Какво означава изненадващото уволнение на Сам Алтман в надпреварата за изкуствения интелект

Това е голям провал за OpenAI и може да забави развитието на индустрията като цяло

Служителите и инвеститорите на OpenAI бяха изненадани от този ход
Служителите и инвеститорите на OpenAI бяха изненадани от този ход
Служителите и инвеститорите на OpenAI бяха изненадани от този ход
Служителите и инвеститорите на OpenAI бяха изненадани от този ход
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Колко бързо падат могъщите. Откакто пусна ChatGPT преди година, Сам Алтман е лицето на революцията в областта на генеративния изкуствен интелект (AI). Още на 16 ноември съоснователят и шеф на OpenAI изтъкваше достойнствата на изкуствения интелект пред ръководители и световни лидери на срещата на върха на Азиатско-Тихоокеанското икономическо сътрудничество в Сан Франциско. Още на следващия ден той се оказа на улицата. В публикация в блога на уебсайта на OpenAI се казва, че управителният съвет "вече няма доверие" в ръководството на г-н Олтман, тъй като "той не е бил последователно откровен в комуникацията си с управителния съвет".

Още един шок дойде часове по-късно. Грег Брокман, председател на управителния съвет на фирмата и друг съосновател, подаде оставка в отговор на уволнението на г-н Олтман.

Изненада от решението

Дефенстрацията (снемането от длъжност) беше още по-изненадваща, защото г-н Алтман изглеждаше в разцвета на силите си. Наскоро той завърши световна обиколка, на която всички от Нарендра Моди до Еманюел Макрон се стремяха да се срещнат с него. На 6 ноември той представи набор от нови инструменти за изкуствен интелект на Деня на разработчиците на OpenAI, сравни се със Стив Джобс - паралел, който сега изглежда ироничен, като се има предвид, че през 1985 г. Джобс също беше изгонен от компанията, която беше основал. Според един от шефовете на стартъп компаниите напускането на г-н Алтман и г-н Брокман е толкова сериозно, колкото ако Лари Пейдж и Сергей Брин бяха изгонени от Google през първите години на компанията.

Служителите и инвеститорите на OpenAI бяха изненадани от този ход. По-късно г-н Брокман написа в Х, че двамата с г-н Олтман не са знаели за случващото се минути преди отстраняването. Според новинарския уебсайт Axios Microsoft, който има 49% дял във фирмата, също е бил в неведение до последната минута. Акциите на Microsoft спаднаха с 2% след новината, вероятно защото амбициите на фирмата в областта на изкуствения интелект, включително горещо очакваният "копилот" за пакета Office, зависят от достъпа до технологията на OpenAI.

Големите въпроси

Отстраняването от длъжност повдига три големи въпроса: какво е довело до изненадващото уволнение; какво означава това за компанията и какво означава за бъдещето на самата технология. Реакцията на служителите на OpenAI, на технологичния свят и на обществото като цяло ще бъде от решаващо значение за това какво ще се случи по-нататък.

Бордът все още не е представил подробно обяснение за решението си. Според водещата теория, представена от Кара Суишър от New York Magazine, останалата част от борда, съставен от главния учен Иля Суцкевер, не е била съгласна с г-н Олтман за това как фирмата трябва да балансира между печеленето на пари и безопасното пускане на своите модели. Служител на OpenAI категорично нарича ситуацията "държавен преврат". На среща със служителите, проведена малко след съобщението, г-н Суцкевер отрича тази оценка, като казва, че управителният съвет просто е изпълнявал задълженията си.

Ако е вярно, че дефенстрацията на г-н Олтман е резултат от разногласия относно безопасността на изкуствения интелект, това би било най-драматичният израз на дългогодишен дебат, който е в основата на историята на OpenAI и на индустрията като цяло. OpenAI е създадена като организация с нестопанска цел през 2015 г. от г-н Алтман, г-н Брокман и г-н Суцкевер, суперзвезда в областта на AI, наред с други. Но през 2019 г., поради нужда от парични средства за обучение на модели, които изискват все повече компютърна мощност, г-н Алтман оглави създаването на дружество и привлече 1 млрд. долара от Microsoft. През 2021 г. шепа висши служители на фирмата се разочароват от по-комерсиалната насоченост на фирмата и напускат, за да създадат конкурентен стартъп, наречен Anthropic. Стартирането на ChatGPT е само една от главите в стремежа на г-н Олтман да превърне някогашната малка изследователска лаборатория в пъргава продуктово ориентирана компания.

Какво означава отстраняването на г-н Алтман за OpenAI? Непосредственият ефект е хаос. Освен г-н Брокман напуснаха още трима старши инженери. Възможно е да ги последват и други, особено ако отстраняването е резултат единствено от стратегическо несъгласие. Възможно е да има и финансови последици. В разговор с кореспондент на The Economist през август инвеститор в OpenAI нарече г-н Олтман "единствения незаменим човек" в стартъпа заради неговите отлични способности за набиране на персонал и финансиране. "Сам е най-великият набирач на средства за всички времена... след Илън", каза той. Но може би OpenAI вече не се нуждае от г-н Олтман, за да наема персонал и да набира пари, след като фирмата е толкова известна и има подкрепата на Microsoft. Ето защо напускането на г-н Брокман, смятан за инженерния мозък на стартъпа, е още по-жестоко.

В момента OpenAI води преговори за набиране на средства и това ще я оцени на близо 90 млрд. долара, което ще я превърне в една от най-ценните частни технологични компании в света. Брокер на частни пазари твърди, че преди съобщението е имало "само търсене" на акции на OpenAI. Според него сега тази оценка ще бъде подложена на проверка.

Въздействието върху индустрията като цяло не е толкова ясно. Г-н Олтман настояваше OpenAI да "изпрати" нови продукти, което ѝ даваше предимството на първия. Нейните конкуренти бяха принудени да действат по-бързо, за да не изостават. Следователно една по-фокусирана върху безопасността OpenAI ще забави цялата индустрия и ще позволи на конкурентите да наваксат. Стартъпите в областта на изкуствения интелект, които създават продукти с технологията на OpenAI, може би ще се замислят, преди да се обвържат твърде тясно с една компания. Самият г-н Олтман също е от типа wildcard. Пишейки в X, той обеща, че "ще има какво да каже за това какво следва по-късно". Ако това, което ще последва, е нова компания, драмата може едва сега да започва.

От Капитал

Microsoft веднага нае Сам Олтман


Microsoft нае Сам Олтман и друг основател Грег Брокман за ръководители на екип за изследвания в областта на изкуствения интелект, дни след като двамата бяха изхвърлени от OpenAI, компанията, на която са съоснователи.

В понеделник главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела заяви, че Алтман и Брокман "заедно с колеги ще се присъединят към Microsoft, за да ръководят нов екип за усъвършенствани изследвания на изкуствения интелект".

"Очакваме с нетърпение да действаме бързо, за да им предоставим ресурсите, необходими за техния успех", добави той.

Алтман ретуитна поста на Надела в понеделник, като добави: "Мисията продължава".

2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    hey.ya1 avatar :-?
    heyya

    Сам Алтман или Сам Олтман
    Че в статията ги има и двамата :)

    Нередност?
Нов коментар