични хъбове в южната част по границата с Израел и Ливан.

    Нередност?
  • 7
    d.u.n. avatar :-|
    d.u.n.
    • - 4
    • + 4

    До коментар [#4] от "D-r D":
    Айнд Ранд -американски философ и писателка казва през 1973 г.. по повод на войната на Египет и Сирия срещу Израел: Арабската култура е една от най-слабо развитите. Те са типични номади. Тяхната култура е примитивна и изпитват чувство на неприязън към Израел, защото това е единствената им връзка със съвременната технология и цивилизация. Когато един срещу друг се изправят цивилизованият човек и дивакът, вие подкрепяте цивилизования човек, независимо кой е той. По същият начин и изостаналият руски човек изпитва неприязън към развития Запад, но харесва неговият лукс, затова си купува вещи, имения и други благини именно от там!

    Нередност?
  • 8
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 3

    До коментар [#7] от "DUN":

    Не съм сигурен, че знаете какво правите, но в поста си до мен преразказвате със свои думи нацистката расова теория, пратила на смърт над 6 000 000 непълноценни според нея евреи и около 20 000 000 също толкове непълноценни славяни.

    В разговора си през 1940 г с българския външен министър Иван Попов Хитлер нарича руснаците "нехора". Същото понятие за арабите вчера използва и израелският военен министър Галан.
    Просто историята си прави доста брутални шеги понякога: евреин - нацист...

    Това, че не познавате арабската култура си е ваш проблем, но цивилизованият свят познава Авицена, Омар Хаям, Саади. Познава и Чайковски, Достоевски, Пушкин.
    В този ред на мисли да ви попитам за име на българин, когото светът знае? Или и нас ще турнете при непълноценните народи, които трябва да се изтребят?

    Неприятно съм удивен, че Капитал позволява на страниците си развиване на неонацистки теории.

    Нередност?
  • 9
    d.u.n. avatar :-|
    d.u.n.
    • - 2
    • + 3

    До коментар [#8] от "D-r D":

    Уважаеми "D-r D" явно текста на моя пост е засегнал силно чувствителната Ви русофилска душа. Даже не сте забелязали, че в поста нищо не се преразказва, а се цитира текст от Айн Ранд, която е философ от руско-еврейски произход. В този текст няма никакви неонациски теории каквито Ви се привеждат, които очевидно изповядвате. Този текст е опит да се обяснят, нечовешките зверства извършени в Израел от ислямиските палестински терористи и техните руски подстрекатели. Във вашите постове не само, че не осъждате извършените кланета в Израел и поругаването на живи и мъртви хора, а дори ги оправдавате. Вие се опитвате да обиждате евреите, Украйна и САЩ, дори и българите, за какъвто се представяте, но това е типично за русофилите, чиято долнопробна пропаганда разпространявате. В тази връзка прочетете много внимателно следното от Димитър Благоев, наричан от комунистите Дядото: “Русофилството е грубо политическо суеверие, умишлено култивирано сред народните маси; политическо знаме, вървенето и воюването под което неизбежно води към предателство и национална катастрофа. Защото русофилите, плувайки безогледно във водите на руската дипломация, неизбежно и фатално правят от България едно сляпо и послушно оръдие в ръцете на руската завоевателна политика на Балканите...Русия беше и е и днес решителен враг на една силна и независима България.”

    Нередност?
Нов коментар