🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Войната | Зеленски ще прави сериозни промени в ръководството на Украйна

Президентът твърди, че предстоящите смени ще бъдат насочени не само към ген. Залужни и висшия команден състав на армията

Изказването на Зеленски последва седмица на спекулации в Киев за съдбата на Залужни, с когото президентът е във все по-обтегнати отношения от повече от година
Изказването на Зеленски последва седмица на спекулации в Киев за съдбата на Залужни, с когото президентът е във все по-обтегнати отношения от повече от година
Изказването на Зеленски последва седмица на спекулации в Киев за съдбата на Залужни, с когото президентът е във все по-обтегнати отношения от повече от година    ©  Reuters
Изказването на Зеленски последва седмица на спекулации в Киев за съдбата на Залужни, с когото президентът е във все по-обтегнати отношения от повече от година    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Президентът обмисля дали да смени не само ген. Валерий Залужни - популярния главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна, но и други висши държавни служители.
  • Рокадата във военното командване би дошла в критичен за развитието на войната момент, тъй като Русия започна годината с масирани ракетни баражи, насочени към неутрализиране на украинската противовъздушна отбрана.
  • Отстраняването на Залужни може да създаде усещане за нестабилност и да подкопае отбраната на страната, предупреждават експерти.

Володимир Зеленски обмисля мащабно "пренастройване" на военното и цивилното ръководство на Украйна в опит да съживи военните усилия близо две години след началото на пълномащабната инвазия на Русия. В неделя вечерта украинският президент косвено потвърди информацията на редица западни медии от миналата седмица и разкри, че се стреми да смени не само генерал Валерий Залужни, популярния главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна, но и други висши държавни служители. "Определено е необходим рестарт, ново начало", заяви Зеленски пред италианската телевизия Rai.

"Имам предвид нещо сериозно, което не се отнася до отделен човек, а до посоката на ръководството на страната", отвърна той на въпрос дали ще уволни Залужни. Той не уточни кой друг би заменил. Залужни не е коментирал съобщението за евентуалното му отстраняване и последните забележки на Зеленски. Но той публикува две селфита на страницата си във Facebook заедно с началника на своя кабинет. "Все още ни предстои много труден път, но можем да сме сигурни, че никога няма да изпитваме срам", написа Залужни под снимката, която публикува в понеделник.

Изказването на Зеленски последва седмица на спекулации за съдбата на Залужни, с когото президентът е във все по-обтегнати отношения от повече от година. Напрежението излезе наяве през ноември, когато шумно рекламираната контраофанзива на Украйна не успя да постигне целите си - да си върне поне част от загубените територии и да прекъсне сухопътния коридор на Русия към Крим. Тогава Залужни заяви, че войната е достигнала "патова ситуация", което накара президента да го разкритикува сериозно за използването на този термин.

Но в неделя вечерта Зеленски, изглежда, стигна до същото заключение като своя генерал. "Що се отнася до войната на терен, има патова ситуация, това е факт, [защото] имаше забавяния в оборудването, а забавянията означават грешки", каза украинският президент.

Миналата седмица Зеленски се срещна със Залужни в опит да подобри отношенията си, но разговорите са се разгорещили по спорния въпрос за мобилизацията. Зеленски постави под съмнение необходимостта от мобилизиране на 500 хил. души, за което началникът на генералния щаб уж призовава. По-късно генералът отрече да е говорил за такъв брой.

Проектозаконът по този въпрос продължава да се обсъжда в украинския парламент. Преди края на срещата Зеленски е информирал генерала, че планира да го замени, твърдят четирима души, запознати със срещата, съобщава Financial Times. Двама от тях казват, че Зеленски е дал ясно да се разбере на Залужни, че независимо дали ще поеме нова роля, той ще бъде отстранен от сегашната си длъжност. Според тях Зеленски е предложил на Залужни други длъжности, като например ръководството на Съвета за национална сигурност и отбрана на страната или ролята на посланик в Обединеното кралство, но Залужни ги е отхвърлил.

В статия за CNN в четвъртък генералът се оплаква от "неспособността на държавните институции в Украйна да подобрят числеността на въоръжените ни сили без използването на непопулярни мерки".

Критичен момент

Рокадата на върха на украинското военно командване ще дойде в критичен момент за развитието на войната, тъй като Русия започна годината с масирани ракетни баражи, насочени към претоварване и неутрализиране на въздушната отбрана на Украйна, а западните съюзници бавят доставките на оръжия и боеприпаси за Киев. Украйна все още разчита, че САЩ ще осигурят военна и финансова помощ в размер на 60 млрд. долара.

