🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Джо Байдън ще посети Израел и Йордания в опит да предотврати ескалация на войната

Американският президент ще се срещне с израелския премиер Нетаняху преди планираната сухопътна офанзива в ивицата Газа

Израел заяви, че подготвя за сухопътна операция в Газа, за да "унищожи" "Хамас", след като групировката, обявена от САЩ и ЕС за терористична организация, извърши нападение на 7 октомври, при което бяха убити 1300 души и отвлечени около 200.
Израел заяви, че подготвя за сухопътна операция в Газа, за да "унищожи" "Хамас", след като групировката, обявена от САЩ и ЕС за терористична организация, извърши нападение на 7 октомври, при което бяха убити 1300 души и отвлечени около 200.
Израел заяви, че подготвя за сухопътна операция в Газа, за да "унищожи" "Хамас", след като групировката, обявена от САЩ и ЕС за терористична организация, извърши нападение на 7 октомври, при което бяха убити 1300 души и отвлечени около 200.    ©  Reuters
Израел заяви, че подготвя за сухопътна операция в Газа, за да "унищожи" "Хамас", след като групировката, обявена от САЩ и ЕС за терористична организация, извърши нападение на 7 октомври, при което бяха убити 1300 души и отвлечени около 200.    ©  Reuters

Американският президент Джо Байдън ще пътува до Израел в сряда, като целта е да покаже солидарността на САЩ с най-близкия им съюзник в Близкия изток и да помогне за предотвратяване на разрастването на конфликта в региона.

"Той идва тук в критичен момент за Израел, за региона и за света", заяви държавният секретар Антъни Блинкън рано във вторник в Тел Авив. Според него Израел се е съгласил да разработи заедно със САЩ план, "който ще позволи хуманитарната помощ от страните донори и многостранните организации да достигне до цивилното население в Газа" във възможно най-кратък срок.

Безопасна зона за цивилните

Лидерите на САЩ и Израел ще обсъдят и възможността за създаване на безопасни зони за цивилното население. Очаква се Байдън да се срещне с премиера на Израел Бенямин Нетаняху, който го покани да направи пътуванет, преди очакваните сухопътни операции в ивицата Газа. В публикация в X, платформата, известна преди като Twitter, Байдън заяви, че ще "пътува до Израел, за да покаже солидарност срещу бруталната терористична атака на "Хамас".

"След това ще пътувам до Йордания, за да се справя с тежките хуманитарни нужди, да се срещна с лидери и да заявя ясно, че "Хамас" не подкрепя правото на палестинците на самоопределение", казва Байдън в публикацията си в X.

Хуманитарната сделка е важен сигнал към арабските държави, които предупредиха за отношението към палестинските цивилни, тъй като Байдън се стреми да предотврати по-нататъшното разрастване на кризата. В Йордания Байдън ще разговаря с крал Абдула II, египетския президент Абдел Фатах ел Сиси и президента на Палестинската автономия Махмуд Абас, заяви пред репортери в понеделник вечерта говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби.

Подготовка на сухопътна операция

Израел заяви, че подготвя за сухопътна операция в Газа, за да "унищожи" "Хамас", след като групировката, обявена от САЩ и ЕС за терористична организация, извърши нападение на 7 октомври, при което бяха убити 1300 души и отвлечени около 200. Това е най-смъртоносното нападение срещу еврейската държава от десетилетия. Израел блокира Газа и нанесе поредица от въздушни удари.

Официални представители на САЩ са загрижени за хуманитарните последици от войната и работят за свеждане до минимум на въздействието върху цивилното население. Вниманието е насочено и върху съдбата на десетките заложници и около 500 американски граждани в Газа, отбелязва Bloomberg.

В неделя в интервю за предаването "60 минути" на CBS Байдън предупреди срещу дългосрочната израелска окупация на ивицата Газа. В дългосрочен план територията трябва да се управлява от "палестинска власт", каза той. Президентът също така подчерта убеждението си, че Израел ще действа според правилата на войната и че невинните цивилни граждани ще имат достъп до лекарства, храна и вода.

В понеделник обаче Иран, основният поддръжник на палестинската войнствена групировка "Хамас", заяви, че разширяването на войната става все по-неизбежно. "Времето за политически решения изтича, а евентуалното разширяване на войната на други фронтове наближава неизбежния етап", написа иранският външен министър Хосейн Амирабдолахиан в X.

Визитата на Байдън в Йордания дава възможност да се отговори на опасенията, изразени от арабския свят, с друг близък съюзник на САЩ. Миналата седмица Байдън и крал Абдула II разговаряха за кризата, за да обсъдят начините за предотвратяване на ескалацията на конфликта и защитата на цивилното население.

Пътуването на Байдън до Израел ще бъде второто му посещение в активна военна зона в качеството му на президент след посещението му в Киев по-рано тази година, за да изрази подкрепата си за Украйна, която се опитва да отблъсне руската инвазия.

