🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

САЩ настояват за дипломатическо споразумение между Израел и "Хизбула"

Докато американски пратеник води преговорите между враждуващите страни, възможността за мир става все по-малка

Липсата на доверие между двете държави може да попречи на постигането на компромис, предупреждават запознатите с разговорите лица
Липсата на доверие между двете държави може да попречи на постигането на компромис, предупреждават запознатите с разговорите лица
Липсата на доверие между двете държави може да попречи на постигането на компромис, предупреждават запознатите с разговорите лица    ©  Reuters
Липсата на доверие между двете държави може да попречи на постигането на компромис, предупреждават запознатите с разговорите лица    ©  Reuters

Зачестилите сблъсъци и въздушни удари на границата между Израел и Ливан предизвикват опасения за ескалация и започване на втори конфликт в региона. С цел предотвратяване на подобен сценарий САЩ се стремят да постигнат примирие между двете враждуващи страни.

Миналата седмица по време на пътуване до Бейрут Амос Хохщайн - американският пратеник, ръководещ преговорите, представи на служебния министър-председател на Ливан идеята за временно прекратяване на военните действия между Израел и "Хамас", което съответно ще бъде последвано от по-дългосрочно решение, твърдят пред Financial Times лица, запознати с дискусиите.

Разговори в начална фаза

Според същите източници обаче разговорите са все още в начален етап, а пред постигането на споразумение стоят значителни пречки, главната сред които е продължаващата агресия и от страна на Израел, и на ливанските бойци.

"В момента дипломацията и войната се надпреварват - и не сме сигурни кое от тях ще спечели", казва едно от лицата, запознати с преговорите. Във вторник ливанският вестник "Al Akhbar", подкрепящ ислямистката групировка, написа, че посещението на Хохщайн в Бейрут се тълкува като "последно предупреждение преди голяма ескалация".

В същото време израелски официални лица публично поискаха силите на "Хизбула" да се изтеглят на около 30 км навътре към река Литани, както повелява приетата през 2006 г. резолюция на ООН, целяща да разреши тогавашната война с Ливан. Решението обаче е отдавна пренебрегнато, а в очевиден опит за компромис последните дискусии се съсредоточиха върху по-малко изтегляне от 10 км. В съответствие със същата 1701-ва резолюция Тел Авив настоява и за разполагане на допълнителни 15 хил. бойци на ливанската армия в граничните райони. По-малко от една трета от този брой са разположени в Южен Ливан, според трима души, запознати с операциите по сигурността на държавата.

Вашингтон също така е повдигнал въпроса за пакет от икономическа помощ за Ливан. Сделката ще включва по-голяма западна подкрепа за ливанската армия, една от малкото независими, но силно отслабена от икономическата криза, институции в страната.

Войната между Израел и "Хамас", която започна на 7 октомври, предизвика поредица от различни военни действия. Освен сблъсъците с ливанските бойци, йеменските хути започнаха чести нападения на търговски кораби в Червено море, а подкрепяни от Иран милиции изстреляха ракети и дронове срещу американски бази в Ирак и Сирия.

И докато сблъсъците между Израел и Ливан са в голяма степен овладени към момента, всяка следваща атака става все по-ожесточена и засилва опасността от избухване на истинска война. През януари предполагаем израелски удар уби високопоставен лидер на "Хамас", намиращ се в Бейрут. Във вторник 16 въздушни удара - най-сериозното нападение до момента, бяха насочени към южен регион на Ливан, съобщава Reuters. Израелските въоръжени сили твърдят, че са унищожили набелязаните цели, но "Хизбула" не потвърди нейни съоръжения да са пострадали.

Всеки подобен инцидент покачва напрежението в граничните райони. "Хизбула" възприе убийството на Арури като нарушение на правила за ангажиране с Израел... и няма да приеме съседите им да направят и една крачка повече", отбелязва човек, запознат с мисленето на групировката.

Има още време за дипломация

Под американски натиск правителството на Израел дава известно време за дипломация, но не изключва използването на сила. Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху заяви, че ако преговорите се провалят, "ще действаме по други начини". Крайнодясната управляваща коалиция демонстрира, че повече няма да приема присъствието на бойците на ливанската групировка на границата, и настоява за изтеглянето им, за да могат 80 хил. разселени израелци да се върнат по домовете си.

"Ние показахме [на "Хизбула"] какво се случва с нейните приятели на юг; същото ще стане и тук, на север", каза Нетаняху пред войски в северната част на Израел миналата седмица. "Ще направим всичко, за да възстановим сигурността."

Висшите лидери на "Хизбула" оповестиха, че израелците, разселени от север, няма да могат да се върнат у дома, докато страната им не спре офанзивата си в Газа. "Израел... трябва първо да прекрати военните действия в ивицата, така че войната в Ливан да спре", съобщи заместник-командирът на "Хизбула" Наим Касем в неотдавнашна реч.

Въпреки подобни публични изказвания, високопоставени служители и дипломати споделят, че при затворени врати и двете страни са показали "истинска готовност" за постигане на дипломатическо споразумение и предотвратяване на нов конфликт. Според въпросните лица ливанската групировка е гъвкава, но "иска гаранции от Израел". Липсата на доверие между двете държави може да попречи на постигането на компромис, предупреждават запознатите с разговорите лица, цитирани от Financial Times.

"Въпреки факта, че и двете страни не се стремят към война, ходовете, които предприемат, увеличават възможността за такава", коментира Асаф Орион, пенсиониран израелски бригаден генерал. "Наближаваме момента на истината."

Все още няма коментари
Нов коментар