🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Офертата на ЕС към Западните Балкани: 6 млрд. евро срещу реформи

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обикаля страните от региона

Според Урсула фон дер Лайен планът за развитие на ЕС има за цел да стимулира икономиките на страните от Западните Балкани
Според Урсула фон дер Лайен планът за развитие на ЕС има за цел да стимулира икономиките на страните от Западните Балкани
Според Урсула фон дер Лайен планът за развитие на ЕС има за цел да стимулира икономиките на страните от Западните Балкани    ©  Reuters
Според Урсула фон дер Лайен планът за развитие на ЕС има за цел да стимулира икономиките на страните от Западните Балкани    ©  Reuters

ЕС предлага инвестиции на стойност 6 млрд. евро за страните от Западните Балкани, за да ги подпомогне с провеждането на реформите, необходими за интеграцията с блока. Това заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен по време на посещението си в Скопие в понеделник. Визитата й в македонската столица е част от четиридневната ѝ обиколка в страните от Западните Балкани, по време на която ЕС ще представи плана на блока за развитие на региона.

Същия ден Фон дер Лайен посети и Прищина, където се срещна с президента на Косово Вьоса Османи Садриу. Председателят на ЕК ще посети още столиците на Черна гора, Сърбия и Босна и Херцеговина, където ще се срещне с лидерите на страните от региона.

План за развитието на региона

Според Урсула фон дер Лайен планът за развитие на ЕС има за цел да стимулира икономиките на страните от Западните Балкани, като по нейни думи той "има потенциала да удвои размера на вашата икономика за едно десетилетие". Планът на ЕС включва отваряне на общия пазар за страните от Западните Балкани в седем области, сред които свободно движение на стоки и услуги, транспорт и енергетика. Председателят на ЕК също така призова страните от региона да създадат общ регионален пазар, чието създаване ще "увеличи БВП на Западните Балкани с 10%".

Пакетът на ЕС представлява отлична възможност за Република Северна Македония, тъй като тя може да удвои икономиката си само за 10 години. Въпреки обещаващите възможности, икономиката на Скопие все още трябва да навакса изоставането си от 42% от средния доход в Европейския съюз.

Ето защо целта е, каза Фон дер Лайен, да работим заедно и да постигнем значителен икономически растеж в рамките на едно десетилетие.

Председателят на ЕК призова страните от региона да създадат общ регионален пазар.

По думите ѝ отварянето на единния пазар за страните от Западните Балкани, както и завършването на общия регионален пазар, предполага постигането на редица реформи. Като необходими реформи за Северна Македония Фон дер Лайен посочи създаването на ефикасна публична администрация, стабилни публични финанси, подобрена бизнес среда, както и реформи за независимостта на съдебната система и борбата с корупцията.

Председателят на Европейската комисия съобщи, че ЕС е предложил пакет инвестиции на стойност 6 млрд. евро по подобие на NextGenerationEU, чиято цел е постигането на необходимите реформи в региона.

Посещение в Косово

В понеделник председателят на ЕК посети и столицата на Косово, където се срещна с президента на страната. По време на визитата си в Прищина фон дер Лайен призова Косово и Сърбия да нормализират отношенията си, заявявайки, че е от "изключително значение и двете страни да се ангажират и да си сътрудничат".

Тя добави, че е обсъдила с Вьоса Османи започването на процедура за създаването на Асоциация на общините със сръбско мнозинство. Фон дер Лайен заяви, че Сърбия също така ще трябва да признае Косово, което е тема, която ще обсъди по време на посещението си в Белград.

Процесът на присъединяване в региона, на който преди години беше обещано членство в ЕС, се забави, главно поради нежеланието на 27-те членки на блока и липсата на реформи в целия регион. Сърбия и Черна гора бяха първите в региона, които започнаха преговори за членство в ЕС, а Албания и Северна Македония започнаха преговори с Брюксел миналата година. Босна и Косово обаче все още изостават от своите съседи в този процес.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 2
    • + 3

    Не вярвам на данайците, които предлагат дарове. Пък и лесно се обещава, а с тая катострофираща ЕС икономика - откъде 6 млрд?

    Нередност?
  • 4
    d.u.n. avatar :-|
    d.u.n.
    • - 2
    • + 1

    До коментар [#1] от "masay":
    Как ще повярваш като не четеш статията, там си пише срещу какво ще се дават пари. А как разбра и доказа , че икономиката на ЕС е катастрофираща, това е още по нелепо.

    Нередност?
Нов коментар