Миналата седмица ЕС договори четиригодишен пакет за финансова помощ в размер на 50 млрд. евро, но съюзът все още спори за военното финансиране. Според двама западни представители на страните от Г-7, чиито правителства предоставят оръжие на Украйна, западните партньори на Украйна са притеснени от предстоящите сътресения. Един от тях заяви, че се опасява от популярността на Залужни сред редовите украински войници, както и сред населението като цяло, което може да доведе до ответна реакция, когато единството е от решаващо значение.

Кой може да замени Залужни

Все още не е ясно кой би заменил Залужни, но четирима души, запознати с въпроса, заявиха пред британското издание, че водещите кандидати са генерал-полковник Олександър Сирски, командващ сухопътните войски на Украйна, както и генерал-лейтенант Кирило Буданов, ръководител на военното разузнаване на страната.

Опитният 58-годишен командир Сирски е смятан за близък съюзник на Зеленски, който го е водил на няколко посещения на фронта и е правил снимки с войниците. Въпреки това командващият на сухопътните сили е широко недолюбван сред редовите украински войници, които твърдят, че е взел решения, които ненужно са довели до загуба на оръжия и боеприпаси, както и на човешки животи. За разлика от ген. Залужни, Сирски се смята за консервативен представител на "старата школа" в армията, който в голяма степен робува на доктрините и стратегиите от съветско време и не е особено склонен да делегира повече оперативна свобода на полевите командири и младшия офицерски състав "на терен".

38-годишният Буданов няма опита на Залужни и Сирски като армейски командир, но се справя доста ефективно с ръководството на военното разузнаване. Той разви дейността на агенцията, която дълго време играеше второстепенна роля на фона на много по-голямата служба за вътрешна сигурност на Украйна - СБУ. На практика Буданов е отговорен за голямата час от диверсионните операции на Украйна дълбоко в руския тил.

Но двама души, близки до Сирски и Буданов, заявиха пред FT миналата седмица, че те не се интересуват от този пост и предпочитат да останат на сегашните си позиции.

Мик Райън, пенсиониран генерал-майор от австралийската армия и военен стратег, предупреждава, че отстраняването на Залужни може да създаде усещане за нестабилност. "Възможно е някои, особено в Конгреса на САЩ, да използват смяната на главнокомандващия на украинските въоръжени сили и евентуалните публични последици от нея като допълнително доказателство, че не трябва да подкрепят по-нататъшни пакети от американска помощ за Украйна", пише Райън в блога си.

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан заяви в неделя пред CBS, че Белият дом е бил уведомен от Киев за предстоящите промени, но няма да се произнесе "по един или друг начин".

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 1

    Приказките за "сериозни промени" са димката, която трябва да отвлече вниманието на грантодателите от династическия конфликт в бивша УССР. Зеленский отлага насрочването на изборите за президент, които определено ще загуби, който и да се изправи срещу него: Кличко, Арестович, Залужний. Затова ги чисти един по един - Арестович е с обвинения и се спаси зад океана (как се бяга от през блокирани граници от товек, търсен от правосъдието е отделел въпрос...), Кличко е в немилост, заради лидерството му сред организацията на опозиционни на Зеле кметова на големи градове, Залужний с високия си рейтинг ще бъде свален от главнокомандващ и скрит някъде.

    За следящите темата това са всеизвестни неща, но уважаваният автор на текста горе е пропуснал шанса да поразсъждава върху много натрапващия се въпрос: и какво от това?

    Смятам, че както и да се казва формалният командващ ВСУ, армията му от две години е на ръчно управление от антантата Рамщайн. Всъщност катастрофалният конпранаступ м.г. бе разузнат, изчертан, подготвен и проведен именно по натовските правила за стратегия и тактика, с натовско въоръжение и с по натовски обучени украински кашици от натовското командване на ВСУ. Единствено украински бяха решенията на низовите командири как да се спасяват обстрелвани насред минните полета. И 125 000-те украински жертви, които легнаха в пръстта като резултат от сблъсъка на две стратегии и тактики - американската и руската. Едната система видимо загуби, но тъй като и жертвите, и разрушенията са на някакви местни, видимо антантата Рамщайн ще провежда подобни "учения" за напасване на теорията си с практиката до последния украинец... Обречени бели лабораторни мишки ...

    В този ред на мисли какво значение има как се казва онзи украински генерал, който ще бъде сниман как с мрачно изражение отдава чест до редици декорирани със знамена ковчези?

    Нередност?
Нов коментар