🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Да отгледаш стартъп екосистема в Лил

Публично-частният проект EuraТechnologies привлича стартъпи от цял свят и увеличава работните места в региона. Екипът цели да си партнира със стартъп организации от Източна Европа

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Стартъп кампусът EuraТechnologies отваря врати през 2009 г. в Лил като държавен проект за създаване на работни места в региона.
  • През 2022 г. получава 24 млн. евро от частни инвеститори и става публично-частна организация.
  • До момента през акселератора и инкубатора са преминали над 300 стартъпа и са открили над 7 хил. работни места.

Лил рядко попада в списъка на туристите, решили да посетят Франция. За тях столицата на северния регион Hauts-de-France най-често е транзитна точка към някои от големите европейски градове като Амстердам, Брюксел и Париж. Това не е проблем за икономиката на града, защото фокус на общината не е привличането на туристи, а на млади предприемачи.

В изоставените фабрики на някогашния индустриален град сега се помещава един от най-големите стартъп хъбове във Франция. Създаден през 2009 г., EuraТechnologies цели да привлече млади предприемачи и технологични специалисти от цял свят, които да допринесат за откриването на нови работни места в региона. И по всичко личи, че до момента успяват. За 14 години от създаването на EuraТechnologies през инкубатора и акселератора са преминали над 300 стартъпа, а големи технологични компании избират да отворят офиси в Лил, за да могат да си партнират с тях. През 2022 г. EuraТechnologies за първи път набра 24 млн. евро частен капитал, който ще инвестира в нови програми за млади предприемачи. Нещо повече - организацията цели да репликира същия стартъп модел и в други малки европейски градове, като фокусът им е Източна Европа.

Индустриален кръговрат

Стартъп хъбът на EuraТechnologies се намира в стария индустриален квартал отвъд околовръстния път на Лил. За по-малко от 30 минути с автобус посетителите могат да стигнат от центъра директно до комплекса на акселератора, който дори има собствена едноименна спирка на градския транспорт. Покрайнините на Лил обаче невинаги са били така спокойни.

Още от XVI век Лил се оформя като индустриален град, известен най-вече с текстилната си промишленост. В средата на XX век обаче настъпва криза и много от фабриките затварят, над 3000 служители остават без работа, сградите се изоставят, а районът се обезлюдява. "Наоколо нямаше нищо, а кварталът беше с лоша репутация. Кметството на Лил обаче реши да инвестира в изоставените сгради и да ги трансформира в стартъп инкубатор. Бившият президент на региона Hauts-de-France Пиер Андре искаше да възобнови изгубените работни места, като помогне за основаването на нови компании. В резултат на това през 2009 г. беше създаден EuraТechnologies", разказва Жулиен Никола, който отговаря за международните партньорства на хъба, пред "Капитал".

Разхождайки се из комплекса, човек е трудно да си представи, че само преди 14 години кварталът се е възприемал за тъмна и недостъпна част на Лил. Сега бившите фабрики - над 140 хил. кв.м, са изцяло реновирани, като е запазен първоначалният дизайн на фасадите с червени тухли, популярни за градската визия на Лил. Усещането е като в университетски комплекс. По улиците около EuraТechnologies се разхождат млади хора, деца играят тенис на стените на бившите фабрики, а около обяд малките кафета, барове и ресторанти са препълнени с хора.

С желание на общината

Инвестицията за изграждането на EuraТechnologies е осигурена изцяло от публични дружества, като основните акционери са Banque des Territories, която финансира обществени проекти, кметствата на Лил, на областта и на региона Hauts-de-France.

В средата на 2022 г. EuraТechnologies успява да набере първи частен капитал в размер на 24 млн. евро и се преструктурира в публично-частно дружество. Най-големият частен акционер е холдингът Association Familiale Mulliez, собственик на френските вериги магазини Auchan и Dacathlon. Сред инвеститорите са още предприемаческата мрежа Entreprises et cités и банките Crédit Mutuel, Crédit Agricole и Caisse d'Epargne. "Крайната цел на всички ни е да създадем работни места в региона", обяснява Жулиен Никола. Частните инвеститори също допринасят за развитието на квартала в покрайнините на Лил, превръщайки го в своеобразен бизнес център. Банки и технологични компании, сред които IBM и Capgemini, отварят офиси около централата на EuraТechnologies, за да бъдат близо до стартъпите и да си партнират с тях.

Целта на всички публични и частни институции е една - да развиват бизнесите в региона. Според проучване на френското издание Le Figaro към 2022 г. Лил е вторият най-предпочитан град във Франция от млади предприемачи. По данни на Statista обаче той попада на шесто място в класацията на водещите стартъп градове в републиката, като проучването се базира на качествени и количествени метрики за броя стартъпи, споделени работни пространства, инвеститори, еднорози и продадени бизнеси. В Европейския съюз пък Франция заема трето място като стартъп дестинация, след Швеция и Германия.

