🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Националистическият университет на Виктор Орбан

Учебното заведение получава невиждано за Унгария финансиране, за да възпитава проповядваните от премиера виждания

Унгарският премиер Виктор Орбан иска да гарантира дълголетието на политиките си чрез възпитаване на следващото поколение местни популистки лидери.
Унгарският премиер Виктор Орбан иска да гарантира дълголетието на политиките си чрез възпитаване на следващото поколение местни популистки лидери.
Унгарският премиер Виктор Орбан иска да гарантира дълголетието на политиките си чрез възпитаване на следващото поколение местни популистки лидери.    ©  Reuters
Унгарският премиер Виктор Орбан иска да гарантира дълголетието на политиките си чрез възпитаване на следващото поколение местни популистки лидери.    ©  Reuters
Темата накратко
  • Колегиум Матиас Корвин" получава средства, които са сравними с тези за целия образователен сектор в страната.
  • Орбан и партията му "Фидес" използват учебното заведение за създаване на следващото поколение неоконсервативни лидери.
  • Международното разширяване на MCC показва амбициите на Орбан да достигне до възможно най-голяма аудитория.

Унгарският премиер Виктор Орбан редовно приковава общественото внимание върху себе си, независимо дали става въпрос за позициите му относно Русия или традиционно националистическите си изказвания. Един аспект от дейността му доскоро оставаше далеч от прожекторите - университетът "Колегиум Матиас Корвин" (MCC).

Образователната институция се намира в бивш 4-звезден хотел, намиращ се в спокоен квартал на Будапеща. Посещаващите университета имат достъп до спа услуги и учебни корпуси с изглед към парк с езеро с патици.

Макар това да звучи като прекрасно място за получаване на висше образование, реалността е различна. Университетът всъщност се използва от Орбан и партията му "Фидес" за отглеждане на следващото поколение неоконсервативни националисти, пише в обширен материал на Bloomberg.

Именно близостта до управляващата партия е причината за доброто положение на MCC. Учебното заведение има огромна финансова подкрепа от страна на правителството, като през 2020 г. получи повече от 1 млрд. долара държавна подкрепа. По този начин финансовата подкрепа за MCC e сравнима с тази, която получават всички останали висши образователни институции в страната.

Миналия месец MCC откри още един обект в Словакия, за да добави към 18-те центъра в Унгария, университета във Виена и разширяването на дейността в Румъния и Украйна. Освен това има клонове и партньорства в Брюксел, Берлин и Великобритания.

Настоятелството на MCC се председателства от Балаш Орбан, близък сътрудник на унгарския премиер, но въпреки това роднинска връзка между двамата няма. Колежът се описва като "независим, без да е ценностно неутрален" и основната му мисия е да развива таланти, а не да налага някаква идеология, заявяват от ръководството му. "Не става въпрос главно за унгарската мека сила", каза Балаш Орбан в кулоарите на събитие в Париж този месец. "Става дума за моите ученици. Аз съм отговорен за новото поколение унгарци", добави той, цитиран от Bloomberg.

Настоятелството на MCC се председателства от Балаш Орбан, близък сътрудник на унгарския премиер.

Студентите от MCC получават повече предимства, отколкото просто по-добри условия. Много университети в Унгария вече ще присъждат допълнителни точки на кандидатите, завършили гимназиалната програма на MCC. Това създава несправедливо предимство, смятат педагози. Тамаш Феделес, заместник-ректор на университета в Печ в Южна Унгария, каза, че студентите от MCC вече са сред най-добрите кандидати поради допълнителните часове, които получават. "Очевидно е на отлична финансова основа", добави той.

MCC има около 7 хил. студенти, с планове да ги увеличи до 10 хил.. И със своето ветроходно пристанище на унгарското езеро Балатон и стипендии за изследвания в чужбина, това е неустоим магнит за много млади хора.

Средствата зад MCC

В резултат на вливането на средства от страна на правителството през 2020 г. колежът стана акционер с 10% в петролната компания Mol и производителя на лекарства Gedeon Richter и най-големият акционер във всяко от тях. Тези две компании съставляват около половината от борсовия индекс на Унгария.

MCC също така може да се похвали с първокласни имоти в Унгария и мажоритарен дял в Libri - издателство, което предизвика противоречия, като опакова някои книги в пластмасово фолио. Това се случи, защото компанията спазваше закон, въведен от правителството, който ограничава маркетинга на материали, за които може да се счита, че рекламират хомосексуалността или промяната на пола на непълнолетни.

Правителството на Орбан е наляло "извънредни" суми в MCC, за да помогне за подхранването на кръг от интелектуалци, които ще помогнат на неговата партия "Фидес" да запази властта си и да разшири влиянието си в чужбина, каза пред Bloomberg Даниел Хегедуш, старши сътрудник, фокусиран върху Централна Европа в German Marshall Fund.

Какво се случва в MCC?

"MCC е част от пропагандната машина на "Фидес", смята Хегедуш. "Орбан би искал да създаде такъв вид органична интелигентност или тази мрежа от публични интелектуалци в Унгария, преди всичко в името на стабилността на режима."

