🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Руският петрол се продава все по-трудно заради дедоларизацията

Руската централна банка отказва да получава средствата в рупии, а Ню Делхи не иска да използва други валути

Индийските компании са принудени да извършват плащания във валутни миксове или юани заради нежеланието на Москва да получава рупии
Индийските компании са принудени да извършват плащания във валутни миксове или юани заради нежеланието на Москва да получава рупии
Индийските компании са принудени да извършват плащания във валутни миксове или юани заради нежеланието на Москва да получава рупии    ©  Reuters
Индийските компании са принудени да извършват плащания във валутни миксове или юани заради нежеланието на Москва да получава рупии    ©  Reuters

Русия изпитва все повече трудности при продажбата на петрол заради невъзможността да използва американския долар при завършването на сделки. Проблемът обхваща някои от най-доходоносните пазари за Москва, откакто Кремъл започна войната в Украйна и Европейският съюз (ЕС) и САЩ реагираха с пакети от санкции.

Най-сериозно затруднението се усеща в сделките с Индия, след като през юли местното правителство отказа да извършва плащания в рубли и постави условие да се използват индийски рупии. Източници на Reuters обаче заявяват, че търговските компании в Русия са получили неофициални насоки от централната банка да не получават средства в индийската валута.

Проблемът обхваща и други държави, които продължават да купуват руски петрол. Източниците на Reuters заявяват, че се наблюдават трудности при завършването на сделки и с Китай, Турция и няколко африкански държави.

Казусът с Индия е най-сложен за разрешаване

Причината за изискването на Руската централна банка (РЦБ) относно плащанията в рупии е търговският баланс между двете държави. Вносът на Индия от Русия достигна 30.4 млрд. долара за периода април - септември, като търговският й дефицит с Москва се увеличи до 28.4 млрд. долара. За същия период на миналата година този показател възлиза на около 17 млрд. долара, показват данни, публикувани на уебсайта на индийското министерство на търговията. Спроед РЦБ вносът от Индия е "незначителен", което прави притежаването на местната валута "безсмислено".

Друга пречка е фактът, че Индия насърчава харченето на рупии на нейна територия. Това е причината Ню Делхи да вземе решение да наложи наказателни обменни курсове за конвертиране на рупии в други валути, които достигат над 10% от конвертираната сума, заявяват два руски източника на Reuters.

Временното решение на проблема, което се прилага в момента, е да се използва микс от различни валути, които да са по-полезни на Русия. Товарите, които са били доставени в последните месеци, са платени в комбинация от китайски юан, хонконгски долар като преходна валута към юана и дирхам на Обединените арабски емирства (ОАЕ), който е обвързан с щатския долар, казаха пред Reuters 10 търговски източника и служители.

Дълготрайно използването на този метод не е възможно, тъй като създава сериозни допълнителни разходи и като цяло е доста по-труден. Това е и причината най-голямата индийска рафинерия Indian Oil Corp (IOC) все още да не е извършила някои плащания, главно за закупуването на руския лек, сладък сорт Сокол от проекта Сахалин 1. IOC каза, че не е в състояние да плати за доставките на Sokol, тъй като компанията, доставяща сорта, все още не е отворила сметка в дирхами на ОАЕ.

Индия купува повече от 60% от руския морски петрол, показват данни на LSEG и изчисления на Reuters. По този начин Ню Делхи се нарежда на второ място като купувач на морски руски суров петрол след Китай.

Големият обем на сделките подчертава нуждата от намиране на решение, което да доведе до дълготрайно успокояване на търговските отношения. Според източниците на Reuters най-вероятният вариант за разрешаване на затруднението е индийските компании да бъдат подканени да извършват плащанията си в юани. За Индия използването на валутата на регионален съперник е много чувствителен въпрос, въпреки че индийските частни рафинерии се върнаха към юана поради липсата на други опции, добавят източниците.

Друга валута, която Русия може да използва за търговия с Индия, е дирхамът на ОАЕ, но и пред този вариант има пречки. От октомври няколко банки в страната затегнаха контрола върху клиентите, фокусирани върху Русия, като целта е да се осигури спазването на тавана на цените, наложен от ЕС и икономиките от Г-7, заявиха пет петролни търговски и банкови източника пред Reuters. Най-малко две местни банки пък са въвели декларации за съответствие с ценовите ограничения за клиентите, участващи в търговията с руски суров петрол, петролни продукти и стоки.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    uyd24489240 avatar :-|
    Влад
    • - 3
    • + 1

    Керванът си върви, защото кучетата лаят.Не им берете гайлето на Русия.600млрд$ от началото на годината за петрол и газ.

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 2

    Това за кучетата и кервана стана капитално. Т.е. изкуствено драматизирано от Капитал..
    Класически капитализъм: едните имат нещо, което е нужно на другите. Ами като не става с рупии, ще стане с друго. В натура. Нямам пред вид в жени, естествено...
    А иначе дедоларизацията работи усилено. Кърти Брентън-Уудскта система камък по камък. Че и по два.
    Преразказвачите спомнят ли се, че Китай и Саудитска се договориха да си плащат не в долари, а в юани? Как търгува Бразилия, а ЮАР, а Китай, Русия, Индия? Ами в местни валути. Никой не бара долар!

    Частните случаи не са правило, въпреки че последователите на братя Грим се опитват да ги представят като епични великани. Не са.
    Дедоларизацията е правилото, май.

    P.S. В тоя ред на мисли в какво ли ще се разплаща с йоркширите си Ам за БГ? В натура (фастъчено масло?) или в гумени СПТ? И в двата случая на грантаджиите ще им е тегаво...

    Нередност?
Нов коментар