🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Германски компании намаляват инвестициите в страната заради високите разходи за енергия

BASF се преструктурира, Aurubis прави топилна в САЩ

BASF заяви, че продажбите са спаднали във всички географски региони, като понижението е особено изразен в Германия
BASF заяви, че продажбите са спаднали във всички географски региони, като понижението е особено изразен в Германия
BASF заяви, че продажбите са спаднали във всички географски региони, като понижението е особено изразен в Германия    ©  Reuters
BASF заяви, че продажбите са спаднали във всички географски региони, като понижението е особено изразен в Германия    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Редица германски компании в последния месец взеха решение да намалят инвестициите си в страната, като това се дължи на високите разходи за енергия и намаленото търсене. Едно от засегнатите предприятия е химическият гигант BASF, който обяви, че предприема структурни промени, за да успее да се справи с новата икономическа реалност.

BASF, която публикува резултатите си за третото тримесечие наскоро, заяви, че продажбите са спаднали във всички географски региони, като понижението е особено изразено в Германия. Компанията заяви, че сега очаква продажбите да достигнат долния край на диапазона от 73 до 76 млрд. евро тази година. Това е и главната причина компанията да планира намаляване на общите си инвестиции за следващите четири години до 24.8 млрд. евро от първоначален бюджет 28.8 млрд. Химическият гигант също така увеличи мащаба на своя план за спестяване на разходи в бекофис зоните. Сега се предвиждат общи годишни икономии 1.1 млрд. евро до 2026 г. в производствените и административните области в сравнение с 500 млн., които бяха обявени през февруари.

Проблемите, които BASF изпитва, обхващат целия сектор. Германската организация за химическа промишленост VCI не предвижда обрат в сектора до края на тази година въпреки лекото увеличение на производството през третото тримесечие, каза асоциацията във вторник. "Германската химическа промишленост стъпва във вода и надеждите за подобрение до края на годината избледняват", заявява Маркус Щайлеман, президент на VCI и главен изпълнителен директор на Covestro, в прессъобщение.

Асоциацията регистрира годишен спад в производствените обеми, включително фармацевтични продукти, 6.1% през юли - септември, докато приходите са спаднали с 13.8%. VCI също така потвърди своята мрачна годишна прогноза за 8% спад в производството, включително фармацевтични продукти, и 14% намаление на продажбите.

По-слабото търсене също поставя фирмите фирмите в трудна ситуация.

VCI остава песимист дори след като германското правителство въведе дългоочаквания пакет за енергийни облекчения. "Правителственият пакет за подкрепа на цените на електроенергията няма да бъде достатъчен, за да издигне международната конкурентоспособност на нашите компании до ново ниво", каза Щайлеман.

Aurubis избра САЩ

Друга компания, която усеща забавяне на бизнес дейността си в Германия, е Aurubis. Това е и причината компанията да реши да инвестира 700 млн. долара в топилна фабрика в САЩ за рециклиране на материали. Това ще бъде първата подобна локация в страната, като високите енергийни цени са направили построяването на фабриката в Германия невъзможно.

Компанията, която за трета поредна година е най-голямата в класацията "Капитал 100" с исторически рекордни приходи 8.2 млрд. лв., има за цел да създаде надеждна и устойчива верига за доставки, която може да възвърне повече от рециклируеми материали. Като част от инвестицията компанията се е ангажирала да инвестира повече от 200 хил. долара в местната общност под формата на стипендии и програми за обучение на млади работници през следващите пет години.

Решението на компанията реално ще надгради вече съществуващата мощност в Ричмънд, Джорджия. "Нашата мрежа от топилни заводи Aurubis вече е най-устойчивата и ефективна в света днес", каза Харингс, цитиран от Recycling Today. "Ние сме крайъгълният камък на европейската кръгова икономика и ще продължим да укрепваме нашата водеща роля чрез целенасочени, стратегически инвестиции като изграждането на завод за рециклиране на мултиметали в американския щат Джорджия; разширяване на резервоара на нашата българска площадка в Пирдоп; проекта Complex Recycling Hamburg в Германия", добави той.