Бенс Сечени, американец с унгарски корени, е стипендиант в MCC, като прекарва една година в университета, продължавайки изучаването на журналистика. Според Сечени обаче стипендията е полезна само ако се пише по темите, предложени от свързаните с MCC изследователски ментори. Препоръчваните теми, изненадващо или не, са такива, които биха укрепили политическите позиции на Орбан. За пример журналистът дава задача, в която е трябвало да сравни условията, при които украинските и сирийските бежанци идват на унгарската граница. Според него менторите му са искали да защити със задна дата спорното решение на Орбан да не приема бежанци през 2015 г.

"Правителството на Орбан е наляло "извънредни" суми в MCC, за да помогне за подхранването на кръг от интелектуалци, които ще помогнат на неговата партия "Фидес" да запази властта си и да разшири влиянието си в чужбина"

Даниел Хегедуш, старши сътрудник, фокусиран върху Централна Европа в German Marshall Fund

В статия в The Guardian Сечени разказва, че той и още трима американски стипендианта са били поканени да присъстват на серия от лекции по унгарска история, като лекторите обикновено са били членове на управляващата "Фидес". Занятията имат за цел да дадат контекстни познания за обсъждане на текущите събития в Унгария, но според американеца с унгарски корени този контекст е осигурен с ясен наклон към реториката на "Фидес". Част от колегите на Сечени обаче не усещат това, което е и причината те да започнат да пишат материали, които се позовават единствено на предоставената от университета информация. В последствие на тези стипендианти са им предложени доходоносни позиции в институции, свързани с MCC.

"Тези стипендианти подпомогнаха каузата на MCC и бяха възнаградени за това", смята Сечени. Следването на линията на Орбан може да донесе значителни печалби. Смята се, че партията му контролира между 70% и 80% от медиите в Унгария. Много от университетите в страната са поставени под контрола на съюзниците на "Фидес". Това е част от системата на Орбан за вътрешно влияние.

Отказът на Сечени да следва наложената от "Фидес" линия означава, че за него подобна доходоносна позиция няма. Нещо повече, журналистът заявява, че един от лекторите му е казал да "внимава", защото по онова време Сечени работи върху текст на тема политическа корупция и етнически напрежения в Източна Европа.

Международно разширяване

Дори по-противоречиво е разширяването на MCC в съседни страни с унгарски малцинства. На уебсайта си колежът говори за насърчаване на патриотизма и насърчаване на млади хора, които ще се "грижат за унгарската нация".

Миналия месец MCC откри нов институт, посветен на изследване на националното съзнание на Унгария, използвайки казуси на етнически унгарци в чужбина, за да помогне да се определи какво означава да си част от нацията. Анита Мейджър, която е съпредседател на института заедно със съпруга си, заяви пред Bloomberg, че изследването ще бъде аполитично и ще разглежда и гледната точка на мнозинството от населението.

Най-новият клон е този в Дунайска Стреда, Словакия, който беше официално открит през октомври. По-голямата част от 23 хил. жители на града югоизточно от Братислава са етнически унгарци. Кристиан Помихал, ръководител на местния филиал на MCC, заяви на откриването, че обучението е насочено предимно към говорещите унгарски език, въпреки че е отворено за словашки студенти. MCC има филиали и в осем румънски града.

Амбициите за разрастване на MCC обаче не се изчерпват с етническите унгарци. Източници на The Guardian казаха, че се очаква унгарски културен център близо до площад Трафалгар в Лондон да включва клон на MCC. Центърът в Брюксел, закупуването на университет във Виена и планове за клонове в други европейски страни показват, че Орбан иска политическите му разбирания да достигнат възможно най-голяма аудитория.

До голяма степен това прилича на подготовка на чужденци да публикуват статии в англоезичните медии, които подкрепят политическите каузи на Орбан. Има стипендианти на MCC от Франция, Англия, Германия и други, които създават такива статии на съответните си езици. Те пропагандират позициите на Орбан пред публика в родните си страни. Едно училище може да преподава от конкретна позиция, но трябва да насърчава учениците да изразяват своите различни гледни точки. Очевидно обаче целта на MCC не е създаването на критични, мислещи граждани.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 6

    Образованието е най-съществената част от националната доктрина.
    Орбан, избиран с огромното мнозинство от унгарците за четвърти мандат, вероятно с нещо импонира на народа си. Просто му дава самочувствие на народ, който може да поеме съдбата си в свои ръце, а не да я джиросва на посолства или на Брюксел, където се решава дневния ред на БГ от сламените ѝ управленци.

    Това, че в БГ няма нито доктрина, нито образование не бива да е пример за разсъждение на автора на преразказа как трябва да е в други страни.
    Всъщност в Унгария няма и Америка на Унгария и медии-кърмачета, нависнали по бозките на НПО-то.

    Та - не плачете на чужд гроб, Капитал! Имате достатъчно управленски, образователни, здравни, правни, морални, административни, морално-етични, сглобкаджийски и т.н проблеми, които душат нацията.

    Изплакнете си очите и белким прогледнете от козяшката катаракта.

    Нередност?
  • 4
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • - 6

    Ние, хирурзите, сме праволинейни и директни хора. Ще ти кажа как се нарича политиката на Орбан: битов фашизъм, кръчмарски национализъм и ракиен патриотизъм. Подобна политика не създава мислещи и отговорни граждани. Създава лумпени, които се обединяват във футболни агитки. Също и селски тарикати с манталитета на един герой на Алеко Константинов. Много често това са едни и същи хора. Ти искаш ли да живееш в общество от такива хора? Аз не.

    Нередност?
Нов коментар