🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Русия продължава да внася една трета от високотехнологичните си продукти от Запада

Това показва анализ върху руската търговия, подложена на тежки санкции

Някой съществени за руската война в Украйна компоненти са микрочиповете, сензорите и навигационните компоненти, които се използват при направата на хиперзвукови ракети или дронове включително иранските Shahed.
Някой съществени за руската война в Украйна компоненти са микрочиповете, сензорите и навигационните компоненти, които се използват при направата на хиперзвукови ракети или дронове включително иранските Shahed.
Някой съществени за руската война в Украйна компоненти са микрочиповете, сензорите и навигационните компоненти, които се използват при направата на хиперзвукови ракети или дронове включително иранските Shahed.    ©  Reuters
Някой съществени за руската война в Украйна компоненти са микрочиповете, сензорите и навигационните компоненти, които се използват при направата на хиперзвукови ракети или дронове включително иранските Shahed.    ©  Reuters
Темата накратко
  • Според съвместен доклад на украински и американски изследователи Русия внася една трета от необходимите й части от западни компании.
  • Най-голям процент части са произведени в Китай. На второ място са тези с американски произход.
  • Изнесеното производство на повечето западни компании прави трудно прилагането на санкциите.

През 2023 г. поне една трета от важните за руското въоръжение части са били доставени от компании, базирани в Съединените щати или Европа. Основната причина е, че фабриките на много от тези производители се намират в трети страни, където контролът върху износа е много по-слаб. Общата стойност на внесените стоки е 7.3 млрд. долара, като според съвместен анализ на украински и американски изследователи повечето са произведени в страни извън ръководената от САЩ коалиция за контрол на износа. 59% от технологиите (общо за 1.9 млрд. долара) са произведени в Китай, съобщава Financial Times.

Някой съществени за руската война в Украйна компоненти са микрочиповете, сензорите и навигационните компоненти, които се използват при направата на хиперзвукови ракети или дронове, включително иранските Shahed. В анализа са изброени още 482 вида части, открити на украинското бойно поле.

През първите девет месеца на миналата година изследователите отчитат 22 млрд. долара внос за Русия и подчертават как изнесеното производство улеснява достъпа на държавата до санкционирани стоки. Данните показват и огромната роля, която Китай има в подпомагането на Москва, както и задълбочаващите се отношения между двете страни.

Авторите на доклада твърдят, че някои мерки за контрол на износа работят и Русия не е успяла да намери надеждни заместители на много западни технологии, но са категорични, че трябва да се направи още, за да бъде спряна руската военна машина.

"Най-накрая започваме да виждаме тази бавна, но донякъде положителна тенденция", казва пред CNBC Олена Билоусова, старши изследовател в украинския институт KSE и един от авторите на анализа.

Твърдението съвпада с коментарите, направени през миналата седмица от украинския президент Володимир Зеленски, който оповести, че има "ясни признаци на забавяне" в руската отбранителна индустрия. Зеленски не предостави доказателства, а Кремъл заяви, че производството на военна техника се е увеличило.

След Китай най-много използвани от руската армия части са произведени в американски компании. Сред тях са технологичните гиганти Intel, Analog Devices, Advanced Micro Devices и Texas Devices.

"От години обичайна бизнес стратегия за западните технологични компании е да разполагат производствата си из цяла Азия. Но тези фабрики трябва да спазват същия експортен контрол, който всички други следват у дома", отбелязва Билоусова.

Съединените щати са единствената страна, която настоява, че стоките, произведени на чужда територия, могат също да бъдат подложени на вътрешните закони на Вашингтон. "Разпоредбите за директни чуждестранни продукти" (FDPR) са извънтериториални и могат да обхващат стоки, направени в трети страни, ако включват компоненти или технология с американски произход. FDPR се прилагат дори ако производителят не е американец. Прилагането на тези регулации би оказало голямо въздействие върху доминираната от САЩ полупроводникова технология.

Въпреки това Емили Килкрийс, експерт по санкциите в Центъра за нова американска сигурност, коментира пред Financial Times, че прилагането на FDPR е трудно, защото "се извършва на чужда земя".

Докладът показват, че стоките са продадени на Русия чрез дистрибутори и посредници. Кевин Улф, партньор в адвокатската кантора Akin във Вашингтон и бивш помощник-министър на търговията, пояснява, че ако американските компании не са знаели за евентуалния износ за Русия и не са го причинили, не са нарушили закона.

Но включването на "дистрибутори и други посредници" в списъка със санкции на САЩ ще бъде "много ефективен начин за справяне с отклоняването на полупроводници и други части", допълва Улф . "Това би спряло доставките до Русия от която и да е компания - дори ако цялата транзакция се случи извън САЩ."

През декември Министерството на финансите на САЩ издаде изпълнителна заповед , насочена към банки, които участват в подобна търговия, подчертава служител. Вашингтон също така уведоми, че може да се насочи към институции, "които са извършили или улеснили някаква значителна транзакция или предоставили каквато и да е услуга на Русия".

Въпреки че Москва успешно заобикаля част от санкциите на Запада и продължава да се снабдява с необходимите й части, изследователите смятат, че мерките трябва да се запазят и подобрят.

Все още няма коментари
Нов коментар