Извънредна европейска среща

EС също е загрижен за конфликта в Израел, като във вторник вечерта Европейският съвет ще заседава извънредно онлайн. Очакванията са да бъдат набелязани краткосрочни и средносрочни решения, отбелязва председателят на Европейския съвет Шарл Мишел в поканата си до лидерите на страните от ЕС. Изключително важно е да се определи общоевропейска позиция за събитията, съобразно европейските договори и ценности, за да се начертае ясна посока за действие предвид сложната обстановка, заявява Мишел.

Според предварителния дневен ред ще се обсъди осигуряването на хуманитарна помощ и прилагането на хуманитарното право. Както и какви са възможните последици по отношение на сигурността на европейските граждани и заплахата от възможна миграционна вълна.

Отказ за Зеленски

Украинският президент Володимир Зеленски поиска да направи посещение за солидарност след нападението на "Хамас" срещу Израел, но му беше отговорено, че "моментът не е подходящ", съобщават медии в Израел. След нападението Зеленски категорично защити Израел, като заяви, че страната има неоспоримо право да се защитава от нападенията на палестинските терористи. "Терорът винаги е престъпление, не само срещу една държава или конкретни жертви, но и срещу човечеството като цяло", каза той.

Израел многократно е изразявал подкрепа за Украйна, след като руските сили нахлуха в страната през февруари миналата година, но се въздържа да предложи военна помощ, което предизвика дипломатическо напрежение между Киев и Йерусалим.

Израел се колебае дали няма да предизвика враждебността на Москва, която има силно военно присъствие в Сирия, отбелязва Times of Israel.
4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    b.davidkov avatar :-|
    masay

    След двата самолетоносача в борбата за мир идва и старецът...

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D

    До коментар [#1] от "masay":

    Докторе, благодаря за подкрепата.
    Харесва ми каламбура ти за самолетоносачите и борбата за мир чрез тях.

    Всъщност мислех, че е крайно време да обявя, че текстовете ми във форума на Капитал са предназначени единствено за интелигентни хора.
    Елитарно е, но всъщност само интелигентните имат значение.
    Та само за тях:

    В Израел се случва нещо дълбоко, съдбовно и изключително нелогично на пръв поглед.
    Израелската държава при управленията на Биби Нетаняху взе да става прекалено националистическа на фона на наднационалния еврейски капитал, базиран в САЩ и ОК, който по същината си е в основата на провалящия се глобализъм. И се получава очакван конфликт между глобалистичните еврейски много милиарди $ и крайния национализъм (ционизъм) в държавата Израел по времето на най-популярния ѝ политик в последните десетиления - Нетаняху.
    Всъщност национализъм в повече или по-малко крайни варианти има от Старозаветните юдеи през разпокъсаните средновековни юдейски племена, та до Бен Гурион, Голда Меир, Моше Даян.
    Да не би проиранската сирийската окупацияна Ливан през 80-те да бе по-малка заплаха за съществуването на Израел от атаката на Хамас от 7-ми? Ами не е.
    И защо тогава президентите Рейгън или Буш-баща не изпращат самолетоносачни групировки в Средиземно?

    Защото нито тогава, нито сега съществуването на израелската държава не е под въпрос. На повърхността не се забелязва фундаментална заплаха за Израел. Но тук говоря само за заплаха за СЪЩЕСТВУВАНЕТО НА ДЪРЖАВАТА Израел, а не за насилствен завой в принципите на нейната политика!
    Заради този завой, замислян от САЩ, светът може да потъне в ядрена война!

    В момента САЩ, които само формално са национална държава, а всъщност елитът им е вуду кукла в ръцете на наднационалния финансов глобалистичен капитал и техен хазяин, се опитват, ле-е-еко подпалвайки Близкия, да претрансформират държавата Израел от националистическа (ционистка) държава в нещо като САЩ-2, където в мир и любов да живеят всякакви етноси: евреи, палестинци, ливанци-маронити, сирийски шиити, йордански араби, катарски араби и пр. Както в САЩ къща до къща живеят китайци, конгоанци, руснаци, колумбийци, виетнамци, украинци, кюрди, българи, угандийци и т.н. и никой никому на набива в очи етническата си принадлежност.
    Израел трябва спешно да се претопи и предифинира!

    За тази цел Нетаняху трябва да изчезне.
    За тази цел Хамас, създаден реално от него в други времена като средство за натиск над ООП на Арафат, също трябва да изчезне.
    За тази цел - ако се наложи - и Иран, който няма да е "за", трябва да изчезне.
    И други още има в списъка за изчезване...

    Задачата, струва ми се, излиза извън разума. Това си е класическа вуду политика, когато една световна сила продължава да смята, че може като Господ да преформатира света по свой образ и подобие.

    Двата самолетоносача в Средиземно са прекрасна илюстрация на какво разчита Чичо Сам, в осъществяването на вуду политиката си и игрите си на Господ.

    Нередност?
  • 3
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев

    Така ли? А какво правеше пушещият Кузя в Сирия, преди да се отправи към Мурманск за поредния си ремонт? Опитваше се да покаже че и Русия има мускули и може да прекроява света, ето какво. Е, опита се и не успя.

    Нередност?
  • 4
    weiss avatar :-P
    Weiss

    Това заглавие никак не остаря добре.....

    Нередност?
Нов коментар