🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ще успее ли Германия да постигне целите си за модернизиране на Бундесвера

Неяснотата относно дългосрочното финансиране е основен проблем пред германското превъоръжаване

Проблемите с военните поръчки се отразяват и на заменянето на въоръжението, което страната е предоставила на Украйна
Проблемите с военните поръчки се отразяват и на заменянето на въоръжението, което страната е предоставила на Украйна
Проблемите с военните поръчки се отразяват и на заменянето на въоръжението, което страната е предоставила на Украйна    ©  Reuters
Проблемите с военните поръчки се отразяват и на заменянето на въоръжението, което страната е предоставила на Украйна    ©  Reuters
Темата накратко
  • Германия отдели 100 млрд. евро за модернизиране на въоръжените сили.
  • Дългосрочното финансиране е основният проблем пред модернизирането на армията и постигането на целта на НАТО за разходи за отбрана от 2% от БВП.
  • Германия изпитва затруднения със замяната на предоставеното на Украйна въоръжение.

Няколко дни след началото на руската инвазия германският канцлер Олаф Шолц обяви инвестиционен фонд на стойност 100 млрд. евро за модернизиране на Бундесвера в реч, в която той описа войната в Украйна като Zeitenwende - преломен момент в германската история. Благодарение на тези средства се очаква разходите на страната за отбрана да достигнат 2% от БВП през 2024 г - нещо, което Германия не е успяла да постигне, откакто е била приета целта на НАТО. През тази година се очаква страната да отдели близо 72 млрд. евро за отбрана, около 52 млрд. от които ще дойдат от редовния годишен бюджет, а близо 20 млрд. евро от инвестиционния фонд.

Експерти обаче се тревожат какво ще се случи след 2027 г., когато фондът бъде изчерпан, като смятат, че страната ще трябва да отделя допълнително 25-30 млрд. евро годишно от държавния бюджет, за да постигне целта от 2%, съобщава Financial Times.

"Нуждаем се от по-широка дискусия за това откъде ще дойдат допълнителните 30 млрд. евро", казва Кристоф Хойсген, председател на Мюнхенската конференция по сигурността. "Ще трябва да се проведе голям дебат за ресурсите и за начина, по който те се разпределят", казва той. "А моето впечатление е, че правителството се страхува да проведе тази дискусия и просто я отлага."

Според доклад на списание Spiegel, цитирано от Reuters, германската армия очаква дефицит от 56 млрд. евро през 2028 г. Тази сума, която според Spiegel идва от вътрешен анализ на финансовите нужди на Министерството на отбраната, се базира на допускането, че 2% от БВП през 2028 г. ще възлизат на около 97 млрд. евро, както и се очакват допълнителни 11 млрд. евро, за да се посрещнат нуждите от разходи за войските. В доклада на германското издание се съобщава, че се очаква редовният бюджет за отбрана да се запази на сегашното си ниво от около 52 млрд. евро.

Бюджетни ограничения

Въпреки че депутати от партии в коалиционното правителство на Шолц отхвърлят нарастващите опасения за дългосрочното финансиране на армията, цитирайки финансовия министър Кристиан Линднер, който в края на януари заяви, че целта от 2% е сигурна, никой от управляващите не знае как това може да бъде постигнато предвид строги ограничения на бюджета, произтичащ от т.нар. дългова спирачка, пише FT.

"Ще трябва ли да намалим бюджета за социални помощи? Да премахнем дълговата спирачка? Да вдигнем данъците, пита министър, цитиран от FT. Отлагаме решението, но нещо ще трябва да се направи. Сумите просто не се получават."

Дългосрочното финансиране е един от основните проблеми за обновяването на германската армия. "Започваме много проекти за обществени поръчки, които няма да бъдат завършени до изчерпването на 100-те милиарда евро, казва Йохан Вадефул, говорител на ХДС по въпросите на отбраната и външната политика. Ще сме платили за част от изтребителите F-35, за част от бойните машини на пехотата, за част от новите кораби, но не за всички. Ето защо финансирането трябва да бъде продължено."

Липсата на яснота по отношение на финансирането е голям недостатък за производителите на оръжие, които не са склонни да инвестират в нови производствени мощности, без да са сигурни в бъдещите поръчки. "Индустрията трябва да знае, че има купувачи - например пет- или десетгодишен план с гарантирано потребление", казва Мари-Агнес Щрак-Зимерман, председател на комисията по отбрана на Бундестага.

"Това е особено важно за Mittelstand (малки фирми, които често са световни лидери в своята ниша), които се нуждаят от сигурност, когато наемат повече хора или увеличават капацитета си, добавя тя. Но в момента в системата няма дългосрочен капацитет за потребление."

Военните поръчки също остават проблем. Правителството на Шолц прокара нови мерки за ускоряване и опростяване на процедурите, например чрез ограничаване на правото на загубилите търга участници да оспорват по съдебен ред резултатите. Министърът на отбраната Борис Писториус се похвали, че през изминалата година в комисията по отбрана на Бундестага са били представени 55 поръчки за военно оборудване на стойност 25 млрд. евро и повече, като според него тази година те ще бъдат още повече.

Според критици системата все още е твърде бавна. "Не забравяйте, че една година след речта Zeitenwende индустрията казваше, че на практика не са подписани никакви допълнителни договори, казва Улрик Франке от Европейския съвет за външни отношения. По някакъв начин, дори и сега, все още се намираме в този бюрократичен кошмар на обществените поръчки."

В същото време Писториус среща съпротива в системата. "Понякога изглежда сякаш той се бори с вятърни мелници, добавя Франке. Той поиска допълнителни 10 млрд. евро за бюджета за отбрана за 2024 г. и получи 1.7 млрд. евро. Реалността не съответства на реториката."

Проблемите с военните поръчки се отразяват и на заменянето на въоръжението, което страната е предоставила на Украйна. Например съгласно настоящите договори едва 10 от дарените 14 бронирани гаубици PzH 2000 ще бъдат заменени. Според говорител на Министерството на отбраната има възможност за закупуване на още 18 за армията - "ако финансирането го позволява". Същото се случва и с планираното заменяне на петте дарени ракетни установки Mars II, които е трябвало да бъдат заменени с израелските установки Puls, както и със замяната на 18-те танка Leopard 2, предоставени на Украйна.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар