🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Крайнодесните в Германия се надяват земеделските протести да свалят правителството

Промени в държавните субсидии за гориво предизвикват остри обществени реакции

Заради последвалото недоволство на земеделците първоначалните намаления на държавните помощи (обикновено достигащи 3 хил. евро за среден бизнес на година) бяха смекчени на 4 януари, но въпреки това демонстрациите продължиха
Заради последвалото недоволство на земеделците първоначалните намаления на държавните помощи (обикновено достигащи 3 хил. евро за среден бизнес на година) бяха смекчени на 4 януари, но въпреки това демонстрациите продължиха
Заради последвалото недоволство на земеделците първоначалните намаления на държавните помощи (обикновено достигащи 3 хил. евро за среден бизнес на година) бяха смекчени на 4 януари, но въпреки това демонстрациите продължиха    ©  Reuters
Заради последвалото недоволство на земеделците първоначалните намаления на държавните помощи (обикновено достигащи 3 хил. евро за среден бизнес на година) бяха смекчени на 4 януари, но въпреки това демонстрациите продължиха    ©  Reuters

Едноседмичните фермерски протести срещу съкращаването на държавните субсидии за гориво достигнаха своята кулминация в понеделник. Колони от трактори блокираха повечето големи градове, както и магистралите, спирайки движението из цялата страна. По данни на полицията събралите се в Берлин протестиращи са били повече от 10 хил. души.

През декември правителството на Олаф Шолц представи проектобюджет, част от който са въпросните съкращения. Заради последвалото недоволство на земеделците първоначалните намаления на държавните помощи (обикновено достигащи 3 хил. евро за среден бизнес на година) бяха смекчени на 4 януари, но въпреки това демонстрациите продължиха. Фермерите настояват за отмяна на промените във финансирането, но в понеделник канцлерът заяви, че няма да отстъпи повече.

"Правителството стои зад решението. Това е нашето предложение и аз смятам, че то е правилно и балансирано", заяви Шолц, цитиран от Politico.

Острите публични реакции обаче са само част от "заплахата", надвиснала над управляващата коалиция. На протестите се забелязва присъствието на няколко крайнодесни групи, които вероятно виждат в създалата се ситуация възможност за смяна на управлението. Германската федерална полиция смята, че екстремистите целят предизвикването на "масова стачка", дори бунт за сваляне на правителството.

Съществуват опасения, че крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (AfD) използва създалия се хаос за собствена политическа изгода, отбелязва CNN. През декември за пръв път политическата организация спечели избори в по-голям град и Тим Лохнер стана кмет на Пирна (Саксония). Партията има особено силна подкрепа в източните провинции, а според социологически проучвания вече е втора по популярност в цялата страна.

Според многобройни информации на протестите са присъствали неонацистки и монархически групи, пише BBC. Канали в платформата Telegram разкриват поредица от постове, изразяващи надежда за "възникването на масова съпротива" и "отстраняването на правителството." Крайни организации като "The Free Saxons", "The Third Way" и "The Homeland" имат многобройни онлайн последователи. По този повод през уикенда Шолц предупреди, че екстремистите използват социалните медии, за да "тровят" демократичния дебат, като описа всяко споменаване на бунт като опасна "глупост".

В отделните градове по време на стачките се появяват различни символи, свързани с крайнодесните идеологии. В източния град Котбус например мъж е отпратен от протестите за предполагаемо носене на символ на Reichsbürger - движение, което не признаване съществуването на модерната германска държава. Друг пример е знаме, познато като Landvolkbewegung, което е свързано с антисемитско земеделско движение от 20-те години на миналия век.

Журналисти на британската държавна медия твърдят, че повечето банери все пак не съдържат открити екстремистки послания. Всички присъстващи обаче изразяват гнева си по отношение на промените в субсидиите, а една конкретна фраза от реториката на "Алтернатива за Германия" се повтаря често: "Изпращаме твърде много пари в чужбина."

Разбира се, критиката се отнася за настоящата война в Украйна и средствата, които Европейският съюз отделя за нея. Силвио, земеделец от провинция Бранденбург, казва пред BBC, че подпомагането на държави като Украйна вероятно е правилно, но "не можем да похарчим всичко и нищо да не остане за родната страна, за фермерите".

Идеята "Германия първо" е често срещана в речите на представителите на AfD. Това заедно с нарастващото недоволство от високите цени, инфлацията и икономическата ситуация в държавата, изглежда, печели все повече последователи на партията.

Крайнодесните групи се стремят да прокарат своя "прочит" на демонстрациите, казва Миро Дитрих - старши изследовател от мониторинговата организация CeMAS. "Те знаят, че обичайните им позиции невинаги са популярни, така че разчитат на странични проблеми."

Все още няма коментари
Нов коментар