Неочакваната раздяла на създателя на ChatGPT Сам Олтман с OpenAI и как тя стана възможна

Microsoft нае Сам Олтман и друг основател Грег Брокман за ръководители на екип за изследвания в областта на изкуствения интелект

Създателят на OpenAI Сам Олтман има основание да се чувства "леко прецакан" от решението на борда за уволнението му.
Създателят на OpenAI Сам Олтман има основание да се чувства "леко прецакан" от решението на борда за уволнението му.
Създателят на OpenAI Сам Олтман има основание да се чувства "леко прецакан" от решението на борда за уволнението му.    ©  Reuters
Създателят на OpenAI Сам Олтман има основание да се чувства "леко прецакан" от решението на борда за уволнението му.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Бордът на компанията за изкуствен интелект изненадващо уволни популярния главен изпълнителен директор.
  • Макар че е един от основателите, Олтман няма акции в дружеството.
  • Като се добави и особената структура на OpenAI, възможностите на бившия директор за защита са били практически нулеви.

Един от най-известните лидери в света на технологиите - главният изпълнителен директор на компанията за изкуствен интелект OpenAI Сам Олтман, неочаквано и за самия него се раздели с поста си в петък. Официалното съобщение гласи, че той не е бил "последователно откровен в комуникацията си с борда" и затова е загубил доверието му. Засега мястото му се поема от главния технически директор Мира Мурати.

Новината за освобождаването му изненада всички наблюдатели. OpenAI, която се оценява на 86 млрд. долара, и самият Олтман добиха огромна популярност тази година, след като чатботът на компанията ChatGPT се превърна в световен хит и доведе до активизиране на разработките в областта на генеративния изкуствен интелект. Макар че е един от основателите на OpenAI обаче, Олтман няма дял в компанията. Като се добави и специфичната структура на дружеството, това го прави уязвим от решенията на борда и обяснява защо по собствените му думи се чувства "леко прецакан", пише CNBC в свой анализ.

В понеделник обаче стана ясно, че Microsoft наема Сам Олтман и друг основател Грег Брокман (също уволнен в края на миналата седмица) за ръководители на екип за изследвания в областта на изкуствения интелект.

Особена структура

Най-отгоре в структурата на OpenAI стои бордът на директорите. Най-отдолу пък е Open AI Global - компанията, в която Microsoft наскоро инвестира 13 млрд. долара. По средата има други фирми. Бордът на директорите, който взима крайните решения, включително за уволнението на Олтман, контролира организацията с идеална цел OpenAI Inc. Тя беше създадена, "за да гарантира безопасната разработка на универсален изкуствен разум (AGI) в полза на цялото човечество". Според уебсайта на компанията целите на OpenAI Inc. имат предимство пред задължението за генериране на печалба, т.е. бизнесът на Open AI Global е второстепенен. Така на практика компанията няма контрол, напротив - контролирана е от всички нива нагоре. Това води до логичния въпрос защо Open AI Global е на дъното на корпоративната структура, а всичко се управлява от организацията с идеална цел.

Ограничена печалба

Дъщерното Open AI Global беше създадено през 2019 г. като дружество с ограничена печалба, а за таван беше определен множителят 100, т.е. инвеститорите могат да получат най-много 100 долара за всеки инвестиран 1 долар. Дори и компанията да направи милиарди, разликата се насочва към OpenAI, която е с приоритет.

Създаването на дружеството беше провокирано от нуждата да се привлекат качествени кадри и инвеститори - все пак, ако целта е да се гарантира безопасната употреба на изкуствен интелект, човек има нужда от наистина умни хора около себе си. Това означава да им бъдат предложени адекватни стимули, което пък изисква да има организация с търговска цел.

Мястото на Олтман

Тридесет и осем годишният Олтман основава OpenAI през 2015 г. заедно с други предприемачи, сред които и Илън Мъск, който по-късно се оттегля. В биографията му преди това има и други стартъпи като Loopt, Hydrazine Capital и Worldcoin. Бил е главен изпълнителен директор на Reddit и партньор в YCombinator.

В OpenAI Олтман има място в борда на директорите, но практически няма дял в компанията (освен минимално участие чрез фонд на YCombinator). Което означава, че той няма много възможности за контрол, ако нещата се обърнат против него. Факт е, че липсата на личен икономически интерес на Олтман е притеснявала някои инвеститори, въпреки че той винаги е твърдял, че е отдаден на OpenAI, защото обича работата си.

По-напредналите стартъпи обикновено се възползват от възможността за два класа акции - един за дяловите инвеститори и физическите лица и друг, с повече права, за основателите и понякога за ключови инвеститори. Главните изпълнителни директори и основателите използват тази структура, за да се предпазят от евентуална загуба на контрол над компанията.

Олтман обаче не се е радвал на такава защита. Бившият президент и съосновател на OpenAI Грег Брокман, който също напусна компанията в петък, коментира, цитиран от CNBC, че Олтман се е оказал уволнен по време на онлайн среща. Единственият намек за това, което предстои, е било съобщение "Горе главата!", изпратено му от главния учен на компанията Иля Суцкевер в социалната мрежа X предишния ден.

Бордът на OpenAI е малък за компания с такъв размер. До напускането на Олтман и Брокман в него влизаха трима външни директори и трима изпълнителни директори на OpenAI. Самият Брокман не е участвал в уволняването на Олтман, което означава, че за решението са гласували всичките останали членове - тримата външни директори и Суцкевер.

Минимизиране на щетите

Microsoft, която е основен инвеститор в OpenAI, се опитва да минимизира щетите. В понеделник компанията обяви, че наема нае Сам Олтман и Грег Брокман за ръководители на екип за изследвания в областта на изкуствения интелект. Главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела заяви, че Алтман и Брокман "заедно с колеги ще се присъединят към Microsoft, за да ръководят нов екип за усъвършенствани изследвания на изкуствения интелект".

"Очакваме с нетърпение да действаме бързо, за да им предоставим ресурсите, необходими за техния успех", добави той.

Алтман ретуитна поста на Надела в понеделник, като добави: "Мисията продължава".

Този ход следва драматичния уикенд, в който Алтман беше внезапно уволнен от OpenAI от борда на компанията в петък. Впоследствие той и Брокман, който напусна скоро след това, водиха преговори да се присъединят отново към OpenAI, но те пропаднаха късно в неделя.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kolevbg avatar :-|
    Боби Колев
    • + 1

    Докато пуснете статията и те нещата се обърнаха...

    Нередност?
  • 5
    iskamrabota.com avatar :-|
    iskamrabota.com

    По-интересното е, защо не можаха да стоят зад решението си? /ако се гледа по инфото която се изтъква като причина за отстраняването му, решението може би ще се окаже, че не е било лошо... но... както казах: не успяха да стоят твърдо... /или осъзнаха, че може само да забавят но не и да предотвратят това, което ще се случи/

    Нередност?
Нов коментар