🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Финансирането на европейските технологични компании спада почти наполовина

Много американски инвеститори напускат Европа

Големите рундове за набиране на средства бяха малко в Европа тази година, след като финансови стартъпи като Revolut и Klarna набраха стотици милиони долари в рундове по време на бума на пандемията
Големите рундове за набиране на средства бяха малко в Европа тази година, след като финансови стартъпи като Revolut и Klarna набраха стотици милиони долари в рундове по време на бума на пандемията
Големите рундове за набиране на средства бяха малко в Европа тази година, след като финансови стартъпи като Revolut и Klarna набраха стотици милиони долари в рундове по време на бума на пандемията    ©  Reuters
Големите рундове за набиране на средства бяха малко в Европа тази година, след като финансови стартъпи като Revolut и Klarna набраха стотици милиони долари в рундове по време на бума на пандемията    ©  Reuters

Финансирането на европейските технологични компании ще спадне почти наполовина тази година. Все повече американски инвеститори напускат континента, като това се случва на фона на глобалното отстъпление на рисковите инвеститори. Според годишния доклад, изготвен от базираната в Лондон група за рисков капитал Atomico, сумата, набрана от технологични стартъпи в Европа, се очаква да достигне около 45 млрд. долара през 2023 г. Това е по-малко от 82 млрд. долара през миналата година, съобщава Financial Times.

След пандемията инвестициите в рисков капитал намаляха в целия свят, тъй като повишаващите се лихви понижиха оценките на публичните технологични акции и накараха инвеститорите да се съсредоточат все повече върху генерирането на печалби. Партньорът в Atomico и ръководител на отдела за разузнаване Том Уемайер заяви, че инвестициите в европейски технологични компании остават с 18% по-високи от тези през 2020 г., докато в други региони те са по-ниски в сравнение с нивата преди пандемията.

Причини за спада

Една от причините за понижението тази година е намаленото финансиране от американските инвеститори. За сделки, включващи относително напреднали европейски стартъпи, търсещи финансиране за етап на растеж, делът на капитала от американските инвеститори е намалял от 39% през 2021 г. до 25% тази година.

Т. нар. кросоувър инвеститори (те са активни в много сегменти на частните инвестиционни пазари), много от които са от САЩ, често участват в сделки на по-крайни етапи, но тази дейност е почти спряла. Според доклада на Atomico инвестициите в рисков капитал в САЩ продължават да превишават тези в Европа, като тази година те са почти три пъти повече от инвестициите в технологии. В Китай и останалата част на света инвестициите ще бъдат на равнището на тези в Европа.

Положението с AI компаниите

Нарастващите сделки за набиране на средства за компании за изкуствен интелект са един лъч светлина. Европейски стартиращи компании като френската Mistral и германската Aleph Alpha са сред тези, които са реализирали най-големите финансови кръгове за годината, набирайки съответно до 400 млн. евро и 500 млн. долара тази година.

От 36-те европейски технологични сделки, на стойност над 100 млн. евро тази година, 11 са за компании, занимаващи се с изкуствен интелект. В САЩ има 37 подобни AI сделки. "Виждаме, че изкуственият интелект е топ тема, когато говорим за брой кръгове от инвестиции, вложени в ранните фази на развитие", казва Уемайер.

Положението при останалите на технологичния пазар

Големите рундове за набиране на средства бяха малко в Европа тази година, след като финансови стартъпи като Revolut и Klarna набраха стотици милиони долари в рундове по време на бума на пандемията.

Някои стартъпи, които привлякоха инвеститори тази година, трябваше да го направят при значително по-ниска оценка. През септември турският стартъп за доставка на хранителни стоки Getir набра 500 млн. долара при оценка от 2.5 млрд. долара, което е една четвърт от стойността му само 18 месеца по-рано. Докато по-големите сделки намаляха, сделките на "ранен етап" или "начален етап" останаха сравнително активни, тъй като инвеститорите се фокусират върху по-малки залози. Компаниите на по-ранен етап също така виждат, че оценката им остава по-издръжлива от по-зрелите стартъпи. Докато оценките на стартъпа се връщат към дългосрочните средни стойности след покачването по време на пандемията, тази промяна не се е отразила на сделките в начален етап толкова дълбоко, според Том Уемайер. "Степента на конкурентната интензивност в начален етап остава силна", добавя той.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар