Spotify съкращава почти 20% от персонала си, за да се справи с кризата

Въпреки растежа си от последните няколко години музикалната услуга се затруднява в поддържането на постоянни приходи

Главният изпълнителен директор Даниел Ек има проблеми.
Главният изпълнителен директор Даниел Ек има проблеми.
Главният изпълнителен директор Даниел Ек има проблеми.    ©  Reuters
Главният изпълнителен директор Даниел Ек има проблеми.    ©  Reuters

Spotify се разделя с почти една пета от своята работна сила след предупреждението, че растежът на музикалната платформа е спрял и групата трябва да намали разходите си. В бележка до персонала от понеделник главният изпълнителен директор Даниел Ек съобщи, че компанията ще съкрати около 17% от глобалната си сила. За Spotify работят над 9000 душипо целия свят, съобщава Financial Times.

"Подозирам, че това ще повлияе на много хора с ценен принос. За да бъда откровен, много умни, талантливи и трудолюбиви хора ще ни напуснат", казва Ек.

През последните няколко години Spotify се разрастваше бързо, добавяйки десетки милиони абонати. Въпреки това музикалната услуга отдавна страда при опитите си да поддържа постоянни приходи. Тя беше подложена и на натиск да ограничи разходите си след скъпата инвестиция в подкастите, което подразни инвеститорите.

Как се стига до решението

Даниел Ек казва, че ръководството е дебатирало за това да се направят по-малко съкращения през следващата 2024 и 2025 г., но е избрала да направи по-мащабно уволнение сега. "Имайки предвид разстоянието между състоянието на финансовата ни цел и настоящото състояние на оперативните ни разходи, избрах, че едно важно действие, което да свие разходите ни, беше най-доброто решение, за да постигнем целите си."

Обявлението идва точно месец след като опитите на Spotify да намали разходите показаха признаци на успех. През октомври компанията посочи, че планира да намали разходите, което доведе до поскъпване на акциите. Въпреки това в понеделник, Ек казва, че компанията се изправя пред нови действителности, включително по-високата цена на капитала, и че групата се нуждае от по-голяма ефективност.

Ситуацията в Spotify през последната година

Компанията съкрати част от персонала си и по-рано тази година, но обявените промени сега са доста по-драстични. Spotify отчете печалба 65 млн. евро за трите месеца до септември. Това е първата й тримесечна печалба от повече от година, подпомогната от покачването на цените и увеличения брой абонати, съобщава BBC.

"В ранните дни на Spotify нашите изобретателност и креативност бяха това, което ни отличаваше", казва Ек, добавяйки, че с разрастването си компанията се е отдалечила много от този основен принцип на работа.

Spotify вече намалява големите си амбиции в подкастите, след като направи бум в този бизнес по време на пандемията от коронавирус. През последната година компанията отказа редица оригинални подкасти, включително няколко криминални поредици.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    plamenss avatar :-|
    plamenss
    • + 2

    Днес по новините съобщиха, че Испанската Мовистар ще съкрати почти 6000 души. Дали не се задава нещо?!

    Нередност?
  • 3
    datahustler avatar :-|
    Соколов
    • + 4

    9,000 души за Спотифай? Моите уважения, но какво по дяволите правят 9,000 души в тази компания?!? Айде, да кажем 400-500 да се занимават с разработка, а останалите? Бая меринджейн ще има там да знаете!

    Нередност?
  • 4
    ekp351157130 avatar :-?
    ekp351157130
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#2] от "plamenss":

    рецесия и е лесно да се съкращава. След рецесията пак ще наемат, после пак рецесия и ще се съкращава и така. Нормални цикли. Заплатите също така скочиха и това е нормална реакция за намаляване на разходите. Новите ще ги наемат на по-ниски нива и по трудно. Това е и целта на вдигане на лихвите.

    Нередност?
Нов коментар