🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Помощта на САЩ за Украйна е изложена на риск, защото републиканците се подчиняват на Тръмп

Бившият президент оказва натиск върху партията да отхвърли двупартийното споразумение в Конгреса за границата с Мексико

Украйна разчиташе на мащабната военна помощ от САЩ, след като Русия нападна страната през февруари 2022 г.
Украйна разчиташе на мащабната военна помощ от САЩ, след като Русия нападна страната през февруари 2022 г.
Украйна разчиташе на мащабната военна помощ от САЩ, след като Русия нападна страната през февруари 2022 г.    ©  Reuters
Украйна разчиташе на мащабната военна помощ от САЩ, след като Русия нападна страната през февруари 2022 г.    ©  Reuters

Американската помощ за военните усилия на Украйна през тази година виси на косъм, тъй като Доналд Тръмп се опитва да провали сделка в Конгреса, обвързваща по-голямото финансиране за Киев с по-строг контрол върху имиграцията. В продължение на седмици преговарящите в Сената се опитваха да изработят двупартийно споразумение за по-строги мерки по южната граница с Мексико, което републиканците изискваха в замяна на подкрепата си за по-голяма помощ за сигурността на Украйна. Но Тръмп, който иска да превърне имиграцията в централна тема на атаките си срещу президента Джо Байдън в президентската надпревара през 2024 г., се противопостави на компромисно споразумение, съобщава Financial Times.

Доминирането му на първичните избори на републиканците тази година също увеличи влиянието му върху партията, което затруднява законодателите да приемат компромис. "Нуждаем се от силна, мощна и по същество "перфектна" граница и ако не я получим, по-добре да не сключваме сделка, дори ако това принуди страната ни временно да се "затвори" за известно време", написа Тръмп в социалната мрежа Truth в четвъртък вечерта.

"Не мисля, че скоро ще има повече помощ, предвид хаоса в Републиканската партия", казва Джим Манли, бивш старши съветник на демократите в Сената. В сряда лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл, който преди това беше защитник на помощта за Украйна, заяви на закрито заседание на законодателите, че "политиката се е променила" по отношение на пакта за границата и по-голямото финансиране за Киев. Макконъл нарече Тръмп "номинирания" и заяви, че републиканците не биха искали да го "подкопават", според разказа за срещата от Punchbowl News, който пръв съобщи за коментарите му.

"Имиграцията може би е най-наболелият въпрос в Конгреса, ето защо съчетаването му с нещо, което демократите отчаяно искат, имаше голям смисъл", каза Брайън Макгуайър, бивш началник на щаба на Макконъл, който сега работи за лобистката група Brownstein Hyatt Farber Schreck.

"Но ако достатъчен брой членове смятат, че да не се прави нищо е за предпочитане пред това да се направи нещо, тогава ще направим това", добави Макгуайър. Крис Мърфи, сенатор демократ от Кънектикът, и Джеймс Ланкфорд, сенатор републиканец от Оклахома, които водеха преговорите, не са спрели с усилията си.

Лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър заяви, че те ще продължат да работят за постигане на споразумение през уикенда. В четвъртък Мърфи изрази пред репортери опасения относно влиянието на Тръмп. "Надявам се, че един човек не е толкова влиятелен в Републиканската партия, че да даде Украйна на Владимир Путин", каза той. Марк Уорнър, сенатор от Демократическата партия от Вирджиния, написа в социалната мрежа X: "Ако не успеем да спазим ангажиментите си към Украйна, никоя страна - приятел или враг - няма да може отново да ни се довери напълно".

Но дори и сенаторите да постигнат споразумение въпреки натиска на Тръмп, не е ясно дали републиканският председател на Камарата на представителите Майк Джонсън ще проведе гласуване в долната камара на Конгреса - още една възможна пречка на хоризонта.

Главно политическо оръжие на републиканците

Републиканците разглеждат имиграцията като едно от най-ефективните си политически оръжия през 2024 г. на фона на рязкото увеличаване на броя на имигрантите на южната граница, което предизвика отпор в много консервативни райони, но също и в някои градове и предградия, контролирани от демократите.

"Изглежда все по-малко вероятно помощта за Украйна да бъде осъществена. Ако не стане сега, следващата възможност ще бъде след изборите през ноември", каза Джон Либер, управляващ директор в Eurasia Group. "Но дори и тогава в Камарата на представителите все още ще има републиканци, които не се интересуват от това."

САЩ изпратиха последния пакет военна помощ за Украйна през декември, но не могат да насочат повече, тъй като одобрените за това средства от Конгреса са изчерпани. Те продължават да оказват подкрепа по по-дългосрочни договори, но това не отговаря на непосредствените нужди на Украйна, заявиха представители на отбраната пред британското издание.

"Това, което правим, има значение, това, което казваме, има значение и светът следи отблизо дали САЩ могат да постигнат резултати", заяви в четвъртък Джон Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност към Белия дом.

С наближаването на втората годишнина от началото на руската инвазия в Украйна Киев изостави надеждите за бърза военна победа и вместо това се подготвя за продължителна война. Западни официални лица казват, че не виждат голям шанс нито Русия, нито Украйна да постигнат значителен пробив в конфликта през тази година. Ако преговорите в Конгреса за границата се провалят, може да се направи последен опит за включване на помощта за Украйна в законодателството за запазване на финансирането на федералното правителство, като крайните срокове са през март и септември.

Все още няма коментари
Нов коментар