Израел е под натиск да допусне помощ в обсадената ивица Газа

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен ще се върне в Израел, докато палестинците бягат преди очакваната сухопътна атака

Израел и "Хамас" отрекоха съобщенията, че е договорено временно прекратяване на огъня, за да се позволи навлизането на помощи в ивицата
Израел и "Хамас" отрекоха съобщенията, че е договорено временно прекратяване на огъня, за да се позволи навлизането на помощи в ивицата
Израел и "Хамас" отрекоха съобщенията, че е договорено временно прекратяване на огъня, за да се позволи навлизането на помощи в ивицата    ©  Reuters
Израел и "Хамас" отрекоха съобщенията, че е договорено временно прекратяване на огъня, за да се позволи навлизането на помощи в ивицата    ©  Reuters

Международният натиск върху Израел и Египет да допуснат помощ в Газа продължи да нараства в понеделник, а държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен увеличава усилията за овладяване на конфликта между Израел и "Хамас". САЩ и други страни настояват за отваряне на граничния пункт Рафах от Газа към Египет, за да могат чуждестранните граждани да напуснат ивицата, която Израел не спира да бомбардира, откакто бойците на "Хамас" нанесоха неочаквано тежък удар на територията на страната на 7 октомври.

В неделя Блинкен заяви, че пропускателният пункт ще бъде отворен отново и че САЩ работят с Израел, Египет и ООН, за да създадат "механизъм, чрез който хуманитарната помощ да бъде доставена и да стигне до хората, които се нуждаят от нея".

Няма договорено временно спиране на огъня

Въпреки съобщенията, че Рафах може да отвори врати в 9.00 ч. местно време в понеделник, дипломатите, работещи по въпроса, заявиха, че той не е заработил. От кабинета на израелския министър-председател и "Хамас" отрекоха съобщенията, че е договорено временно прекратяване на огъня, за да се позволи доставянето на помощи в ивицата.

Двама министри от твърдолинейното правителство на премиера Бенямин Нетаняху също категорично отхвърлиха идеята за отваряне на пропускателния пункт. "Нашият ангажимент е към семействата на убитите и отвлечените заложници - а не към убийците от "Хамас" и тези, които са им помагали", заяви енергийният министър Кац, цитиран от Financial Times.

Израел прекъсна доставките на електричество, вода, гориво и стоки за Газа и нареди на почти половината от 2.3-милионното население да напусне северната част на ивицата, тъй като нанася удари по цели там преди очакваната сухопътна операция. Разселените хора "значително" надхвърлят 600 хил. души, съобщи хуманитарната агенция на ООН в неделя.

Представители на службите за оказване на първа помощ предупредиха, че хуманитарните условия в Газа са достигнали критична точка, а ООН заяви в неделя вечерта, че в рамките на 24 часа болниците вероятно ще останат без гориво, което излага на "непосредствен риск" живота на хиляди пациенти.

Филип Лазарини, ръководител на UNRWA, агенцията на ООН за палестинските бежанци, коментира в неделя, че организацията "вече не е в състояние да предоставя хуманитарна помощ" и че "пред очите ни се разгръща безпрецедентна хуманитарна катастрофа". "Броят на хората, които търсят подслон в нашите училища и други обекти на UNRWA в южната част на страната, е абсолютно непосилен и ние вече нямаме капацитет да се справим с тях", добави той.

Нарастващото насилие предизвика опасения, че боевете между Израел и "Хамас" могат да прераснат в регионален конфликт. През последните няколко дни бойци на движението "Хизбула" - подкрепяната от Иран милиция в Южен Ливан, и израелските сили няколко пъти водеха престрелки по границата, а на окупирания Западен бряг също се наблюдаваше вълна от насилие.

В понеделник Израел заяви, че ще започне да евакуира жителите на 28 града, които се намират на 2 км от границата с Ливан.

В неделя президентът на САЩ Джо Байдън предупреди Иран да не подклажда напрежението между "Хамас" и Израел, като същевременно заяви, че би било "голяма грешка" Израел да окупира отново Газа.

"Крайните елементи на "Хамас" не представляват целия палестински народ. И мисля, че... би било грешка... Израел да окупира отново Газа", каза Байдън в интервю за CBS, което е било записано в четвъртък. "Хамас" "трябва да бъде елиминирана напълно", но "трябва да има Палестинска власт" и "път към палестинска държава", допълни американският президент.

Посланикът на Израел в ООН Гилад Ердан заяви в отговор, че Израел "няма интерес да окупира Газа или да остане в Газа", но настоя, че трябва да "заличи" "Хамас". Той обаче не даде информация как Израел предвижда да функционира управлението на анклава, след като "Хамас" бъде победен.

"Бихме искали да се координираме с нашите американски съюзници. Но засега единственият фокус трябва да бъде как да освободим заложниците, как да осигурим бъдещето си, като заличим възможностите на "Хамас", каза той пред CNN.