Германските компании съкращават инвестициите си в условия на бюджетна криза

Проучването на Ifo Institute показва влошаване на условията за бизнес в страната

Най-голямо намаление на инвестиционните планове е установено в производствения сектор
Най-голямо намаление на инвестиционните планове е установено в производствения сектор
Най-голямо намаление на инвестиционните планове е установено в производствения сектор    ©  Reuters
Най-голямо намаление на инвестиционните планове е установено в производствения сектор    ©  Reuters

Германските компании са съкратили инвестиционните си планове за тази и следваща година, показва ново проучване на базирания в Мюнхен Ifo Institute, цитирано от Financial Times. Индексът на института за нетните инвестиционни планове е спаднал от 14.7 през март, когато е проведено последното проучване, до 2.2. За следващата година индексът, измерващ разликата между процента на компаниите, планиращи да увеличат инвестициите, и тези, които предвиждат да ги намалят, спадна още повече - до 1.2.

"Инвестиционният климат се е влошил значително, казва Лара Заргес от Ifo. Това е резултат от повишените разходи за финансиране, слабото търсене и несигурността на икономическата политика."

Най-голямо намаление на инвестиционните планове е установено в производствения сектор, където индексът на инвестициите е спаднал от 21.4 през март до 6.8 в последното проучване. В рамките на сектора още по-голям спад се забелязва сред най-енергоемките промишлени групи, като например производителите на химикали, което подсказва, че те ще намалят рязко капиталовите си разходи през тази година.

Според неотдавнашно проучване на изследователската група Prognos за баварската асоциация на работодателите VBW цените на енергията в германската промишленост са два пъти по-високи от тези в САЩ и Китай, добавя FT.

Търговците на дребно също сигнализират за сериозни съкращения на инвестиционните си планове, които се оказаха негативни за тази и следващата година, съобщи Ifo. Производителите на автомобили обаче заявяват, че имат за цел да запазят инвестициите си на високо ниво.

Бюджетни проблеми

Резултатите бяха получени само няколко седмици след решението на германския конституционен съд, което доведе до дупка в бюджета на правителството в размер на 60 млрд. евро и усложни възможността на Берлин да предоставя държавна помощ на компаниите през следващата година.

Правителството на канцлера Олаф Шолц все още се опитва да постигне споразумение за нов бюджет за 2024 г. Миналата седмица то заяви, че решението на съда ще го принуди да закрие своя Economic Stabilisation Fund, чиято стойност възлиза на 200 млрд. евро, който субсидира цените на електроенергията и газа за домакинствата и предприятията, вместо да прехвърли средствата за следващата година.

Решението на съда беше обявено на 15 ноември, в средата на проучването на Ifo. Заргес заяви, че е била изненадана, че компаниите, отговорили след обявяването на решението, са били "малко по-оптимистично настроени" по отношение на инвестициите, отколкото тези, които са отговорили преди него. Но според нея това показва, че е малко вероятно тазгодишните инвестиции да бъдат засегнати от бюджетните сътресения.

Тя каза, че допълнителният натиск върху държавните разходи вероятно ще окаже по-голямо влияние върху инвестиционните планове на компаниите за 2024 г., и прогнозира, че това може да се прояви в проучването през март следващата година "в зависимост от това как ще се развият бюджетните сътресения".

Карстен Бжески, ръководител на отдела за глобални макроикономически изследвания в нидерландската банка ING, заяви, че неотдавнашното съдебно решение е причинило "самонараняване на германската икономика", добавяйки, че то "ще се отрази силно не само на инвестициите, но и на потреблението". Според коригираната му прогноза след обявяване на съдебното решение германският БВП ще се свие с 0.4% през следващата година.