Програми за стартъпи от цял свят

EuraТechnologies представлява мрежа от общо четири стартъп кампуса в северния регион, разделени по различни бизнес вертикали. Централата на инкубатора и акселератора е в Лил, където се развиват млади бизнеси в областта на финтех и киберсигурността. В Рубе се намира клонът с фокус върху проекти от ритейлтех и проптех индустриите, а в Сен Контан и Уилемс са съответно младите бизнеси в областта на роботиката и агротех. Екипът на EuraТechnologies се състои от 60 души, като във всеки от кампусите има бизнес ментори, които да помагат на младите предприемачи в развитието на стартъпите им.

"Пътят на стартъпите започва през инкубаторската програма, насочена към млади бизнеси в ранен етап от развитието им. Тя продължава шест месеца с опция за удължаване с още шест и е безплатна за предприемачите, които могат да ползват и споделеното работно пространство в кампусите. След края на програмата те представят бизнесите си пред инвеститори и частни компании", обяснява Жулиен Никола.

Акселераторската програма в EuraТechnologies е вторият етап в развитието на стартъпите. Тя е насочена към бизнеси, които вече имат готов продукт или услуга, първи клиенти и отчитат годишни приходи от над 50 хил. евро. "Инкубаторът е за валидиране на идеите, а акселераторът - за първи продажби и набиране на инвестиции", казва още Никола. От EuraТechnologies не осигуряват финансиране на стартъпите, но помагат на предприемачите в изграждането на мрежа от партньори и организират регулярни срещи с подходящи инвеститори.

И двете програми са отворени за предприемачи от цял свят, като прозорците за кандидатстване са два пъти в годината. Макар работният език да е английски, от кампуса съветват поне един член на екипа да говори френски. "В инкубатора се опитваме да допускаме максимално много предприемачи. Отворени сме за всеки, който иска да учи, а в продължение на програмата подбираме тези, които са най-мотивирани и имат най-голям бизнес потенциал. Първите три месеца са най-интензивни и така разбираме кои хора са дошли като туристи и кои наистина искат да бъдат част от програмата", казва още Жулиен Никола.

14-годишна равносметка

До момента през EuraТechnologies са минали над 300 стартъпа, като 30% от всички основатели са чужденци. По данни на кампуса от 2009 г. до момента са открити над 7 хил. нови работни места в региона, а младите бизнеси са набрали финансиране от общо над 500 млн. евро. "Едно от конкурентните ни предимствата спрямо другите инкубатори е, че сме много близки с публичните институции, което ни помага да привличаме чуждестранни стартъпи, които искат да се развиват във Франция. Помагаме им да отворят офиси тук, да разраснат бизнесите си, да получат финансиране и да създадат работни места", казва Никола.

Приходите на EuraТechnologies идват основно от отдаването на офиси под наем в споделено им работно пространство. Докато за предприемачите в инкубатора те са безплатни, всички други трябва да заплатят средно 300 евро на месец за наем на бюро за четирима души. По думите на Жулиен Никола тази сума е значително по-малка от цените на наемите в региона. Друг източник на приходи за кампуса е организирането на събития, както и платени консултантски програми, насочени към малки бизнеси, които искат да стъпят на френския пазар (вижте карето).

За стартъпи с поглед към Франция

Онлайн програмата Market Validation е насочена към стартъпи в напреднал етап от развитието им, които искат да проверят дали френският пазар е подходящ за бизнеса им. Годишно има три сесии за кандидатстване, като във всяка се одобряват до 10 стартъпа. От EuraТechnologies организират поредица от срещи с потенциални клиенти. Цената е 8 хил. евро за два месеца и 10 хил. евро за 3 месеца.

Програмата Soft landing е насочена към стартъпи, които искат да установят бизнеса си във Франция. От EuraТechnologies им осигуряват помощ за регистриране на дружество, намиране на офис, правни консултации, PR и др. Цената зависи от количеството и вида на услугите.

Програмата Fundraising Services е насочена към всички стартъпи, които търсят финансиране от Франция. От EuraТechnologies им помагат за установяване на контакт с потенциални инвеститори и подготовка на документи. Стартъпите заплащат т.нар. success fee или процент от набрания капитал в продължение на две години.

Удовлетворени от постигнатите резултати, от EuraТechnologies търсят да установят партньорства с други европейски инкубатори и акселератори и да започнат съвместни програми за обмен на стартъпи. "Засега пробвахме с един кампус в Северна Белгия, който също е публично дружество. Дадохме възможност на някои от стартъпите да прекарат между един и три месеца безплатно там. Като валидираме този модел, ще пробваме да го репликираме в Източна Европа, където стартъп сцената е много интересна и се развива бързо", обяснява Никола. От EuraТechnologies целят да установят партньорства с организации извън столиците, за да развиват предприемачеството в по-малки областни градове.

По думите на Жулиен Никола към момента френската организация не се стреми към набирането на допълнителен капитал, а се фокусира изцяло върху разширяване и подобряване на предприемаческите програми. Така екипът на EuraТechnologies продължава по пътя към целта си да превърне Франция в най-предпочитана стартъп дестинация, да развива бизнеса в северния регион, а след това да предаде натрупания опит и в други европейски държави.

Акционерите ни искат да увеличаваме работните места в региона

Кусе Ванек, главен изпълнителен директор на EuraТechnologies



Какво е специфичното в стартъп екосистемата в Северна Франция?

Регионът е фокусиран върху електромобилността, защото тук има много фабрики, които произвеждат батерии за електромобили. Установяването на стартъпи тук ще помогне за навлизането на още и нови технологични индустрии.

Как участва държавата в развитието на стартъп екосистемата?

Банката BPI (Banque publique d'investissement) финансира стартъпи в начален етап от развитието им. Тя никога не е първи инвеститор, но като последващ такъв може да вложи до 200 хил. евро за един рунд. Правителството, общините и държавните администрации също си партнират в много проекти със стартъпи, които им помагат в дигитализацията или внедряването на иновации.

Държавният и частният сектор си партнират в развитието на EuraТechnologies. Как успяват да се сработят?

Това е уникален модел за Франция. Публично-частните партньорства винаги са предизвикателство. Те заедно образуват една екосистема от хора, които ги е грижа за региона ни и искат да го развият. Партньорството работи благодарение на лидерите във всяка организация, които са поели ангажимент това да се случва. Кметът на Лил, президентът на региона и президентът на частния холдинг Association Familiale Mulliez, всички те работят заедно. Задачите не се прехвърлят на по-долни административни нива. Тези топ лидери намират начин да работят заедно и когато кажат на екипа си, че нещо трябва да се случи, всички се задействат и изпълняват.

Колко важна е политическата стабилност в страната и влияе ли смяната на местната власт на работата на EuraТechnologies?

Имаме късмет да имаме стабилност и представители, които ги е грижа както за EuraТechnologies, така и за стартъп екосистемата. За близо 15 години от създаването на EuraТechnologies промените не са създавали проблеми, да се надяваме това да продължи. Имаме основни правила за работа, които всички спазват. Те също са гаранция за бъдещето на EuraТechnologies. Стремим се да следваме правилата.

Каква е крайната ви цел за стартъпите и екосистемата в региона?

Целта ни е да увеличаваме работната ръка и да се наемат нови хора, което да доведе до положително икономическо въздействие за региона. Разбира се, гледаме и представянето на стартъпите по отношение на инвестициите, които привличат продажбите и финансовите им показатели. Но в края на деня това, което нашите акционери искат, е да имаме положително въздействие върху региона и стартъпите да откриват работни места.

EuraТechnologies ни помогна да представим проекта си пред много инвеститори

Бриж Мохан Лал Сривастава, изпълнителен директор на стартъпа Nijta



През октомври 2022 г. роденият в Индия Бриж Мохан Лал Сривастава е приет в инкубаторската програма на EuraТechnologies. Два месеца по-късно заедно с още трима млади предприемачи от Франция и Германия създават компанията Nijta. Те разработват софтуер за анонимизиране на гласа при онлайн или телефонен разговор като решение за защита на личните данни. След края на инкубаторската програма стартъпът вече има първи клиенти и е приет в акселератора на EuraТechnologies. Екипът на Nijta се състои от общо шестима души, като целят да наемат още трима.

През кои програми преминахте? Какъв беше предприемаческият ви път?

Основахме Nijta през декември 2022 г. Дойдох в EuraТechnologies само със стартъп проект. После започнахме да проучваме пазара, намерихме инвеститори и клиенти. Бях част от инкубатора за стартъпи в начална фаза. Той ни помогна в първите стъпки - основаване на екип, как да правим интервюта, ценообразуване, намиране на клиенти, осигуряване на офис пространство. Програмата продължи шест месеца. След това вече имахме няколко клиенти и минахме и през акселераторската програма. Тя е много по-интензивна, опитваш се да намериш финансиране, набираш повече клиенти. EuraТechnologies ни помогнаха да си представим проекта през много инвеститори. Те имат подкрепата на държавата, частни партньорства, юридически услуги, ние имахме нужда от тези услуги и същевременно предлагаме нашите услуги на други в екосистемата. В региона се случват много неща, а киберсигурността е много развиваща се ниша.

Защо избрахте Лил?

Карах докторантура тук и паралелно работих в компания, която има офис срещу кампуса. Срещах се с много хора от EuraТechnologies, присъствах на много събития и разбрах, че това е супер място. Много харесвам Лил, ако искаш да основеш стартъп, това е мястото. Близо сме до Брюксел, Амстердам, с влак до Лондон и на час от Париж.

Освен това след докторантурата ми визата ми изтече и имах нужда да бъде продължена. EuraТechnologies е международно познат инкубатор и издаването на виза стана без проблем.

В какъв размер са инвестициите ви до момента?

Имаме 500 хил. евро и очакваме още толкова съвсем скоро. Привлякохме частни и държавни инвеститори. Например банката за иновации BPIFrance, която финансира предприемачи и бизнеси с голям потенциал да променят средата. От нея получихме около 200 хил. евро.